Dopravné správy

Arriva loví řidiče autobusů už i na YouTube

Dopravce Arriva vybočil ze sítě autobusových linek na populární kanál YouTube. Firma doufá, že se jí tam podaří to, co nejde klasickou cestou - přilákat za volant sto řidičů. V náborových klipech popisují práci skuteční řidiči. Personální nouzi mají i další dopravci, aktuálně chybí 10 tisíc řidičů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Fínskom prešiel „saunobus“ národného dopravcu

Fíni sa rozhodli osláviť sto rokov nezávislosti svojou najobľúbenejšou činnosťou – saunovaním. Národný dopravca Savonlinja sa v spolupráci so spoločnosťou Scania rozhodol postaviť špeciálny autobus s vlastnou saunou. Spoločne sa im potom podarilo vytvoriť svetový rekord.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DPO slibuje cyklotramvaj i tým elitních řidičů

Posilování spojů z velkých akcí. Zachování tramvajové linky číslo 10, která nestojí na všech zastávkách a rychle dopraví cestující ze sídliště Dubina až do centra města. A od srpna i provoz cyklotramvaje, která bude mít úchyty pro dvanáct bicyklů... To vše slibuje Dopravní podnik Ostrava (DPO) jako novinky na letošní prázdniny.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vodičom prímestských autobusov BSK pridajú

Hodinová mzda vodičov autobusov prímestskej dopravy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) sa od 1. júla zvýši na 5,77 eur zo súčasných 4,77 eur, teda o 21 %. Ich platy tak dosiahnu priemernú úroveň 1000 až 1200 eur v hrubom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Brno trápí nedostatek řidičů MHD

Problém s nedostatkem řidičů v brněnské MHD je stále horší. Denně dopravnímu podniku zůstávají neobsazené desítky služeb. Letní výluky a dovolené situaci ještě zhoršují. A to by přitom město chtělo rozšířit provoz nočních rozjezdů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka v úseku Dlhá nad Oravou – Oravský Podzámok

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú dňa 6. a 7. júla 2017, v čase od 7.05 h do 14.00 h, realizovať výlukové práce v medzistaničnom úseku Dlhá nad Oravou – Oravský Podzámok.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha chystá moderní odbavení v MHD

Cestující v pražské MHD budou moci za jízdné platit online nebo mobilní aplikací od příštího roku. Zavedení takzvaného multikanálového odbavovacího systému schválili pražští radní. Bude to znamenat mimo jiné i konec validátorů nyní nutných k dobíjení karet Lítačka a Opencard.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DB chce konkurovať leteckej doprave

Deutsche Bahn (DB, Nemecká železnica) zvýši vo vnútroštátnej preprave osôb konkurenčný tlak na letecké spoločnosti. Šéf DB Richard Lutz v Berlíne uviedol, že jej vyhliadky na úspech sú na tratiach, po ktorých budú expresné vlaky premávať z východiskovej do cieľovej stanice okolo štyroch hodín, veľké.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Černý pasažér a ještě s marihuanou v tašce

Čtyřiadvacetiletý Plzeňan se chtěl zadarmo svézt tramvají číslo jedna kolem jedné hodiny odpoledne. Když ho načapali revizoři, vystoupil s nimi na zastávce Anglické nábřeží a zdálo se, že bude spolupracovat. Jenže vzápětí se dal na útěk. Prchajícího muže si všimli policisté v civilu, kteří zrovna šli po ulici, a tak se za ním rozběhli. Dostihli ho u garáže ve Fügnerově ulici, kde zběsile vyhazoval obsah tašky, kterou si nesl přes rameno.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tendre majú byť najvýhodnejšie, nie najlacnejšie

Nastupujúcim trendom vo verejnom obstarávaní je vyhodnocovanie ponúk na základe viacerých relevantných kvalitatívnych kritérií. Tie zabezpečia výber najvýhodnejšej ponuky, ktorá síce nemusí byť vždy najlacnejšia, no štátu sa po dôkladnom vyhodnotení všetkých dát a vstupných informácií vyplatí najviac. Pri stavebných projektoch na Slovensku zatiaľ stále kladieme príliš veľký dôraz len na cenu požadovaného plnenia, poukazuje Zväz stavebných podnikateľov Slovenska.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Cestující využívají České dráhy stále víc

České dráhy letos potvrzují rostoucí zájem o železniční dopravu. Za prvních pět měsíců roku přepravily téměř 72 milionů cestujících, což je o milion, tedy 1,4 procenta, meziročně více

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prečo sú slovenské železnice čierna diera?

