Dopravné správy

Štát by mal čo najskôr predať ZSSK Cargo

Štátny nákladný dopravca Železničná spoločnosť Cargo pripravuje návrh materiálu „Strategický plán ZSSK CARGO do roku 2022“, ktorý má určiť ďalší rozvoj firmy. Následne má byť predložený ministerstvu dopravy na schválenie. Podľa niektorých odborníkov by však celú firmu mali čo najskôr predať.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přejezd za 10 milionů pro čtyři vlaky týdně

Na více než dva tisíce korun vyjde jedno projetí vlaku přes železniční přejezd v Jablonci nad Jizerou, který v příštích dnech bude modernizovat Správa železniční dopravní cesty. V místě projedou jen čtyři vlaky týdně.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR chcú kontrolný systém ochrany infraštruktúry

Správca koľajníc Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) chce zaviesť kontrolný systém ochrany železničnej infraštruktúry. Na zákazku pripravuje súťaž a predbežné oznámenie o nej už zverejnil vo vestníku verejného obstarávania.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nejkrvavější nehoda tramvaje v naší historii

Výletníků, kteří se tísnili v tramvaji, bylo tentokrát mnohem víc než obvykle. A co hůř – mnohem více, než bylo únosné. V naplněném vagonu tramvaje, který jel prakticky celou cestu z kopce, se tísnilo na 140 cestujících. V jednom ze svažujících se úseků tramvaji selhaly brzdy a zabrzdil ji až prudký náraz. Tragédie v Ústí nad Labem je nejhorší tramvajovou nehodou v československých a českých dějinách.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K modernizácii traťového úseku Lučivná - Poprad

Prosím, pošlite mi odpovede na nasledovné otázky týkajúce sa modernizácie trate Lučivná - Poprad. 1. Prečo ŽSR pristupuje práve k modernizácii tohto úseku?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Vlak má jen jednu toaletu, zoufal si poslanec

Čtvrteční interpelace ve Sněmovně poznamenala nízká účast ministrů. Na dotazy poslanců odpovídali jen dva členové vlády. Lidovec Ludvík Hovorka si v jedné z interpelací postěžoval na to, že jeden ze soukromých dopravců používá na trati z Prahy do Nitry vlak, v němž je údajně jediná toaleta. Po ministru dopravy Danu Ťokovi chce, aby situaci prověřil.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K „bagetám“ ZSSK pribudnú „mravce“

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) zmodernizuje do konca kalendárneho roka 16 vyradených starších vozidiel na osem moderných dvojdielnych motorových jednotiek (MJ) určených na osobnú dopravu na regionálnych tratiach. Motorové jednotky 813+913.1xx budú premávať na vybraných trasách v okolí Zvolena. Od platnosti nového cestovného poriadku v decembri 2017 by mali zabezpečovať všetky vlaky na linke Kraľovany – Trstená. „Motorové jednotky zabezpečia moderné klimatizované priestory pre cestujúcich s najnovšími štandardami a zvýšia tak úroveň cestovania na tratiach, kde doteraz premávali staršie vozidlá,“ uviedol Michal Vereš, riaditeľ úseku prevádzky ZSSK.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Výluka v úseku Jihlava - Veselí nad Lužnicí

Zítra v 7:45 začne nepřetržitá výluka na trati Havlíčkův Brod - Veselí nad Lužnicí, a to v úseku Jihlava - Veselí nad Lužnicí. Potrvá do pátku 28. července do 20:30. Za všechny vlaky pojede náhradní autobusová doprava podle výlukových jízdních řádů.

  • za rychlíky  pojedou ve dnech 14. -  19.  července náhradní autobusy v  úseku Jihlava – České Budějovice
  • ve dnech 20. - 28.  července pojedou za rychlíky náhradní autobusy  v úseku Jihlava – Veselí nad Lužnicí
  • z důvodu uzavřeného železničního přejezdu mezi Jindřichovým Hradcem a Kardašovou Řečicí budou autobusy NAD mezi Jindřichovým Hradcem a Veselím nad Lužnicí jezdit objízdnou trasou přes Pluhův Žďár
  • za všechny osobní vlaky pojede náhradní autobusová doprava podle výlukového jízdního řádu  

Kompletní přehled výluk a s nimi souvisejících dopravních opatření je k dispozici na www.cd.cz/omezeniprovozu. Informace o důvodech výluk a přesném termínu ukončení výluk Vám případně poskytnou kolegové ze Správy železniční dopravní cesty, která výlukové práce financuje a organizuje. Za případné komplikace vzniklé v důsledku výlukové činnosti se cestujícím omlouváme. Zároveň se na ně obracíme s prosbou, aby věnovali zvýšenou pozornost při plánování cesty na této trati.

