Dopravné správy

ŽSR majú v Zlatovciach unikátnu protihlukovú stenu

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) v rámci stavby ,,ŽSR Modernizácia železničnej trate Nové Mesto nad Váhom – Púchov nžkm 100,500 – 159,100 pre traťovú rýchlosť do 160km/h, III.etapa, (úsek Zlatovce – Trenčianska Teplá)" spolu so zhotoviteľom „Združenie pod Brezinou“ pokrstili dnes (v pondelok 5. júna 2017) o 10,00 hod. novú unikátnu protihlukovú stenu v železničnej stanici Trenčín – Zlatovce.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Test elektrobusů v Plzni končí

Rychlodobíjecí elektrobusy, které dva roky jezdily na trase z centra Plzně na Košutku a zpět, brzy přestanou vozit cestující. Jejich testovací provoz končí a dopravní podniky nepočítají s tím, že by je na linku dál nasazovaly.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Obnovenie hodvábnej cesty - projekt storočia

Ako odborníci naznačili, ide o projekt storočia. Obnovenia hodvábnej cesty bude stáť nemalé peniaze. Iba prvotná investícia bude viac ako 124 miliárd dolárov. Ak sa projekt podarí dokončiť, celá infraštruktúra, vrátane nových prístavov, letísk a terminálov bude podľa odhadov stáť okolo bilióna dolárov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Řidič liberecké tramvaje terčem brutálního útoku

Několik operací prodělal řidič tramvaje číslo 5, který se stal v Liberci terčem brutálního útoku. Dopravní podnik i kvůli tomuto napadení zavedl pro své zaměstnance kurzy sebeobrany.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Francúzi premenujú rýchlovlaky TGV

Francúzske štátne železnice premenujú vysokorýchlostné vozidlá TGV na inOui. Súčasne oznámili ich rozsiahlu modernizáciu. Zmenu názvu po 36 rokoch od vyjdenia prvého vlaku medzi Parížom a Lyonom v utorok oznámila Société nationale des chemins de fer français (SNCF) na tlačovej konferencii a nadchádzajúcu modernizáciu predstavila v tlačovej správe.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha chce urychlit rozvoj Nákladového nádraží

Území dosud zanedbaného Nákladového nádraží Žižkov čeká už od roku 2008 na odstranění stavební uzávěry. Přes odpor Prahy 3 hodlá nyní magistrát dokončit pořizování změny územního plánu. První byty by tam mohly začít vznikat do čtyř let.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Mimoriadnosti ZSSK aj na sociálnych sieťach

Informácie o mimoriadnych udalostiach, ktoré ovplyvňujú prevádzku vlakov, sú oddnes prístupné aj na sociálnych sieťach a internete. Novinku v komunikácii s cestujúcou verejnosťou zaviedla Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Unikáty chomutovského železničního depozitáře

Před 53 lety se hnala parní lokomotiva Albatros po trati rychlostí 162 kilometrů v hodině. Jde o nepřekonaný rekord parních mašin Československých drah. Dnes je tato lokomotiva spolu se stovkou dalších historických vozů chloubou chomutovského železničního depozitáře Národního technického muzea.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nemci chcú zrušiť papierové lístky na vlak

Kedysi obľúbený zberateľský artikel - cestovné lístky do vlakov – môžu v dohľadnej dobe úplne zmiznúť. Aspoň smerom na západ od nás. K radikálnemu kroku sa totiž odhodláva jeden z najväčších európskych dopravcov: Deutsche Bahn. Aj českí dopravcovia a cestujúci už sa dnes pri veľkej časti cestovných lístkov zaobídu bez toho, aby ich tlačili.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD chtějí obnovit rychlík z Liberce do Prahy

Po dvaceti letech by mohli jet lidé z Liberce do Prahy vlakem přímo bez přestupu v Turnově. České dráhy plánují zavedení nového rychlíku od prosince letošního roku. Jeho start ale závisí na tom, zda na něj přispěje stát nebo kraj.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislava chce na nových autobusoch ušetriť

