Dopravné správy

České dráhy Masarykovo nádražie nepredajú

České dráhy už nechcú predať pražské Masarykovo nádražie Správe železničnej dopravnej cesty (SŽDC). Toto nádražie nebolo spolu s brnenskou hlavnou stanicou súčasťou minulého prevodu vyše 1 500 staničných budov z dopravcu na správu železníc a České dráhy počítali s tým, že ich na SŽDC prevedú neskôr. Teraz ale plánujú budovu zrekonštruovať tak, aby mohla slúžiť ako výkladná skriňa národného dopravcu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Veřejná doprava na Plzeňsku zlevní

Cestující, kteří v Plzeňském kraji využívají veřejnou dopravu, od začátku příštího roku ušetří. Hejtmanství oznámilo, že sníží jízdné, aby do autobusů a vlaků přilákalo více lidí, zejména cílí na mladé.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výmena koľajníc v úseku Margecany – Malá Lodina

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zrealizujú v 28. týždni výmenu koľajníc na 700 metrovom úseku trate Margecany – Malá Lodina. Výluka sa bude týkať prvej traťovej koľaje a aj napätia trakčného vedenia. Výluka potrvá nepretržite od 10. júla do 14 júla 2017. Výluku vykonajú ŽSR vlastnými zamestnancami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zlínská kuriozita: zastávky v ulici, kam MHD nejezdí

Ten pohled vyvolává už řadu měsíců v kolemjdoucích otazníky. V ulici Tyršova ve zlínské místní části Malenovice stojí nové zastávky hromadné dopravy zcela nevyužité. Žádný vůz MHD u nich nestaví. Město slibuje brzkou změnu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výlukové práce v úseku trate Poltár - Breznička

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zrealizujú v 28. týždni súvislú výmenu koľajníc v železničnom úseku Poltár - Breznička. Pre cestujúcich je zabezpečená náhradná autobusová doprava.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Transsibiřskou magistrálou po stopách legionářů

Na cestu po celé délce známé trasy legionářů vyrazí v půli srpna ředitel Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě Jiří Junek. V letošním roce, kdy si Česko připomíná sto let od bitvy u Zborova, chce poznat všechna významná místa, která jsou spjata s působením Čechoslováků ve zbrani.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR opravia priecestie pri Michalovciach

Železnice Slovenskej republiky budú v pondelok, 10. júla 2017 realizovať opravu železničného priecestia v železničnom úseku Michalovce – Bánovce nad Ondavou. Železničné priecestie zabezpečené výstražnou svetelnou signalizáciou sa nachádza medzi zastávkami Michalovce a Laškovce, v smere na obec Krásnovce a má jedinečné identifikačné číslo SP 1341.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kdo dodá vlaky na jih Moravy?

Část cesty s Čechem, poté přestup na Kanaďana a na závěr cesty Němec. I tak by mohlo už za dva roky vypadat cestování vlakem po Jihomoravském kraji, co se států původu dodavatelů vlaků týče.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Výluky medzi Bratislavou a Dunajskou Stredou

Železnice SR upozorňujú cestujúcich na viaceré obmedzenia v železničnej doprave, ku ktorým dôjde v priebehu nasledujúceho týždňa. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa ŽSR Martina Pavlíková, na štyroch úsekoch medzi stanicami Bratislava – Nové Mesto a Dunajská Streda uskutočnia železnice plánový strojný výrub porastov a orezanie konárov, ktoré sa nachádzajú v blízkosti koľají.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Agresivní černý pasažér po měsících dopaden

Policisté po měsících vyšetřování zadrželi muže, který na konci února ostravským revizorům vyhrožoval revolverem. Ukázalo se, že zbraň byla plynová. Muži i tak hrozí vysoký trest.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kontrola materiálu koľajníc a výhybiek za 4,8 mil. eur

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) chcú skontrolovať materiál koľajníc a výhybiek ručnými prístrojmi na zisťovanie chýb. Na dodávateľa týchto prác už vyhlásili súťaž a celkovú hodnotu zákazky odhadujú na 4,8 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Opatření v NAD Havlíčkův Brod - Rozsochatec

Z důvodu špatné průjezdnosti na silničních komunikací v Havlíčkově Brodě přistoupily České dráhy ke změně v náhradní autobusové dopravě v souvislosti s výlukou na trati Havlíčkův Brod - Pardubice, konkrétně v úseku Havlíčkův Brod - Hlinsko v Čechách.  Od pondělí 10. do pátku 14. července  za většinu vlaků pojedou dva spoje náhradní dopravy, jeden v úseku Havlíčkův Brod – Rozsochatec, kde navazuje na vlaky směr Hlinsko v Čechách. Tento autobus odjíždí z Havlíčkova Brodu o cca 25 minut dříve, naopak přijíždí později a nečekají na něj přípojné vlaky. Druhý spoj náhradní dopravy jede z Havlíčkova Brodu v čase pravidelného odjezdu vlaku s čekáním na přípojné vlaky, ale jede do Hlinska v Čechách, kde již nenavazuje na vlak směr Pardubice. Zpět tento spoj jede z Hlinska dříve, aby přijel podle pravidelného příjezdu vlaku do Havlíčkova Brodu.

