Dopravné správy

Poskytovanie dát ŽSR o doprave

Poskytujete tieto dáta zadarmo alebo sú platené? Ak sú platené, ako? Prečo sú tieto dáta spoplatňované? Na aké účely môže žiadateľ dáta využiť? Aj komerčné – napríklad aplikáciu, ktorá je zadarmo, ale zobrazuje reklamu? Ak na komerčné využitie dáta neposkytujete, prečo?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Moravu čekají další výluky

Opravy omezí provoz na trati mezi Olomoucí a Opavou

Provozovatel dráhy - Správa železniční dopravní cesty, vyhlásil na trati  č. 310 z Olomouce do Opavy - v úseku Moravský Beroun – Valšov ve dnech od 1. července do 28. srpna nepřetržitou výluku kvůli údržbě a opravě kolejí a opravě mostu na trati.

Dopravce České dráhy proto musí po dobu výluky všechny vlaky ve vyloučeném úseku nahradit autobusovou dopravou.
Přeprava jízdních kol je u rychlíků a osobních vlaků 3502 (v 11:40 z Valšova) a 3505 (v 9:50 z Moravského Berouna) zajištěna nákladním automobilem.

Opravy a údržba omezí provoz na trati Otrokovice - Vizovice

Provozovatel dráhy - Správa železniční dopravní cesty, vyhlásil na trati  č. 331 Otrokovice - Vizovice ve dnech 1. a 2. července (každý den 7:20 - 17:00) a pak od 5. do 9. července (7:00 - 20:00) nepřetržitou výluku kvůli údržbě a opravě kolejí..

Dopravce České dráhy proto musí po dobu výluky přistoupit k následujícím opatřením:

1. a 2. července bude vlakový provoz omezen od 7:20 do 17. hodin v úseku Zlín-střed - Vizovice.
Po dobu výluky budou všechny vlaky ve vyloučeném úseku nahrazeny náhradní autobusovou dopravou. Náhradní autobusová doprava je organizována dle výlukového jízdního řádu (přikládám ho k mailu).
Vlaky v úseku Zlín střed – Otrokovice a opačně jedou bez omezení, dle pravidelného jízdního řádu. (Přeprava jízdních kol není v autobusech náhradní dopravy zajištěna.)

Od 5. do 9. července pak bude vlakový provoz omezen od 7:00 do 20:00 v úseku Otrokovice - Vizovice.
Po dobu výluky budou všechny vlaky ve vyloučeném úseku nahrazeny náhradní autobusovou dopravou. Náhradní autobusová doprava je organizována dle výlukového jízdního řádu (...).
Dne 5. 7. 2017 budou vlaky Os 14209 a Os 14210 nahrazeny autobusy již před začátkem výluky.
Dne 9. 7. 2017 bude vlak Os 14232 nahrazen autobusy i po skončení výluky.
Spoj č. 3,5,7 projíždí všechny stanice a zastávky.
(Přeprava jízdních kol není v autobusech náhradní dopravy nahrazující Os vlaky zajištěna.)
 
Opravy omezí dopravu na trati mezi Hnojníkem a Frýdkem Místkem
 
Provozovatel dráhy - Správa železniční dopravní cesty, vyhlásil na trati  č. 322 v úseku Hnojník - Frýdek Místek ve dnech 3. - 18. července nepřetržitou výluku kvůli opravě propustku (mostku).
Dopravce České dráhy proto musí po dobu výluky všechny vlaky ve vyloučeném úseku nahradit autobusovou dopravou. V důsledku tohoto opatření může docházet ke zpožďování vlaků o 5 - 10 minut.

Za případné komplikace se cestujícím omlouváme
.
 
Aktuální informace najdete na webu Českých drah - https://www.cd.cz/jizdni-rad/omezeni-provozu/

DPB prepraví bicykle vo všetkých vozidlách

Od 1. júla 2017 umožňuje Dopravný podnik Bratislava (DPB) prepravu bicyklov aj v nových električkách a trolejbusoch, kde ich preprava dočasne nebola povoľovaná, takže bicykel je možné opäť prepravovať na všetkých linkách MHD tak, ako to stanovuje Prepravný poriadok IDS BK.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Organizační změny v CZ LOKO

Akciová společnost CZ LOKO od zítřka zavádí několik organizačních změn, mezi které patří i sloučení dvou obchodních úseků do jednoho. „Chceme-li své postavení na trhu posilovat, musíme být ještě efektivnější. K tomu tyto organizační i personální změny směřují,“ vysvětlil generální ředitel Josef Gulyás. Více v příloze.

Bratislavou bude chodiť historická hudobná električka

Počas letných prázdnin bude od 1. júla do 26. augusta 2017 každú sobotu podvečer v uliciach mesta jazdiť historická obojsmerná električka BMEŽ #18. Električka bude vybavená reprodukovanou alebo živou hudobnou produkciou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Letní výluky na trati Brno - Kuřim - Tišnov - Ždár n.S.