Všetko hrdzavé, asfalt popraskaný, vlaky meškajú. Cestujúci nevedia, ako dlho to ešte potrvá. Informačné tabule nefungujú. Potom prihrmí posprejovaný vlak. Pískanie bŕzd prehluší len výkrik nespokojného cestujúceho: „Zase stará k...a!“

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražskou MHD čekají v létě výluky i delší intervaly

Cestující pražské MHD se musejí během nadcházejících letních měsíců připravit na výluky v provozu metra i tramvají a počítat s delšími intervaly ve špičkách. Detailní informace a prázdninové jízdní řády najdou lidé na webu pražského dopravního podniku či na zastávkách.

Celou zprávu najdete na této stránce.

„Enkové“ linky DP Bratislava oslávili 10 rokov

Pred desiatimi rokmi sa Bratislava so svojou nočnou dopravou dostala na úroveň menších európskych metropol. Dovtedajšie linky s číslami 501 – 518 nahradili nové nočné linky s označeniami N21 – N99. Písmeno „N“ symbolizuje slovo noc v najmenej deviatich európskych jazykoch a preto ho na označenie nočných liniek zvolili aj iné mestá. Čísla nočných liniek boli zvolené podľa denných liniek, ktoré obsluhujú podobnú trasu alebo cieľ.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DB nabídne cestujícím levnou elektřinu

Před dvaceti lety založily Deutsche Bahn dceřinou společnost DB-Energie, která pro největšího železničního dopravce v Německu nakupuje elektřinu a naftu k pohánění lokomotiv. Ještě letos by se však německé dráhy chtěly se svou nabídkou rozjet do každé domácnosti v Německu, píše list Die Welt.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Poznámka redakce VLAKY.NET: Člověk by předpokládal, že když profesionální novinář pracuje s článkem v cizím jazyce, tak má alespoň minimální lingvistické vybavení. Deutsche Bahn je čísla jednotného - na rozdíl třeba od Österreichische Bundesbahnen.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 26. týždeň

Počas uplynulého týždňa došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k jednej zrážke civilnej osoby s vlakom. Žiaľ, išlo o smrteľnú zrážku. Došlo k nej v úseku Trnava – Šelpice, kde osobný vlak usmrtil na priecestí muža. Doprava bola v tomto úseku prerušená 2 hodiny, zmeškané boli 3 vlaky osobnej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Problém tendru na modernizaci trati Brno - Přerov

Správa železniční dopravní cesty vyloučila z mnohamilionových tendrů na projekční práce na modernizaci trati Brno - Přerov sdružení českého Centra pro efektivní dopravu (Cedop) a francouzské společnosti Egis Rail. Vyloučení uchazeče, kterého dříve vybrala jako favorita, správa železnic odůvodňuje tím, že francouzským inženýrům zrušila Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě oprávnění pracovat v Česku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako zvýšiť efektívnosť ZSSK a ŽSR?

Slovenské vlaky sú oproti českým nákladnejšie, potrebujú viac štátnych dotácií, no napriek tomu sú medzi cestujúcimi menej populárne. To TREND.sk ukázal na 10 grafoch, ktorých autormi sú bývalý šéf železničnej sekcie na ministerstve dopravy Jiří Kubáček a Útvar hodnoty za peniaze na ministerstve dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC se soudí s TSS o penále za drezíny

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) vstoupila do právního sporu s Traťovou strojní společností. Důvodem jsou minulé smlouvy na modernizaci drezín, které strojírna dodala dle železničářů se zpožděním nebo vůbec. V několika sporech jde o desítky milionů na penále

Celou zprávu najdete na této stránce.

Šaľa patrí k priekopníkom elektromobility

Obyvatelia Šale môžu od včerajška [1.7.2017] využívať nový elektrobus spoločnosti Arriva. Počas prvých troch dní, teda v piatok a počas víkendu, ním môžu cestovať zadarmo. Pilotnú jazdu moderným prostriedkom mestskej autobusovej dopravy absolvovali primátor mesta Šaľa Jozef Belický a zástupcovia spoločnosti Arriva, ktorá mestskú dopravu v Šali zabezpečuje. Mesto Šaľa patrí k priekopníkom elektromobility na Slovensku. Už v roku 2015 vybavilo dvoma elektromobilmi mestskú políciu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.