Regionální doprava ČD v jízdním řádu 2020/2021

10.12.2020 8:00 -zz- Zdroj: České dráhy - tiskové zprávy

Regionální doprava ČD v jízdním řádu 2020/2021

Internetový magazín VLAKY.NET každoročně zveřejňuje informace k novému jízdnímu řádu Českých drah (ČD). Jejich forma je poplatná tomu, jak je národní dopravce uvolňuje. Letošního roku, poznamenaného opatřeními v rámci boje proti koronaviru, pochopitelně nepřicházely v úvahu kdysi obvyklé tiskové konference v krajích a odbor komunikace ČD vychrlil tiskové zprávy o změnách v regionální dopravě během tří dnů, jen krátce před „železničářských novým rokem“.

Na rozdíl od nich jsme se o novinkách v dopravě mezistátní a dálkové dověděli s jistým předstihem a mohli s nimi své čtenáře seznámit už začátkem prosince v samostatném článku. Pro zveřejnění změn v dopravě regionální však musíme – odchylně od loňského roku, ale v souladu s těmi předchozími – v časové tísni zvolit přehled hromadný. Je uspořádán abecedně podle názvů krajů (Středočeský společně s Prahou, Kraj Vysočina pod „V“) a najdete v něm odkaz na web příslušného Regionálního obchodního centra ČD ROC), tiskovou zprávu o jízdním řádu, platném od 13. prosince 2020 na tratích v jeho působnosti, a pro vaši lepší orientaci také jejich mapku či schéma. Jak je naším zvykem, nový jízdní řád neanalyzujeme ani nekomentujeme, to necháváme na vás a vaše příspěvky v připojené diskusi. A teď už dejme slovo Českým drahám:

Úvodem

V souvislosti s epidemickou situací a nižší mobilitou obyvatel bude většina omezení dálkových vlaků Českých drah, která začala platit během podzimu, pokračovat i po změně jízdního řádu 13. prosince 2020, a to do odvolání. Pokud se v souvislosti s úpravami vyhlášeného stupně pohotovosti v rámci protiepidemického systému změní poptávka ze strany cestujících, jsou ČD připravené na tuto situaci reagovat a rozsah dálkové dopravy v koordinaci s Ministerstvem dopravy ČR upravit. V souvislosti s očekávanou vyšší poptávkou cestujících v předvánoční špičce bude od čtvrtka 10. prosince 2020 rozšířen provoz na lince z Prahy do Bohumína.

V souvislosti s částečným uvolněním některých vládních opatření proti šíření epidemie COVID-19 České dráhy postupně obnovují regionální dopravu. Už od 30. listopadu 2020 dopravce v koordinaci s krajskými úřady obnovil běžný provoz v Pardubickém a Královéhradeckým krajem, od neděle 13. prosince 2020 bude obnoven plný provoz v Moravskoslezském kraji a Kraji Vysočina. Aktuálně tak zůstanou omezení jen u některých pozdně večerních vlaků v Praze, Středočeském a Libereckém kraji.


Omezení regionální dopravy ČD z důvodu pandemie koronaviru COVID-19
k 13. prosinci 2020

Jihočeský kraj

ROC České Budějovice

V neděli 13. prosince 2020 začne na železnici platit nový jízdní řád. V Jihočeském kraji se rozsah regionální dopravy zajišťované Českými drahami nepatrně sníží, objednávka Jihočeského kraje bude z ekonomických důvodů vyvolanými epidemií COVID-19 asi o 1,7 % nižší. Zrychlí některé vlaky mezi Českými Budějovicemi a Strakonicemi a jeden pár příměstských vlaků mezi krajským městem a Dívčicemi bude prodloužen až do Číčenic. Některé regionální linky budou podle požadavků krajského úřadu, resp. koordinátora dopravy mírně omezeny. Nově také nejsou objednány regionální vlaky v úseku mezi Jindřichovým Hradcem a Počátky-Žirovnicí. Nový jízdní řád bude platit až do 11. prosince 2021.

Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.


ČD v Jihočeském kraji

Jihomoravský kraj

ROC Brno

V neděli 13. prosince 2020 začne platit nový železniční jízdní řád. Rozsah regionální dopravy Českých drah na území Jihomoravského kraje nepatrně vzroste. K hlavním novinkám bude patřit zavedení nových přímých vlaků mezi Brnem a Hustopečemi a s tím související úpravy konceptu regionální dopravy směrem do Břeclavi. Současně také vzroste počet regionálních vlaků mezi Břeclaví a Vídní. Nový jízdní řád bude platit až do 11. prosince 2021.

Podrobnosti najdete v přiložené tiskové zprávě.


