Dopravné správy

RegioJet ve válce s novým dopravcem FlixBus

Cenový boj mezi autobusovými dopravci začíná. Žluté autobusy RegioJetu snižují své ceny na šesti linkách, kde jim nově začínají konkurovat zelené autobusy společnosti FlixBus. Ty navíc u vybraných spojů hodlají nabízet několik jízdenek jen za symbolické ceny, třeba za 25 korun, a to z propagačních důvodů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako sa pokazili dva rušne preplneného vlaku

Rýchliku z Bratislavy do Košíc sa pokazil rušeň už na železničnej stanici Vinohrady. Cestujúcich doviezli do Rače, pristavili druhý rušeň, ktorému zase zlyhali brzdy. V piatok poobede. Cestujúci skoro zbili sprievodcu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nová lanovka na Sněžku přepravila už milion turistů

Nová lanovka z Pece pod Sněžkou na Sněžku přepravila od zahájení svého provozu 23. prosince 2013 už milion turistů. Na vrchol Sněžky jich vyvezla přes půl milionu, ostatní využili lanovku pro cestu na Růžovou horu či na cestu ze Sněžky či Růžové hory zpět do Pece.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prenájom betónových plotov v Partizánskom

Železnice Slovenskej republiky spravujú betónové oplotenie v Partizánskom, na ktorom boli bez vedomia a súhlasu ŽSR inštalované štyri podobizne športovcov. ŽSR evidujú žiadosť mesta Partizánske o prenájom 29 ks dielcov betónového oplotenia za účelom inštalovania a prevádzkovania reklamných zariadení (veľkoplošných fotografií a malieb). Podľa platných predpisov ŽSR stanovili výšku ročného prenájmu na úplne dolnej hranici, a to 60€ za prenájom jedného panela ročne.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Lůžkový vlak mezi Prahou a Curychem přestává jezdit

České dráhy musí od 19. srpna přerušit provoz přímého lůžkového vlaku mezi Prahou a Curychem. Oblíbený spoj, kterému hrozil zánik a který nakonec jezdí přes Rakousko pod značkou nightjet, dostane stopku paradoxně v době, kdy je o jeho využití největší zájem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železničná výluka v úseku Remata – Handlová

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú v dňoch 14. až 28. augusta 2017 realizovať výlukové práce v úseku Remata – Handlová. V rámci tejto výluky sa v uvedenom medzistaničnom úseku zrealizujú činnosti spojené s výmenou mostníc, koľajníc a drobného koľajiva na železničnom moste v km 11,481 a oprava oceľovej konštrukcie tohto mosta. Okrem toho sa vykoná súvislá výmena koľajníc z dôvodu ich celkového opotrebenia, súvislá výmena podvalov z dôvodu zlepšenia celkového stavu držebnosti koľajového roštu a oprava geometrickej polohy koľají s následným doplnením štrkového lôžka. Práce vykonávajú ŽSR vlastnými personálnymi kapacitami.

Celú (oneskorene vydanú) správu nájdete na tejto stránke.

Ministerstvo chce seškrtat a zdražit režijky

Ministerstvo dopravy chce výrazně omezit výhody režijních jízdenek, které využívá více než sto tisíc lidí ve vlacích Českých drah. Zcela bezcenná se například stane „režijka“ u dálkových vlaků Praha – Ostrava nebo na lanovce na Ještěd. V dopise odborovým organizacím navrhuje ministerstvo zrušení platnosti režijek ve všech komerčních vlacích Českých drah, které jezdí mimo objednávku státu či krajů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košičania nie sú spokojní s náhradnou MHD

Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) odporúča cestujúcim počas dopravných obmedzení na Triede SNP využívať aj alternatívne trasy, informovala jeho hovorkyňa Michaela Karaffová. Ako povedala, v súvislosti so zmenami, ktoré so sebou prináša modernizácia električkových tratí, pribúdajú hlasy cestujúcich, ktorí nie sú spokojní s náhradnou dopravou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zloděj dojel na krádež mobilu ve vlaku

Zvláštním způsobem připravil osmnáctiletý mladík o mobil spolucestujícího ve vlaku. Požádal ho, aby by mu telefon půjčil, že si chce poslechnout nějakou písničku. Důvěřivý muž ho nechal s mobilem odejít až na WC, odkud však zloděj na nejbližší zastávce i s lupem vyskočil.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rekonštrukcia priecestia v Prešove ovplyvní MHD

Pre rekonštrukciu železničného priecestia na Levočskej ulici budú linky presmerované na obchádzkové trasy. Tieto platia od soboty 19. augusta 2017 od 7:30 do pondelka 21. augusta 2017 do 13:00.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tovačovka na prodej?

