Lístky a ceny
Podradené diskusné témy
Sikan: Máš pravdu, väčšina pokladníčok v KVC aj na veľkých staniciach ako BA hl.st. o možnosti predať MPS lístok zjavne nevie - otázka je, či im to na školení nedostatočne vysvetlili alebo svoju prácu flákajú. Efekt pre cestujúceho je ale rovnaký.
Raz sa mi stalo, že som si v BA hl. kupoval lístok do Kúty Gr. Pokladníčka na mňa hneď - "To vám nemôžem predať, musíte mať aj lístok od hranice do Čiech". Ja vravím, že taký lístok mám. Ona pohŕdavo "No určite, to chcem vidieť." Mali ste vidieť ten ksicht, keď som vytiahol týždennú sieťovku ČD kúpenú deň predtým v Břeclavi. Ak by som bol personalistom, tak má tá krava na mieste padáka.
Pokial viem, MPS je mozne kupit v ktoromkolvek KVC. Druha vec je, ako sa s tym pokladnicka vysporiada pri uzavierke. V zasade to vsak mozne je, co som sa pytal.. este musim zistit, ci to v podmienkach MPS nie je nejako striktne vymedzene. Osobne som si vsak MPS kupovla v zst 60 km od hranice, ale na inu trat a bez problemov. Zial v pripade "koka" to chcelo asi viac drzosti. Zrejme nebola dotycna pokladnicka dost ochotna.. a mrzi ma takyto pristup, lebo ludia z prevadzky kydaju na tych "hore", no sami robia velku chybu a zabudaju, ze "prvy kontakt" su prave oni! :-(

brano: proč by ho neprodávali? A pokud ne, v Trenč. Teplé nebyl čas? Co já mám zkušenosti, tak lístek na MPS jsem vždy sehnal kdekoliv na Slovensku, i když občas to stálo trochu přesvědčování pokladní. Nebo se to změnilo a lístky na MPS se prodávají pouze ve stanicích v okruhu platnosti MPS tak jako v Čechách? Tam navíc prodají jenom lístek, který je v okruhu MPS příslušné stanice, takže v Břeclavi si MPS Mosty - Žilina nekoupím, ale v Žilině MPS Kúty - Břeclav bez problémů(většinou, ale ještě se mi nestalo, že bych ho nedostal). Škoda, že už neplatí i na EC. Ještě přidám takový postřeh, na R a EC mezi kúty a Břeclaví chodí průvodčí tak v 1 případě ze 20, občas i zkontroluje lístky, takže většinou ten lístek máte úplně zbytečně.
Jinak teda 42 Sk za takový kousek je maximální zlodějina. Připomíná mi to, když jsem měl loni v lednu lístek sice zpáteční z Lupkówa gr. do Nowého Lupkówa (3 Km) za 126 Sk.
Sikan: Kolega koko si asi nekúpil MPS, pretože v BA ho nepredávajú - ten lístok v jeho prílohe je vydaný v BA hl.
A čo sa týka mojich tvrdých slov - uvedomujem si to, ale ver tomu, že väčšina pravidelných alebo príležitostných cestujúcich železnicou si myslí niečo ešte horšie. Mám plno známych, ktorí vďaka dnešnej úrovni a cenám osobnej dopravy prestali cestovať vlakom úplne alebo využívanie tohoto spôsobu dopravy obmedzili na minimum. Ako by si im vysvetlil, že aj tak musia železnice dotovať z daní, keď sú busy niekoľkonásobne lacnejšie? Bezpečnosť alebo ekológia bohužiaľ v dnešnej dobe nikoho nezaujíma...