ČD v Jihomoravském kraji

Karlovarský kraj

ROC Karlovy Vary

V neděli 13. prosince 2020 začne na železnici platit nový jízdní řád. Rozsah regionální dopravy zajišťované Českými drahami v Karlovarském kraji zůstane na stejné úrovni jako v současném grafikonu. K větším úpravám dojde až v polovině příštího roku, kdy bude na základě smluv o zajištění veřejných služeb s Karlovarským a Plzeňským krajem zahájen provoz nové linky spěšných vlaků mezi Karlovými Vary, Chebem, Mariánskými Lázněmi a Plzní. Na těchto spojích budou nasazené zcela nové moderní soupravy RegioPanter. Nový jízdní řád bude platit až do 11. prosince 2021.

Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.


ČD v Karlovarském kraji

Královéhradecký kraj

ROC Hradec Králové

V neděli 13. prosince 2020 začne platit nový jízdní řád pro rok 2021. V Královéhradeckém kraji bude rozsah regionální dopravy oproti změně v prosinci 2019 mírně vyšší (o 0,9 %). K nejvýznamnějším úpravám bude patřit doplnění spěšných vlaků Hradec Králové – Letohrad o jeden pár, změna koncepce víkendové dopravy mezi Hradcem Králové, Týništěm n. O. a Chocní a také posílení rychlé dopravy z Náchodska do Chocně s přípoji na koridorové rychlíky. V průběhu jízdního řádu 2021 plánuje Správa železnic několik významných výluk, které ovlivní provoz vlaků ČD, a to zejména v úsecích Stéblová – Pardubice na trati 031 Hradec Králové – Pardubice a také mezi Trutnovem a Starou Pakou. Nový jízdní řád bude platit až do 11. prosince 2021.

Více informací naleznete v přiložené tiskové zprávě.


ČD v Královéhradeckém kraji

Liberecký kraj

ROC Liberec

V neděli 13. prosince 2020 začne na železnici platit nový jízdní řád. Rozsah regionální dopravy zajišťované Českými drahami v Libereckém kraji oproti současnému grafikonu mírně vzroste (o 1,2 %). K hlavním novinkám bude patřit zavedení čtyř nových párů vlaků v úseku Česká Lípa střelnice – Doksy o víkendech a svátcích během letních prázdnin a dvou dalších nových párů vlaků mezi Turnovem a Rovenskem pod Troskami o sobotách v letní sezóně. Nový jízdní řád bude platit až do 11. prosince 2021.

Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.


ČD v Libereckém kraji

Moravskoslezský kraj

ROC Ostrava

V neděli 13. prosince 2020 začne platit nový železniční jízdní řád. Rozsah regionální dopravy Českých drah na území Moravskoslezského kraje zůstane na podobné úrovni jako v současném grafikonu. Na základě požadavku krajského úřadu, resp. koordinátora dopravy KODIS pojedou první ranní vlaky z Frýdku-Místku, Havířova a Opavy do Ostravy nově asi o půl hodiny později, poslední večerní vlaky v opačném směru budou z Ostravy vyjíždět naopak asi o 20 až 30 minut dříve než doposud. Výraznou proměnou během příštího roku projde doprava na lince z Ostravy do Frenštátu pod Radhoštěm, kde České dráhy postupně nasadí pět zcela nových souprav typu push-pull. Nový jízdní řád bude platit až do 11. prosince 2021.

Od 13. prosince budou v Moravskoslezském kraji ukončena zavedená „covidová“ omezení.

Podrobnosti k novému jízdnímu řádu najdete v přiložené tiskové zprávě.


ČD v Moravskoslezském kraji

Olomoucký kraj

ROC Olomouc

V neděli 13. prosince 2020 začne platit nový železniční jízdní řád. Rozsah regionální dopravy Českých drah na území Olomouckého kraje zůstane na podobné úrovni jako v současném jízdním řádu. K hlavním novinkám bude patřit úprava dopravního konceptu v úseku mezi Petrovem nad Desnou a Sobotínem, kde nově pojedou vlaky o víkendech po celý rok. Ve druhé polovině roku pak budou postupně nasazovány do provozu po celém Olomouckém kraji kompletně modernizované motorové jednotky řady 646 od Stadleru. Nový jízdní řád bude platit až do 11. prosince 2021.

Podrobnosti najdete v přiložené tiskové zprávě.


ČD v Olomouckém kraji

Pardubický kraj

ROC Pardubice

V neděli 13. prosince 2020 začne platit nový železniční jízdní řád. Rozsah regionální dopravy zajišťované Českými drahami v Pardubickém kraji zůstane na úrovni současného grafikonu. K hlavním novinkám bude patřit rozšíření provozu spěšných vlaků v úsecích Choceň – Týniště nad Orlicí a Letohrad – Doudleby nad Orlicí a také osobních vlaků mezi Českou Třebovou a Březovou nad Svitavou. Provoz vlaků v průběhu roku 2021 ovlivní stavební práce Správy železnic a na řadě tratí v Pardubickém kraji proto pojedou vlaky podle výlukových jízdních řádů. Nový jízdní řád bude platit až do 11. prosince 2021.