Od 1.7.2017 se k probíhající výluce v železničním uzlu Brno připojí další dvě výluky na trati 250, které budou znamenat změny především pro cestující na úseku Brno – Kuřim – Tišnov – Křižanov – Žďár nad Sázavou.

1. Právě probíhající rekonstrukce stanice Kuřim si vyžádá jednokolejný provoz v úseku Brno-Královo Pole – Kuřim – Tišnov.
2. Kvůli opravě tunelů a začínající rekonstrukci stanice Řikonín bude zastaven provoz v úseku Tišnov – Vlkov u Tišnova.

Kvůli souběhu těchto výluk zavedených Správou železniční dopravní cesty, s.o., musel dopravce České dráhy přijmout následující dopravní opatření:

  • Osobní vlaky linky S3 pojedou v úseku Tišnov Brno-Modřice v jiných časových polohách:

        - ve směru z Brna do Tišnova o 4 - 5 minut dříve,
        - ve směru z Tišnova do Brna o 4 minuty později

  • Všechny osobní vlaky budou v úseku Tišnov – Vlkov u Tišnova nahrazeny autobusy. Vybrané spoje pojedou už z Křižanova.
  • Autobusy náhradní dopravy směr Vlkov u Tišnova pojedou v nepracovní už z Brna-Králova Pole. V opačném směru z Vlkova u Tišnova až do Brna-Králova Pole.
  • Rychlíky Brno Havlíčkův Brod Praha budou nahrazeny autobusy v úseku Brno hlavní nádraží Křižanov a to přímými spoji bez dalších zastavení.     

Pro cestující to dále znamená že:

  • Mezi Brnem a Tišnovem budou jezdit pouze osobní vlaky, a to v intervalu 30 minut v pracovní dny.
  • Do stanic Tišnov a Brno-Královo Pole mohou namísto rychlíků využít osobní vlaky, resp. náhradní dopravu za osobní vlaky.
  • Během souběhu těchto výluk bohužel nelze zajistit těsné přípoje:

        - v Modřicích mezi tišnovskou a břeclavskou větví linky S3. Cestující mohou využít MHD, příp. vyčkat v Modřicích na další vlak.
        - v Brně-Židenicích mezi linkami S2 a S3.

Více informací naleznete na webu Českých drah: https://www.cd.cz/jizdni-rad/omezeni-provozu/vyluka/2635/

K dispozici přikládáme i tiskovou zprávu vydanou k letním výlukám na Brněnsku a Výlukový jízdní řád pro trať 250 - kde také naleznete kompletní informace.

ZSSK zvyšuje bezpečnosť svojich vozňov

Štátny dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) chce posilniť bezpečnosť pri cestovaní vlakmi. Do niekoľkých desiatok vozňov so staršími, takzvanými zalamovacími dverami preto namontuje signalizáciu zatvorenia nástupných dverí.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Velké prázdninové výluky

Letní prázdniny bývají každoročně obdobím, kdy do vlaků usedají i lidé, kteří nepatří mezi pravidelné zákazníky železničních dopravců. Současně však probíhá nemalé množství výluk zapříčiněných opravnými a modernizačními pracemi. Aby cestování na výlet neprovázely nečekané komplikace, SŽDC jako správce drážní infrastruktury přináší přehled nejvýraznějších omezení, k nimž dojde na její železniční síti v průběhu července a srpna.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

Bratislavská MHD počas letných prázdnin

Väčšina liniek bude premávať podľa prázdninových cestovných poriadkov. Počas letných školských prázdnin v termíne od 3. júla do 31. augusta 2017 bude premávka liniek MHD v pracovných dňoch zabezpečovaná nasledovne ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD Šumava Bus vyjíždí už zítra

Šest autobusových linek nabídnou letos České dráhy v rámci projektu ČD Šumava Bus. Autobusy do atraktivní části Šumavy budou jezdit po oba prázdninové měsíce většinou o sobotách a nedělích. Od 1. července až do 31. srpna je v návaznosti  na vlakové spoje možné cestovat až na Třístoličník nebo na Svatý Tomáš. Spoje jsou propojené i se systémem Zelených autobusů Národního parku Šumava. Jízdenky na spoje ČD Šumava Bus lze zakoupit v jakékoli pokladně ČD či ve vlaku ČD.

Tím, že autobusy budou nově navazovat na příjezdy Jižního expresu,  umožní přestup do autobusů do Holašovic, na Kleť, do Bavorska i na Třístoličník. Zahájení linek je v sobotu 1. července na Kleti spojené s oslavami prázdnin a  od 11:00 do 16:00 hodin. Pro děti jsou  připraveny atrakce, například  skákací hrad či Elfíkovy hry. Podrobnější informace najdete v přiložené tiskové zprávě a na webových stránkách Českých drah: http://old.cd.cz/zazitky/kam-na-vylet/1731-s-cd-bus-sumava-do-holasovic-a-na-klet.

