Dopravné správy

Stavba VRT Berlín - Mníchov finišuje

V decembri uvedú do prevádzky železničnú trať medzi Berlínom a Mníchovom pre superexpresy ICE. Na viacerých jej úsekoch sa budú súpravy rútiť rýchlosťou 300 km za hodinu. Vzdialenosť 600 km medzi východiskovou a cieľovou stanicou prekoná súprava za štyri hodiny.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

České dráhy jsou podle analýzy Cyrrus v kondici

České dráhy se aktuálně nachází ve zlepšující se kondici a do budoucna můžeme očekávat pokračující oživení ziskovosti. Společnosti se s velkou pravděpodobností podaří vyjednat prodloužení kontraktů na provoz vlakové dopravy i po roce 2019 a udržet si tak stabilní zdroj příjmů. Vysoké investice do vlakových souprav dokáže skupina financovat z vlastních zdrojů, nebo na dluhopisovém trhu, kde si v současnosti půjčuje za rekordně nízký úrok. To je závěr analýzy společnosti Cyrrus k hospodaření Českých drah.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Lúčnica poteší cestujúcich v rýchliku do Tatier

Slovenská a svetová folklórna legenda – súbor Lúčnica, sa po 30 rokoch predstaví vo Vysokých Tatrách. Tanečníci a speváci budú cestovať v pondelok 31. júla rýchlikom R 609 „Spišan“ (Bratislava hl. st. 13:55 – Žilina 16:45 – Košice 19:52) s príchodom do Štrby o 18:20, odkiaľ pôjdu zubačkou na Štrbské Pleso. Svoje umenie predvedú už na hlavnej stanici v Bratislave aj počas jazdy vo vlaku, v ktorom budú mať vyhradený vozeň. Spevom a tancom však potešia cestujúcich v celom vlaku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC asi zbourá nevyužitelná nádraží

Některá nádraží v Česku budou nejspíš zbourána, protože se jejich opravy nevyplatí. Na konferenci k budoucnosti železnice to řekl generální ředitel Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Pavel Surý.

Celou zprávu najdete na této stránce.

„Delfíny“ ZSSK sa chystajú na Levočskú púť

Veriaci putujúci do Levoče, ale aj všetci ostatní návštevníci tohto historického mesta na Spiši, môžu počas nadchádzajúceho víkendu 1. a 2. júla využiť na svoju cestu vlaky. Tak ako každý rok sa aj teraz počas Levočskej púte na dva dni vráti na trať Spišská Nová Ves – Levoča osobná doprava Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK).

Celú správu nájdete na tejto stránke. K dispozícii je aj cestovný poriadok.

ČD s příchodem prázdnin posílí spoje

České dráhy v souvislosti s koncem školního roku a začátkem letních prázdnin posílí své spoje o více než 5000 míst k sezení. V sobotu 1.července vypraví také mimořádný posilový rychlík na trase Praha - Pardubice - Olomouc - Ostrava - Bohumín. Přes masivní posílení vlaků doporučujeme všem cestujícím včasné pořízení rezervace míst. O posilování spojů bude rozhodovat především obsazenost jednotlivých spojů, tedy počet rezervací, které si cestující zajistí na jednotlivé vlaky.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

ŽOS Vrútky za 23,65 milióna opraví vozne ZSSK

Štátny osobný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) dá za opravy vozňov 23,65 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Zákazku pre spoločnosť zabezpečí ŽOS Vrútky. Vyplýva to z oznámenia o výsledku verejného obstarávania, ktoré bolo zverejnené vo vestníku verejného obstarávania.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlakem mezi Prahou a Drážďany za 52 minut

Cestování vlakem mezi Prahou a Drážďany za 52 minut bude v roce 2035 jedním z konkrétních výsledků projektu, jehož zahajovací konference se konala 22. června v Ústí nad Labem za účasti partnerů z Česka a Saska.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 25. týždeň

V 25. týždni došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k štyrom zrážkam civilnej osoby s vlakom, v troch prípadoch išlo o smrteľnú zrážku. K smrteľným zrážkam došlo v úseku Leopoldov – Hlohovec, Kremnické Bane – Kremnica a v železničnej stanici (ŽST) Hliník nad Hronom. V poslednom menovanom prípade cestujúca vyskočila z vlaku po výprave, spadla pod vlak a došlo k jej usmrteniu. Veľké šťastie mala žena, ktorú zrazil nákladný vlak v ŽST Žarnovica. Žena zrážku prežila a následne ju previezli do nemocnice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rakouský prezident přijel do Prahy ÖBB railjetem

Na první návštěvu České republiky ve funkci rakouského prezidenta přijel do Prahy vlakem Alexander Van der Bellen. Na pražském Hlavním nádraží ho uvítal hradní ceremoniář Miroslav Sklenář a jednotka Hradní stráže. V historickém salonku nádražní budovy se pak s Van der Bellenem setkal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Sú pre Bratislavu vhodné elektrobusy?