Čo by som ja privítal, je prehodnotenie cien pri prekročení štátnej hranice. Minule som išiel na výlet k susedom do čiech na Vláru. Použil som kilometrickú banku až na štátnu hranicu. Na prekročenie hranice som si musel kúpiť medzinárodný lístok, ktorý je nascanovaný pri príspevku. Skoro ma však šlak trafil, keď som si pozrel jeho cenu a miestne pomery v stanici Vlársky Prusmyk - vchodové návstidlo je na Slovensku, polovica stanice taktiež - pretože lajna ide krížom cez staničnú budovu. Ja som z vlaku vystúpil na hraničný pätník. Lístok ďalej do vnútrozemia som si kúpil za české. Ale vypýtať 42.-Sk za necelých 100m jazdy
je troška silná káva. Hlavne keď okrem mňa vo vlaku šli 3ja hubári s režijkami zadara - vlastne týmto vlakom asi nikto iný ani nechodí za týchto podmienok. Keď som sa vracal z čiech nazad šlo bezproblémov kúpiť lístok v čechách po št. hranicu a ďalej vo vlaku vypísať KMB na slovensko. Jedným smerom je to brutálne predražené - druhým má šancu človek ísť za miestne tarify.
Za sucasneho "choreho" stavu je pre ZSSK velmi tazke zaviest novy vlak. Namiesto aby supravy pendlovali (znizovanie jednotkovych fixnych nakladov), tak postavaju v staniciach a idu len ked je to naozaj nevyhnutne.. napr. u CD kludne zavedu novy vlak, zlepsia ponuku.. a maju vysledky, t.z. rast poctu cestujucich aj trzieb.. ale presne cisla neviem, len sa chvalili kolegovci z CD..
Nepovedal som uplne vsetko, je to skor na samostatne diskusne forum..
Pouzil si tvrde slova.. tak by som sa vyjadril mozno pred najblizsimi priatelmi.. na nete ani nikde inde isto nie.. na druhej strane.. mas pravdu.. zial ja sa urcite nemozem angazovat ako navrhujes.. to by chcelo nejaku "skupinku" :-)
katastrofa: Predpokladám, že máš na mysli trať do Levoče - SNV v KE kraji a Levoča v PO kraji... Ak vravíš, že s VÚC je to 1:1, tipujem, že za železnicu budú BA, NR, BB a KE (podľa toho, ako sa angažovali o obnovenie osobnej dopravy po redukcii spred dvoch rokov).
Ak už máš informácie o nákladoch na osobnú dopravu, bolo by možné aspoň približne zverejniť ich štruktúru - koľko % z celkových nákladov sú poplatky za DC, odpisy vozidiel, mzdy, palivo, réžia? Zatiaľ nikde v tlači ani na nete som totiž nič takého nevidel. Alebo je to nebodaj tajné, aj keď na osobnú dopravu ZSSK prispievame všetci z daní?

katastrofa: Trochu sme sa nerozumeli, Tvoje číslo znamená dotáciu na vlkm, ja som písal o nákladoch - tie sú pochopiteľne vyššie, lebo dotácia nepokrýva všetky náklady. Podobne to ale bude vyzerať aj u busov - dotácia nebude tiež pokrývať 100% nákladov. Ale na fakte, že náklady busov sú o rád nižšie než náklady železnice naše hry s číslami nič nezmenia.
A čo sa týka cenovej regulácie zo strany MDPT - mám pocit, že určuje iba maximálnu cenu cestovného, takže ak chce ísť SAD s cenou dolu, nemal by s tým byť problém. BRKS tiež nasadila v osobnej doprave nižšie ceny ako ZSSK, druhá vec je, ako nakoniec dopadla.
Ohľadom VÚC - môžeš bližšie špecifikovať, ktoré majú záujem o železnicu a ktoré o busy, alebo je to tajné?
VÚC majú záujem o všetko, pokiaľ sa od nich nežiadajú peniaze. Ono je to pekný model (napr. nemecko), ale u nás VÚC nemajú peniaze (viď. školstvo, zdravotníctvo atď.). Tažko predpokladať, že VÚC si zoberie úver na nákup Desír, alebo 840.
Som fanda železníc, ale chcem dať otázku na vysvetlenie: želez. dopravcovia platia za použitie koľají, ale údajne cena za palivo (naftu) je nižšia ako pre autobusárov (vraj je oslobodená od cestnej alebo nejakej inej dane). SAD-ky teda majú vyžššie náklady na palivo + cestná daň + dialničné polplatky atď. Jestvujú teda nejaké nestrané štúdie ktorý dopravný systém je lacnejší? Alebo mohol by to niekto vysvetliť ako to v skutočnosti je?
Osobne by sa mi páčil systém, všade kde sú koľaje by chodil vlak ("hlavný tok") a autobusy by robili prípoje do okolitých obcí ("prítoky").

Overil som si, ako je to s tym MPS. Uz sa nedomnievam, uz to viem na 100%, ze listok MPS do CR vyda ktorakolvek pokladna KVC! Povodne tam to obmedzenie bolo len na tych 40km od hranice, ale uz v priebehu roka 2004 to zrusili.