Dopravné správy

Výluky medzi Bratislavou a Dunajskou Stredou

Železnice SR upozorňujú cestujúcich na viaceré obmedzenia v železničnej doprave, ku ktorým dôjde v priebehu nasledujúceho týždňa. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa ŽSR Martina Pavlíková, na štyroch úsekoch medzi stanicami Bratislava – Nové Mesto a Dunajská Streda uskutočnia železnice plánový strojný výrub porastov a orezanie konárov, ktoré sa nachádzajú v blízkosti koľají.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Agresivní černý pasažér po měsících dopaden

Policisté po měsících vyšetřování zadrželi muže, který na konci února ostravským revizorům vyhrožoval revolverem. Ukázalo se, že zbraň byla plynová. Muži i tak hrozí vysoký trest.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kontrola materiálu koľajníc a výhybiek za 4,8 mil. eur

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) chcú skontrolovať materiál koľajníc a výhybiek ručnými prístrojmi na zisťovanie chýb. Na dodávateľa týchto prác už vyhlásili súťaž a celkovú hodnotu zákazky odhadujú na 4,8 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Opatření v NAD Havlíčkův Brod - Rozsochatec

Z důvodu špatné průjezdnosti na silničních komunikací v Havlíčkově Brodě přistoupily České dráhy ke změně v náhradní autobusové dopravě v souvislosti s výlukou na trati Havlíčkův Brod - Pardubice, konkrétně v úseku Havlíčkův Brod - Hlinsko v Čechách.  Od pondělí 10. do pátku 14. července  za většinu vlaků pojedou dva spoje náhradní dopravy, jeden v úseku Havlíčkův Brod – Rozsochatec, kde navazuje na vlaky směr Hlinsko v Čechách. Tento autobus odjíždí z Havlíčkova Brodu o cca 25 minut dříve, naopak přijíždí později a nečekají na něj přípojné vlaky. Druhý spoj náhradní dopravy jede z Havlíčkova Brodu v čase pravidelného odjezdu vlaku s čekáním na přípojné vlaky, ale jede do Hlinska v Čechách, kde již nenavazuje na vlak směr Pardubice. Zpět tento spoj jede z Hlinska dříve, aby přijel podle pravidelného příjezdu vlaku do Havlíčkova Brodu.

Zastávky náhradní dopravy:
Hlinsko v Čechách - před výpravní budovou
Ždírec nad Doubravou - před výpravní budovou
Sobíňov - na zastávce BUS v obci
Bílek - u železniční zastávky
Chotěboř - před výpravní budovou
Rozsochatec - - před výpravní budovou,
Břevnice - na silnici před zastávkou ČD
Havlíčkův Brod - před výpravní budovou

Další informace včetně výlukového jízdního řádu jsou k dispozici na:
https://www.cd.cz/jizdni-rad/omezeni-provozu/mimoradnost/7940/

 

K téme zanedbaných železničných zastávok

...obraciam sa na Vás so žiadosťou o vyjadrenie k stále aktuálnej téme zanedbaných železničných zastávok. Čitateľov by zaujímalo, či sa v budúcnosti plánuje rekonštrukcia alebo zbúranie takýchto stavieb. Týka sa to budov v okresoch Topoľčany, Partizánske a Bánovce nad Bebravou

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

ČD hostily summit špiček evropské železnice

Jednání špiček evropské železnice na dvoudenní konferenci v Praze se zaměřilo především na bezpečnost cestujících, na ekologii a oteplování a na problematiku migrace, řekl Petr Šťáhlavský za České dráhy, které letošní setkání představitelů železničních společností v Praze uspořádaly.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK odmieta tvrdenie hnutia OĽaNO-NOVA

ZSSK sa dištancuje od krivých a nepodložených obvinení, ktoré dnes na tlačovej besede prezentovali predstavitelia opozičného hnutia OĽaNO-NOVA. Ján Marosz, poslanec hnutia OĽaNO-NOVA: „Zhrnuté a podčiarknuté, suma sumárum. ZSSK si ide na 8 rokov prenajať, predpokladáme, že staré lôžkové vozne, o 100% drahšie, ako by firmu vyšlo, keby si na tých 8 rokov kúpila úplne nové lôžkové vozne, starala sa o nich, prevádzkovala a udržiavala. Keby ich nakúpila, tak nás tých 8 rokov stojí 26 mil. EUR.“

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha hlavním městem evropské železnice

V Praze se dnes sešli šéfové 17 evropských železničních podniků, asociací a organizací včetně Mezinárodní železniční unie (UIC). Další podrobnosti k tomuto evropskému summitu CEO představitelů železnic najdete v přiložené tiskové zprávě.