Aktivisti zo Slovenského ochranárskeho snemu zaslali primátorovi Ivovi Nesrovnalovi výzvu, v ktorej ho žiadajú, aby prehodnotil plánovaný nákup 90 autobusov. Namiesto naftového pohonu žiadajú elektrický. „Nakupovať 90 naftových autobusov v dobe poznania o rakovinotvorných a ďalších toxických účinkoch spalín naftových motorov, v čase rýchleho nástupu elektromobility a najmä postupujúcej zmeny klímy s hrozivými dopadmi považujeme za spreneverenie sa Vašim volebným sľubom,“ uvádza sa vo výzve.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

„Singrovka“ bude jezdit na Karlovarsku

Jeden z nejelegantnějších motorových vozů minulých let M 240.0100 bude k vidění od 1. července mezi Karlovými Vary a Kyselkou. Zvláštní spoj s názvem „Mattoni expres“ pojede o prázdninách vždy v sobotu, konkrétně 1., 8., 15., 22. a 29. července a 5., 12., 19. a 26. srpna. Odjíždět bude v 9:30 z dolního nádraží v Karlových Varech a přes „horní“ karlovarské nádraží a Vojkovice nad Ohří doveze cestující do Kyselky. Podrobnější informace najdete v přiložené tiskové zprávě.

Návštěvnické centrum Thun 1794 ve spolupráci s Českými drahami připravilo jízdy festivalového vlaku z Karlových Varů do porcelánky v Nové Roli.  Historická „singrovka“ pojede ve dnech 2., 3., 4. a 7. července. Další informace o jízdě zvláštního vlaku jsou v přiložené tiskové zprávě  a také na stránkách Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

Vozne ZSSK budú bezpečnejšie

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) posilňuje bezpečnosť pri zatváraní dverí na vlaku. Do niekoľkých desiatok vozňov so staršími, takzvanými zalamovacími dverami namontuje vo vlastnej réžii signalizáciu zatvorenia nástupných dverí. Vlakvedúci sa vďaka nej ešte pred odchodom vlaku bude môcť ľahko presvedčiť, či sú všetky dvere zatvorené. Vnútorná signalizácia zatvorenia nástupných dverí upozorní cestujúcich na zvýšené nebezpečenstvo v prípade mechanicky nezaistených dverí počas jazdy vlaku. Do časti vozňov bude doplnené aj blokovacie zariadenie. Vo viacerých vozňoch budú vymenené celé dvere.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nikdo nechce dodat ETCS pro stroje ČD Cargo

Miliardová série tendrů společnosti ČD Cargo na dodávku celoevropského zabezpečovacího systému ETCS pro lokomotivy zůstane zatím bez vítěze. Firma chtěla moderním systémem osadit celkem 345 lokomotiv, pro které hledala dodavatele ve čtyřech soutěžích. Pro nezájem technologických firem je ale musela zrušit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Rekonštrukcia priecestia pri Bánovciach n. B.

ŽSR začali 26. júna s komplexnou rekonštrukciou železničného priecestia medzi železničnými stanicami Mníchova Lehota a Bánovce nad Bebravou (jedinečné identifikačné číslo priecestia SP 1892). Na priecestí pri obci Svinná sa úrovňovo križuje železničná trať Trenčín – Chynorany s cestou III. triedy č. 1860. Počas nepretržitej výluky je priecestie úplne uzatvorené pre účastníkov cestnej premávky. Vlaky osobnej dopravy budú nahradené autobusmi do 29. júna do 17.00 hod

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železniční společnost Tanvald nesmí kritizovat kraj

Členové Železniční společnosti Tanvald nesmí kritizovat představitele Libereckého kraje a jeho společností. Je to zásadní podmínka krajské dotace 150 tisíc korun na provoz historické ozubnicové trati do Kořenova.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Letná premávka historickej električky Kométa

Historická tatranská električka Kométa s vlečnými vozňami bude počas letnej turistickej sezóny premávať počas letných prázdnin každú druhú nedeľu po trase Poprad - Starý Smokovec - Tatranská Lomnica (3x) - Starý Smokovec - Poprad.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Léto bude v pražské MHD plné výluk

Českou metropoli čeká drsné výlukové léto, které pocítí až stovky tisíc Pražanů, dojíždějících zaměstnanců i turistů. Nejvíce problémů přinesou uzavírky v metru, kterých bude hned několik a týkají se nejzatíženějších dopravních bodů v Praze.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prešovská MHD počas letných prázdnin

Letné prázdniny prinesú niekoľko zmien v MHD. Nové cestovné poriadky už nájdete na našich stránkach. Počas letných prázdnin, v období od 1. júla do 2. septembra 2017 bude upravená premávka mestskej hromadnej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Češi se učí platit za jízdu kartou

Česká veřejná doprava zažívá nenápadnou, ale rychlou revoluci. Čím dál častěji lidem k jízdě stačí bezkontaktní platební karta. Dopravci v nich vidí možnost, jak nabídnout vyšší komfort cestujícím a zároveň zajistit odbavení s nízkými náklady.

Celou zprávu najdete na této stránce.