Více informací naleznete v přiložené tiskové zprávě.


ČD v Pardubickém kraji

Plzeňský kraj

ROC Plzeň

V neděli 13. prosince 2020 začne na železnici platit nový jízdní řád. Rozsah regionální dopravy objednané Plzeňským krajem zůstane na úrovni ze 14. června 2020, kdy došlo v souvislosti s epidemií COVID-19 k mírnému omezení nabídky spojů. K větší úpravě dojde v polovině příštího roku, kdy bude na základě smluv s Plzeňským a Karlovarským krajem zahájen provoz nové linky spěšných vlaků mezi Plzní, Chebem a Karlovými Vary. Na těchto spojích budou nasazené zcela nové moderní soupravy RegioPanter. Nový jízdní řád bude platit až do 11. prosince 2021.

Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.


ČD v Plzeňském kraji

Praha a Středočeský kraj

ROC Praha

V neděli 13. prosince 2020 začne platit nový železniční jízdní řád. Rozsah regionální dopravy zajišťované Českými drahami v Praze a Středočeském kraji zůstane prakticky nezměněn a dojde tak jen k menším změnám. K hlavním novinkám bude patřit změna trasování vlaků v úseku Praha-Vršovice – Praha- Hostivař přes novou zastávku Praha-Eden a rozšíření provozu na trati Zadní Třebaň – Lochovice. Nový jízdní řád bude platit až do 11. prosince 2021.

Více informací naleznete v přiložené tiskové zprávě.


ČD v Praze


ČD ve Středočeském kraji

Ústecký kraj

ROC Ústí nad Labem

V neděli 13. prosince 2020 začne na železnici platit nový jízdní řád. Rozsah regionální dopravy zajišťované Českými drahami v Ústeckém kraji zůstane na podobné úrovni jako v současném jízdním řádu. Vlaky ČD ujedou v jízdním řádu na základě objednávky ústeckého, středočeského a libereckého krajského úřadu celkem 6,087 mil. vlakokilometrů. ČD budou nově zajišťovat provoz osobních vlaků na nové lince U9 mezi Rybništěm a Varnsdorfem. Turisté budou moci i v příští letní sezóně využít cyklovlaky Českých drah v úsecích Děčín – Mikulášovice dol.n., Mikulášovice dol.n. – Rumburk a Rumburk – Děčín a v nabídce i nadále zůstanou vlaky linky RE 20 z Ústí nad Labem do Drážďan a zpět. Nový jízdní řád bude platit do 11. prosince 2021.

Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.


ČD v Ústeckém kraji

Kraj Vysočina

ROC Jihlava

V neděli 13. prosince 2020 začne platit nový železniční jízdní řád. Rozsah regionální dopravy Českých drah v Kraji Vysočina zůstane na obdobné úrovni jako v současném grafikonu. Vlaky na většině tratí pojedou podobně jako v současnosti, s některými změnami je však potřeba počítat na trati 240 mezi Jihlavou, Třebíčí, Náměští nad Oslavou a Brnem. V úseku mezi Horní Cerekví a Jindřichovým Hradcem budou zajišťovány pouze vlaky dálkové dopravy. Nový jízdní řád bude platit až do 11. prosince 2021.

Od 13. prosince bude zároveň ukončena naprostá většina omezení přijatých během podzimu v souvislosti se šířením epidemie COVID-19.

Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.


ČD v Kraji Vysočina

Zlínský kraj

ROC Zlín

V neděli 13. prosince 2020 začne platit nový železniční jízdní řád. Rozsah regionální dopravy Českých drah na území Zlínského kraje zůstane na podobné úrovni jako v současném jízdním řádu. Nový jízdní řád bude platit až do 11. prosince 2021.

Podrobnosti najdete v přiložené tiskové zprávě.


ČD ve Zlínském kraji

Závěrem

Vlakové spojení podle stávajícího i nového jízdního řádu najdou cestující ve vyhledávači na stránkách www.cd.cz, tabulkové jízdní řády pro jednotlivé tratě pak na www.cd.cz/jizdni-rad/tratove-jizdni-rady. Informace o omezeních provozu jsou průběžně aktualizovány na webu www.cd.cz/omezeniprovozu. Souhrnné informace k jednotlivým spojením pak poskytuje mobilní aplikace Můj vlak.

Súvisiace odkazy