Náhrada původního spřáhla na kolejišti Radislava Wimmera

16.7.2006 13:05 Radislav Wimmer

Náhrada původního spřáhla na kolejišti Radislava Wimmera

Protože mám již letitou sbírku modelů, rozhodl jsem se, že původní spřáhla Piko vozů nahradím kinematikou krátkého spřáhla od firmy Roco. Sice jsou náklady na jeden vůz kolem sedmdesáti korun, ale pořád lepší než kupovat nové vozy za pět set a více korun.

Ono to přeci jenom lépe vypadá když jsou vozy těsně u sebe, ale hlavně  to dělám z důvodů, že se vozy při posunu bezvadně rozpojují na můstcích a za jízdy se nerozpojují jako spřáhla Piko.

Pro první pokus jsem si vybral plošinový vůz. Po odstranění starého spřáhla a vybroušení imitací nosníků na spodku vozu jsem vteřinovým lepidlem přilepil kinematiku (osadil jsem ji podle přiloženého plánku u spřáhel) zasunul spřáhla a k mému údivu vše fungovalo, tak jak mělo a tak jsem se s vervou sobě vlastní pustil do dalších vozů. V současné době mám osazeny spřáhla asi na čtyřiceti vozech.

Přednostně jsem dělal vozy určené na manipuláky, ale už jsem se taky pustil do Piko rychlíkáčů a zatím mám spřáhla osazena na maďarských vozech. Tady jsem se rozhodoval, kam mám kinematiku osadit, zda-li na podlahu vozu či na podvozek vozu. Nakonec jsem ji osadil na podvozek a k mé spokojenosti jezdí vozy bezvadně a jsou skoro na sobě.

 

Skoro každý modelář vyvíjí své aktivity od podzimu do jara, kdy jsou dlouhé zimní večery a ani já nejsem výjimkou, takže počkám až ty večery nastanou a opět se pustím do dalších rekonstrukcí vozů.

Galéria

Súvisiace odkazy