Žilinská MHD počas letných prázdnin

Počas letných prázdnin, od pondelka 3. júla 2017 do štvrtka 31. augusta 2017 bude MHD premávať podľa cestovných poriadkov platných pre dni školských prázdnin. V režime prevádzky "pracovný deň - školské prázdniny" pôjdu všetky trolejbusové linky a autobusové linky 21 a 22. Ostatné autobusové linky budú premávať bez obmedzenia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Českým drahám přibyl milion cestujících

Dlouhodobý trend růstu zájmu o služby národního železničního dopravce přetrvává. České dráhy za prvních 5 měsíců letošního roku přepravily 71,849 milionu cestujících, tedy o 1, 017 milionu cestujících více - (+ 1,4 %), než za stejné období loňského roku. Stejně tak se zvyšoval i přepravní výkon, který dosáhl 3 025 milionů osobokilometrů, což je o skoro o 3,8 % více než loni za stejné období.

Více informací v přiložené tiskové zprávě
.

DPB vyrokoval nižšiu cenu nových autobusov

Nákup 90 nových autobusov do vozového parku Dopravného podniku Bratislava (DPB) sa zrejme nepredraží o približne tri milióny eur, ako tomu hrozilo. Nákup vozidiel sa bude financovať prostredníctvom dlhodobého úveru vo výške 24 miliónov eur, ktorý v decembri 2016 odobrili bratislavskí mestskí poslanci. Nákupná cena autobusov sa však ešte pred niekoľkými dňami pohybovala na úrovni okolo 27 miliónov eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V sobotu poprvé vyjedou cyklovlaky CYKLO OHŘE

České dráhy nově zavádějí cyklovlaky mezi Karlovými Vary a Chebem. Spoje pojedou v období od 1. července do 3. září o sobotách a nedělích, a to jako spěšné vlaky. Zastaví ve stanicích a zastávkách kolem »cyklostezky Ohře« a nebudou zajíždět do Chodova. Spěšný vlak Sp 1671 vyjede z Chebu v 8:00, vlak Sp 1670 pak z Karlových Varů v 9:15. V soupravě pojedou vozy klasické stavby pro přepravu až 50 kol. Další informace včetně jízdního řádu jsou v přiložené tiskové zprávě.

Obnovenie vlakového spojenia cez Łupków

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) a poľský POLREGIO pripravili po siedmich rokoch obnovenie vlakového spojenia na trati Medzilaborce – Łupków – Sanok/Rzeszów a späť. Dovolenkové vlaky, v Poľsku nazývané „Vojak Švejk“, budú premávať počas víkendov od 1. júla do 3. septembra 2017 a otvárajú tak priestor na letné výlety do slovensko-poľského pohraničia, prípadne ďalej.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Průtrž mračen podemlela trať Praha - Plzeň

Přívalové deště ve středních Čechách v noci vyřadily z provozu vlakovou dopravu na hlavní trati mezi Prahou a Berounem, kde je silný příměstský provoz a jezdí tudy i rychlíky na západ Čech a do Německa. Provoz byl ráno částečně obnoven na jedné ze dvou kolejí, opravy druhé potrvají několik dní.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nemecko zníži poplatky za využitie tratí

Nemecký minister dopravy Alexander Dobrindt oznámil zníženie železničného mýta, ktoré má pomôcť nákladnej železničnej doprave konkurovať kamiónom. Spolková vláda vyčlenila v rozpočte pre budúci rok 350 miliónov eur, ktoré umožnia znížiť prepravné tarify.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

CZ LOKO dodá SŽDC padesát nových MUVek

Společnost CZ LOKO zvítězila v tendru Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) na dodávku 50 nových motorových univerzálních vozíků (MUV), dohromady za zhruba 500 milionů korun. První dodá už na podzim, další pak postupně během následujících dvou let. Více v příloze

ZSSK spustila súťaž na nové elektrické rušne

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v rámci novej dlhodobej stratégie a transformácie spoločnosti vyhlásila verejnú súťaž na dodávku moderných elektrických hnacích koľajových vozidiel (HKV). Predmetom obstarávania je prenájom desiatich moderných HKV na desať rokov s cieľom zabezpečenia záväzkov z prepravy vo vnútroštátnej a sčasti aj v medzištátnej doprave. ZSSK už dlhší čas nedisponuje dostatkom moderných elektrických HKV na zabezpečenie záväzkov z prepravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Žďárskou MHD čeká revoluce

Žďár nad Sázavou čekají největší změny v MHD za posledních dvacet let. Zbývá už jen pár dní, aby se lidé připravili na to, že místo šesti linek, které ovšem s písmenem navíc nabobtnaly až na čtrnáct tras, bude nově jezdit devět linek. Bez jakýchkoliv přídavků. Spoje se takto rozjedou první den prázdnin.

Celou zprávu najdete na této stránce.