Vedenie Dopravného podniku Bratislava (DPB) má vyrokovať nižšiu cenu 90 nových autobusov, ktoré plánuje nakúpiť. Požiadala o to dozorná rada podniku. Zatiaľ čo DPB chce nákup vozidiel financovať prostredníctvom dlhodobého úveru vo výške 24 miliónov eur, niektorí bratislavskí mestskí poslanci upozorňujú, že to nemusí stačiť. Nákupná cena sa má pohybovať podľa nich na úrovni až 27 miliónov eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dopravní podnik Praha je černá díra na peníze

Nezvyšování ceny ročního kuponu je jen populistické gesto, říká Alexandra Udženija (ODS). Ty podstatné věci se podle ní neřeší. Za roční kupon do pražské MHD budou platit Pražané dál stejnou částku 3650 korun, cena se nezvýší, rozhodla koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice minulý týden.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Slovensko má nelichotivý rekord v eurofondoch

Slovensko na základe zistení Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF) pri čerpaní eurofondov v rokoch 2013 až 2016 pochybilo v 1 360 prípadoch a prišlo tak o 13,14 percenta platieb, čo je najviac zo všetkých štátov Európskej únie. Druhé najhoršie Rumunsko prišlo o 5,65 percenta platieb a tretia Česká republika o 5,49 percenta.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC „zadrátuje“ další trať

Mapa elektrifikovaných tratí v Česku může do dvou let rozrůst o dalších sedm kilometrů. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) chce postavit troleje s vedením nad trať Šakvice - Hustopeče. Celkem je v ČR zhruba 3 000 kilometrů elektrifikovaných tratí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prešov odpredáva ďalšie trolejbusy

V utorok 30. mája 2017 zverejnil dopravný podnik na svojej webovej stránke zmluvu pre odpredaj vyradených trolejbusov typu Škoda 14 TrM, Škoda 15 Tr a 15 TrM. Kupcom týchto vozidiel je spoločnosť Eltro Bělák, ktorá zaplatí 2500 € bez DPH za trolejbus 14 TrM a 5000€ bez DPH za typ 15 Tr, resp. 15 TrM. Kupca je povinný tieto trolejbusy odviezť najneskôr do 31. decembra 2017

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Siemens bude v Plzni vyvíjet rychlovlaky

Společnost Siemens otevírá po Praze a Ostravě třetí vývojovou kancelář v Česku, která se bude zabývat kolejovými vozidly. V Plzni mají vyvíjet například nové rychlovlaky nebo jiná kolejová vozidla pro železnici i městskou dopravu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železnica je podľa Trumpa pozostatkom z minulosti

Železnice v USA nemajú najlepšie vyhliadky do budúcnosti – prezident Donald Trump ich považuje za pozostatok z minulosti a navrhuje im zoškrtať rozpočet. V návrhu rozpočtu krajiny na budúci rok, ktorý Biely dom zverejnil tento týždeň, je uvedené, že diaľkové železničné spoje sú „pozostatkom z čias, keď bola železnica jedinou životaschopnou možnosťou transkontinentálnej dopravy“.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Exmanažer ČD vrátil zlatý padák

Vleklý spor bývalého personálního náměstka Českých drah Milana Ruttnera s železničním dopravcem má pokračování. Ruttner vrátil podniku část odstupného - sedm milionů korun, o které se léta soudí. Reagoval na verdikt Ústavního soudu, který věc vrátil nižším instancím. Spor tím tak nekončí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kúpi DP Bratislava príliš drahé autobusy?

Nákup 90 nových autobusov do vozového parku Dopravného podniku Bratislava (DPB) môže vyjsť drahšie, než sa pôvodne plánovalo. Kým podnik chce nákup financovať prostredníctvom dlhodobého úveru vo výške 24 miliónov eur, niektorí bratislavskí mestskí poslanci upozorňujú, že to nemusí stačiť. Nákupná cena sa má pohybovať podľa nich na úrovni až 27 miliónov eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nové kontroly v ústecké MHD míří na ghetta

V Ústí nad Labem zpřísnili kontrolu tamější MHD. Revizoři už neprověřují cestující ve vozech jen během jízdy, nově takzvaní preventisté kontrolují pasažérům jízdní doklady ještě před nástupem do autobusu či trolejbusu. Předběžné kontroly se přitom výrazně zaměřují na sociálně neutěšené části města se silným zastoupením romské komunity. Dopravní podnik ale ujišťuje, že jeho opatření není diskriminační.

Celou zprávu najdete na této stránce.