Správa železniční dopravní cesty se zbavuje nevyužívaných tratí v Olomouckém kraji. Na prodej už je železnice z Velké Kraše do Vidnavy na Jesenicku a totéž možná potká i trať Tovačov–Kojetín na Přerovsku. V případě jesenické tratě už proběhl dokonce i první pokus o prodej, avšak neúspěšně.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislavský župan chce bezplatnú VHD v kraji

Bezplatnú dopravu prímestskými autobusmi sľubuje Bratislavčanom a obyvateľom okolitých miest terajší župan Pavol Frešo. S návrhom prišiel v rámci volebnej kampane, keďže v novembrových voľbách opäť kandiduje na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Al-Káida velí útočit na vlaky a nádraží

Útočte na vlaky zevnitř nebo zvenku, útočte na koleje, abyste vlaky vykolejili. Zaútočte na nádraží v USA a Evropě, jsou vždy plná lidí. Tak zní rady z poslední vydání džihádistického časopisu Inspire, který vydává teroristická organizace al-Káida na Arabském poloostrově (AQAP).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Predĺženie SeniorPasu IDS BSK po novom

Bratislavská integrovaná doprava informuje, že po novom si cestujúci využívajúci SeniorPas, t. j. bezplatný ročný predplatný cestovný lístok pre seniorov nad 70 rokov, môžu predĺžiť jeho platnosť 30 dní pred skončením jeho platnosti aj prostredníctvom ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Petrohradě jezdí nové metrovozy značky Škoda

V uplynulých měsících se do provozu v ruském Petrohradu vydalo osm nových šestivozových souprav metra NěVa. Pro tamní dopravní podnik je dodala společnost OOO VAGONMAŠ, člen skupiny Škoda Transportation. Poslední začala vozit cestující na začátku srpna. Smlouva na zakázku o celkové hodnotě 3,8 miliardy rublů byla podepsána v dubnu roku 2015.

Více informací k tomuto tématu naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Vláda odobrila kontroverzný predaj pozemku ŽSR

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) môžu odpredať svoj pozemok v širšom centre Bratislavy za 950.000 eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Cenu si vybrali ešte v roku 2015 ako najvyššiu zo štyroch predložených ponúk.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

AŽD Praha zabezpečí železniční uzel v Černé Hoře

Společnost AŽD Praha zvítězila v soutěži na modernizaci zabezpečovacího zařízení železniční stanice Podgorica, která je hlavním dopravním uzlem v Černé Hoře. Celá zakázka vyjde na 6,1 milionu euro a potrvá 12 měsíců.

V rámci modernizace bude stanice Podgorica vybavena nejmodernějším plně elektronickým staničním zabezpečovacím zařízením ESA 44. Firma dále zabezpečí 55 výhybek, nainstaluje 3 přejezdová zabezpečovací zařízení a celou stanici vybaví moderními LED návěstidly, která se osvědčila při nedávné modernizaci hlavní železniční stanice v srbském Bělehradě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Teroristi chceli odpáliť moskovské metro

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) zadržala štyroch členov skupiny, ktorá pripravovala útoky v prostriedkoch hromadnej dopravy, na veľkých trhoviskách a v nákupných centrách na území Moskvy a priľahlej oblasti.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Prázdniny na Šumpersku ve „věžáku“ ČD

V sobotu 19. srpna České dráhy znovu vypraví historický motoráček „Věžák“ ze Šumperka do Velkých Losin a zpět. Souprava je unikátní tím, že strojvedoucí v ní sedí v kabině na střeše a s průvodčím se dorozumívá lodním telefonem. Jde o vůbec nejstarší pojízdný motorový vůz. Zájemce doveze například na losinský zámek, do ruční papírny nebo na folklórní festival, který se koná v Šumperku.

Více informací najdete v přiložené tiskové zprávě
.

Horný Hričov podá trestné oznámenie na ŽSR

Len dva dni slúžil obyvateľom Horného Hričova podchod pod zmodernizovanou železničnou traťou. Búrka, ktorá sa v sobotu ráno prehnala obcou, nedokončený podchod zaplavila a poškodila. Voda a blato sa do podzemia valili zo zničenej a neodvodnenej cesty, ktorá vedie od tamojšieho cintorína.

Celú správu nájdete na tejto stránke.