Práce v úseku Kysucké Nové Mesto – Krásno n.K.

Dobrý deň, prosím o zaslanie informácie k oprave železničných trolejov v Krásne nad Kysucou, aký to bude mať dopad na cestujúcich a aké opatrenia na zrýchlenie dopravy máte pripravené?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Prazvláštní střet na přejezdu

Na železničním přejezdu na Prostějovsku ráno narazil osobní vlak do kamionu, který dával přednost před křižovatkou a zůstal stát návěsem na kolejích. Nehoda se obešla bez zranění, škoda se pohybuje kolem 130 tisíc korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR k incidentu v Dolnom Kubíne, ktorý sa nestal

Zamestnanci ŽSR majú povinnosť akúkoľvek udalosť, ktorá sa udeje v priestoroch železničných staníc, alebo v ich blízkosti, na alebo v blízkosti železničnej infraštruktúry okamžite hlásiť nadriadenému a v jeho neprítomnosti príslušnému dispečerovi. Po opätovnom preverení situácie možno konštatovať, že Železnice Slovenskej republiky vo svojich interných záznamoch o udalostiach na celej sieti ŽSR za daný deň uvedený incident neevidujú.

Celú odpoveď nájdete na tejto stránke.

V Praze se sešli šéfové evropských drah

Praha dnes hostí setkání šéfů téměř dvacítky evropských železničních podniků, správců drážní infrastruktury a organizátorů dopravy. Jedním z hostitelů je předseda představenstva Českých drah Pavel Krtek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Modernizácia trati pod Tatrami

1. Aká dlhá bude renovovaná trať? V predmete zákazky sa spomínajú nasledovné položky: 

- UČS 401 Traťový úsek Poprad - Svit
- UČS 402 ŽST Svit
- UČS 403 Traťový úsek Svit - Štrba

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Wi-Fi v karlovarské MHD

Autobusy karlovarské hromadné dopravy začínají nově nabízet bezplatné připojení k internetu. Pasažéři se k síti wi-fi mohou připojit už v prvních třech vozech. Lidé tak za jízdy mohou surfovat po internetu a neplatit za data. „Rozhodli jsme se nabídnout cestujícím další možnost, která jim zpříjemní jízdu našimi autobusy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD zmodernizujú interiéry rýchlovlakov pendolino

České dráhy (ČD) spustili projekt modernizácie interiéru rýchlovlakov pendolino. V priebehu nasledujúcich mesiacov tak podľa hovorcu spoločnosti Petra Šťáhlavského prejde všetkých sedem jednotiek "omladzovacou kúrou". 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Revoluční autobus do šrotu, jeho tvůrce do basy

Celý svět se zaujetím sledoval loni v květnu představení nového čínského autobusu, který měl od základu změnit městskou hromadnou dopravu. Nyní už je jisté, že se v dohledné době žádné revoluce nedočkáme. Dvaatřicet lidí, včetně výkonného ředitele projektu Paj č´-minga, bylo minulý měsíc zatčeno pro podezření z investičního podvodu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Súťaž na modernizáciu trate Poprad - Lučivná

Železnice Slovenskej republiky vyhlásili verejné obstarávanie na modernizáciu železničnej trate Žilina – Košice, konkrétne 1. etapy úseku Liptovský Mikuláš – Poprad Tatry (mimo), ktorý predstavuje úsek Poprad - Lučivná.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Legenda T3 v novém křižuje Prahu

Od pondělí jezdí Prahou zajímavá tramvajová novinka. Jde o legendární vůz typu T3, který prošel už třetí modernizací. Má novou elektrovýzbroj, snížený prostředek, kterému se slangově říká „vana“, a umožňuje bezbariérový přístup. Její podobu navrhl známý architekt Patrik Kotas. Podle několika zdrojů blízkých dopravnímu podniku by měly příští rok přibýt další desítky kusů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DP Bratislava plánuje nákup nových električiek

Do vozového parku Dopravného podniku Bratislava (DPB) by malo pribudnúť 12 až 15 nových električiek. Ich nákup sa plánuje k roku 2020 v súvislosti s predĺžením električkovej trate až na koniec Petržalky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Role VRT je pro českou ekonomiku naprosto klíčová

Zájem politiků o stavbu vysokorychlostních tratí musí vydržet i po volbách a měl by být jedním z hlavních úkolů příští vlády. Role vysokorychlostních tratí je pro budoucnost České republiky naprosto klíčová, řekl předseda dopravní sekce Hospodářské komory ČR Emanuel Šíp.

Celou zprávu najdete na této stránce.