K pokračovaní modernizácie hlavného ťahu

Kedy by mohla byť vypísaná súťaž na úsek po Strečno, na ktorý dostaneme prostriedky z CEF-u? Aká je predpokladaná hodnota zákazky? Kedy by mala byť ukončená modernizácia uzla Žilina a nadväzujúceho úseku po Strečno? Akou rýchlosťou by sa malo jazdiť na úseku?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Chátrající nádraží procházejí ozdravnou kúrou

Správa železnic za první rok vložila do oprav převzatých nádraží 215 milionů korun. Dokončené jsou už například opravy nádraží v Kostomlatech nad Labem, Dobříši či Rakovníku. Celkem si rekonstrukce zanedbaných nádraží dle SŽDC vyžádají celkem zhruba deset miliard Kč.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR propagujú duálny systém vzdelávania

Železnice Slovenskej republiky sa zaradili medzi takmer dve desiatky firiem, ktoré sa práve počas tohtoročného leta zapojili do propagačno informačnej kampane na podporu duálneho vzdelávania. Kampaň zorganizoval Štátny inštitút odborného vzdelávania (ŠIOV) Bratislava a jeho cieľom je, aby si aj najväčší slovenský zamestnávateľ systematicky vychovával svojich budúcich zamestnancov z radov študentov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

LEO Express zavede linku na pražské letiště

Soukromý dopravce Leo Express plánuje od 17. července vozit cestující z pražského hlavního nádraží na Letiště Václava Havla. Součástí přepravy klimatizovanými minibusy je i možnost vyzvednutí z konkrétní adresy centra Prahy, uvedl dopravce. Základní cena přepravy je stanovena na 89 korun, bude tak o něco dražší než autobusová linka Českých drah Airport Express.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O nových zastávkach ŽSR v Bratislave

Pripravujem článok o tom, že v BA budú dve nové vnútromestské vlakové zastávky vo Vrakuni a Devínskej Novej Vsi.

Viete nám túto informáciu potvrdiť?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Dopravní podnik v Plzni dá do vozů kamery

Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) nainstalují do dvou až tří let do svých autobusů, trolejbusů a tramvají kamery, které budou sledovat dění uvnitř vozů. Investice za zhruba 20 milionů korun má zvýšit bezpečnost cestujících i zaměstnanců podniku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Bratislave začnú stavať dve vlakové zastávky

Obyvatelia hlavného mesta budú môcť častejšie využívať železnicu na rýchly presun po meste. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) totiž plánujú ešte tento rok spustiť výstavbu dvoch vnútromestských zastávok.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD posilují dopravu do Vizovic na Masters of Rock

České dráhy posílí dopravu na 25. ročník open-air festivalu Masters of Rock ve Vizovicích, který odstartuje zítra a potrvá až do neděle 16. července. Dopravce zvýší kapacitu pravidelných vlakových spojů a navíc ve spolupráci s pořadatelem festivalu zavede zvláštní noční vlaky pro odvoz návštěvníků. Festival se koná v areálu likérky Rudolf Jelínek v bezprostřední blízkosti železniční stanice.

Ode dneška do pondělí 17. července do cca 15:30 bude navýšena kapacita pravidelných vlaků na trati Otrokovice – Vizovice. Ve dnech 14. – 16. července bude zaveden zvláštní osobní vlak Os 10990 pro odvoz návštěvníků. Odjíždět bude ze stanice Vizovice ve 2:15 a do stanice Zlín střed přijede ve 2:41. Tento vlak bude zastavovat na všech zastávkách. V pondělí 17. července po ukončení festivalu zavedou ČD několik mimořádných vlaků. Detaily najdete v přiložené tiskové zprávě
.

Čiernohronská železnica radí aj detské vozne

Nostalgia pískajúcej pary, dymovej clony za lokomotívou s nádychom histórie na drevených laviciach vagónov každoročne rozbúši srdcia nielen najmenších pasažierov Čiernohronskej železnice (ČHŽ).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Karlovarský DP přitvrdí v boji proti „černochům“

Jen za minulý rok chytili revizoři v karlovarské hromadné dopravě 2500 černých pasažérů. Cestování bez lístku bude ale od září daleko těžší. Dopraví podnik nasadí na linky více revizorů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zo staničnej pokladne na GR ŽSR

K povolaniu ju priviedol otec. Už od malička za ním chodila do práce a sledovala ho, ako vypravuje vlaky. Rovnako aj ona si prešla v rámci železnice najskôr základnými funkciami, momentálne už pôsobí na generálnom riaditeľstve Železníc Slovenskej republiky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rusko plánuje odpalování raket z vlaků

Ruské závodění ve zbrojení pokračuje, ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin, známý svými i siláckými projevy, minulý týden potvrdil, že jeho země je připravena zavést do výzbroje nové balistické superrakety o hmotnosti sto tun. Testuje také nové vlaky s balistickými raketami. Uvedla to anglická mutace deníku Pravda. Rogozin to řekl při odpovědi na otázku ohledně raketových vlaků.

Celou zprávu najdete na této stránce.