Zastávky náhradní dopravy:
Hlinsko v Čechách - před výpravní budovou
Ždírec nad Doubravou - před výpravní budovou
Sobíňov - na zastávce BUS v obci
Bílek - u železniční zastávky
Chotěboř - před výpravní budovou
Rozsochatec - - před výpravní budovou,
Břevnice - na silnici před zastávkou ČD
Havlíčkův Brod - před výpravní budovou

Další informace včetně výlukového jízdního řádu jsou k dispozici na:
https://www.cd.cz/jizdni-rad/omezeni-provozu/mimoradnost/7940/

 

K téme zanedbaných železničných zastávok

...obraciam sa na Vás so žiadosťou o vyjadrenie k stále aktuálnej téme zanedbaných železničných zastávok. Čitateľov by zaujímalo, či sa v budúcnosti plánuje rekonštrukcia alebo zbúranie takýchto stavieb. Týka sa to budov v okresoch Topoľčany, Partizánske a Bánovce nad Bebravou

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

ČD hostily summit špiček evropské železnice

Jednání špiček evropské železnice na dvoudenní konferenci v Praze se zaměřilo především na bezpečnost cestujících, na ekologii a oteplování a na problematiku migrace, řekl Petr Šťáhlavský za České dráhy, které letošní setkání představitelů železničních společností v Praze uspořádaly.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK odmieta tvrdenie hnutia OĽaNO-NOVA

ZSSK sa dištancuje od krivých a nepodložených obvinení, ktoré dnes na tlačovej besede prezentovali predstavitelia opozičného hnutia OĽaNO-NOVA. Ján Marosz, poslanec hnutia OĽaNO-NOVA: „Zhrnuté a podčiarknuté, suma sumárum. ZSSK si ide na 8 rokov prenajať, predpokladáme, že staré lôžkové vozne, o 100% drahšie, ako by firmu vyšlo, keby si na tých 8 rokov kúpila úplne nové lôžkové vozne, starala sa o nich, prevádzkovala a udržiavala. Keby ich nakúpila, tak nás tých 8 rokov stojí 26 mil. EUR.“

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha hlavním městem evropské železnice

V Praze se dnes sešli šéfové 17 evropských železničních podniků, asociací a organizací včetně Mezinárodní železniční unie (UIC). Další podrobnosti k tomuto evropskému summitu CEO představitelů železnic najdete v přiložené tiskové zprávě.

Práce v úseku Kysucké Nové Mesto – Krásno n.K.

Dobrý deň, prosím o zaslanie informácie k oprave železničných trolejov v Krásne nad Kysucou, aký to bude mať dopad na cestujúcich a aké opatrenia na zrýchlenie dopravy máte pripravené?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Prazvláštní střet na přejezdu

Na železničním přejezdu na Prostějovsku ráno narazil osobní vlak do kamionu, který dával přednost před křižovatkou a zůstal stát návěsem na kolejích. Nehoda se obešla bez zranění, škoda se pohybuje kolem 130 tisíc korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR k incidentu v Dolnom Kubíne, ktorý sa nestal

Zamestnanci ŽSR majú povinnosť akúkoľvek udalosť, ktorá sa udeje v priestoroch železničných staníc, alebo v ich blízkosti, na alebo v blízkosti železničnej infraštruktúry okamžite hlásiť nadriadenému a v jeho neprítomnosti príslušnému dispečerovi. Po opätovnom preverení situácie možno konštatovať, že Železnice Slovenskej republiky vo svojich interných záznamoch o udalostiach na celej sieti ŽSR za daný deň uvedený incident neevidujú.

Celú odpoveď nájdete na tejto stránke.

V Praze se sešli šéfové evropských drah

Praha dnes hostí setkání šéfů téměř dvacítky evropských železničních podniků, správců drážní infrastruktury a organizátorů dopravy. Jedním z hostitelů je předseda představenstva Českých drah Pavel Krtek.

Celou zprávu najdete na této stránce.