Novinky z kolejiště Radislava Wimmera za rok 2007

25.12.2007 8:45 Radislav Wimmer

Novinky z kolejiště Radislava Wimmera za rok 2007

Počas roku 2007 sa na koľajisku Radislava Wimmera udialo niekoľko významných zmien a noviniek. Medzi ne patrí zahusťovanie lesov, vyriešenie problému s poistkami a inštalácia zrkadiel. Lahôdkou na záver budú farebné a čiernobiele fotografie s parnou prevádzkou na koľajisku.

Maření životů - pojistek

Již delší dobu jsem přemýšlel, jak vyřešit problém s častým pálením pojistek při jízdách s kamarády. Většinou neznalostí obsluhy a někdy i nezaviněně jsem měnil během takové akce i pět a více pojistek. Chtěl jsem zkusit nějaké elektronické pojistky, ale nakonec jsem dal přednost obyčejným automobilovým žárovkám 12V/21W (cena kolem 10 kč). Nejdříve jsem dal jednu, ale provozní zkoušky ukázaly, že je to málo, některé mašinky mají totiž větší odběr a tak se vlákno začalo žhavit, nebo se to také projevovalo při větším počtu lokomotiv v jednom úseku. Koupil jsem tedy další sadu žárovek a připájel je k původním a tak jsem příkon zvýšil na 42W a to již bohatě stačí na současnou jízdu třech a více loko. Takto jsem udělal úpravu u všech trakčních regulátorů a mám konečně po starostech s vyměňováním pojistek. Za studena má vlákno žárovky odpor asi dva ohmy. V případě zkratu dojde k rozsvícení žárovky , která nás svitem upozorní, že není něco v pořádku a svítí stále dokud není zkrat odstraněn. Výhodou zapojení je, že je to skoro věčná pojistka(dokud se nepřepálí vlákno) a co je hlavní, nepálí se již tak drahé pojistky.

 

Zahušťování lesů

Další novinkou na kolejišti je zahušťování lesů. Nějak se mi nelíbilo jak stojí samostatné smrky a mají větve jenom do půli kmene a tak jsem si od pana Čapka z Brna objednal kolem osmdesáti smrků různé velikosti, které mají větve až k zemi. Vzal jsem skřípačky a kátil jsem a kátil jsem a tyto stromy jsem dal doprostřed lesa a na kraje jsem dával nové s větvemi až na zem. Taky jsem vykátil prostor mezi posedem a trempskou osadou, aby trochu vynikla horská trať. Takto jsem upravil lesy po celém kolejišti a už je to trochu podle mých představ. Posuďte sami jestli se vynaložená práce vyplatila.

 

Zrcadla

Další novinkou na mém kolejišti jsou zrcadla, abych mohl vidět i za roh... Nejvíce se mi asi bude hodit umístěné nad Karlovickým depem, kdy jsem se musel vždy jít podívat co stojí před vraty depa. Nyní mrknu ke stropu, kde je zrcadlo umístěné a vidím aktuální situaci před vraty. Další zrcadlo jsem umístil ke stropu nad pozadím, kde je vidět od pomocného panelu pro Kamenný Vrch celá širá trať až k vjezdovému návěstidlu. Dříve jsem trať přehlédnul, ale zahuštěním lesů jsem ztratil vizuelní kontakt s vlakem. Poslední zrcadlo také slouží pro tento pomocný panel a je umístěno za kolejištěm na zdi, kde je vidět situace na odstavných kolejích vedoucí z K.Vrchu. Tyto koleje jsem zprovoznil teprve nedávno a tak mohu uklízet další soupravy mimo panel kolejiště.

 

Nové foto 2007

S kamarádem Jirkou jsme pro vás připravili novou kolekci fotek z kolejiště. Tentokrát mi nic nerozbil (viz návěstidla minule) a tak se podívejte na zdařilá či méně zdařilá fota z různých pohledů na kolejiště. Protože mám stále více parních mašin, tak se nejdříve přeneseme o pár desetiletí zpět, kdy byly jenom klasické černobílé kinofilmy a zavzpomínáme na doby minulé kdy barva byla jenom černá a bílá a poté se opět přeneseme do reality. Taky vám představím nejnovější přírůstky na kolejišti, které mi s předstihem nadělil ježíšek. Přeji pěkné podívání a pokochání. 

 

 

Galéria

Súvisiace odkazy