ČD-Informační Systémy k dezinfomacím v médiích

4.9.2017 15:00Zdroj: České dráhy - tisková informace

Stanovisko společnosti ČD-Informační Systémy, a.s., k zavádějícím informacím, které se objevily v některých médiích v souvislosti se zvažovanou koupí společností Skupiny CHAPS

ČD - Informační Systémy, a.s., obdržela před několika měsíci oficiální nabídku na odkoupení 100% podílu ve společnosti CHAPS, spol. s r.o., ale také v dalších společnostech z její Skupiny, tedy ČSAD SVT Praha, spol. s r.o., INPROP, s.r.o., a SVT Slovakia, s.r.o.

„Pro ČD IS a Skupinu ČD jde o strategický krok. Společnost CHAPS, která pro Skupinu ČD provozuje a vyvíjí klíčové systémy pro odbavení zákazníků, je na prodej a buďto ji za cenu vycházející z ocenění společnosti koupíme my, čímž získáme strategické know-how, licence a zdrojové kódy všech aplikací pro odbavení zákazníků v osobní dopravě národního dopravce, nebo ji koupí jiný zájemce, kterých je podle našich informací hned několik. Máme zájem stabilizovat portfolio služeb poskytovaných pro Skupinu ČD tím, že budou všechny činnosti na vývoji a správě IT systémů vykonávány uvnitř Skupiny ČD. Během jednání byla provedena nezávislá posouzení a společnost ČD IS získala všechny potřebné souhlasy v orgánech společnosti. Zevrubnou informaci o probíhajících jednáních dostane na příštím zasedání Řídicí výbor ČD, a.s., a veškeré informace jsme samozřejmě připraveni poskytnout i panu ministrovi dopravy,“ říká předseda Představenstva ČD-Informační Systémy, a.s., Miloslav Kopecký.

Ocenění 100% podílu ve Skupině CHAPS  bylo provedeno nejen interně, ale také nezávislým expertem, společností CYRRUS CORPORATE FINANCE, a.s. (tedy nikoliv společností Kreston A&CE, jak zaznělo v některých médiích) a použitá metoda byla následně ověřena znaleckým ústavem, společností STATIKUM s.r.o.

Pro financování nákupu byla jako nejvhodnější vybrána forma vnitroskupinového úvěru, který všemi devíti hlasy schválila Dozorčí rada ČD, a.s. Tento způsob financování využila loni také dceřiná společnost ČD Cargo, a.s., která půlmiliardový úvěr od mateřské společnosti použila na nákup nových lokomotiv.

Společnost ČD - Informační Systémy, a.s., postupně posiluje svou pozici na trhu IT služeb. Již v roce 2015 získala 34% podíl ve společnosti XT Card, a.s., a loni 100% podíl ve společnosti ODP software, s.r.o.

„Zvažovaný nákup 100% podílu ve společnosti CHAPS, spol. s r.o., je další zajímavou příležitostí rozšířit naše podnikání, včetně možnosti expanze na jiné trhy. Jde o portfolio produktů jak pro železniční, tak pro autobusový business, a samozřejmě také pro provozování IDOSu. V případě, že k transakci dojde, bychom chtěli dál rozvíjet všechny segmenty podnikání CHAPSu a poskytovat jeho zákazníkům stoprocentní servis,“ doplňuje Miloslav Kopecký.

Hospodářské výsledky společností Skupiny CHAPS budou v nejbližší době zveřejněny v Obchodním rejstříku.  EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů) Skupiny CHAPS se podle nich v uplynulých pěti letech pohybovala okolo 40 milionů korun ročně a tržby kolem 170 milionů Kč ročně.