Naše téma: Nádražní toalety nově

7.9.2020 8:00 Nela Friebová, DiS. Zdroj: Správa železnic, s.o. - tisková zpráva

Naše téma: Nádražní toalety nově

Správa železnic se v následujícím období kromě rekonstrukčních a opravných akcí na výpravních budovách zaměří také na zkvalitnění prostředí veřejných toalet ve vybraných železničních stanicích. Zvýšení úrovně a kvality provozu se bude týkat nejen zlepšení jejich stavebně technického stavu, ale také postupného vybavování toalet turnikety a elektronickými automaty dveřního zámku, aby nebylo nutné čekat na vydání klíče pokladními.

Základním cílem při provozu veřejných toalet je celkové zkvalitnění prostředí pro cestující, včetně zajištění technického i estetického stavu, který odpovídá současným nárokům. Správa železnic se v letošním a následujícím roce zaměří na více než 60 vybraných nádraží včetně většiny významných železničních stanic, u kterých dojde k opravě toalet, instalaci turniketů nebo elektronického automatu dveřního zámku. Ve většině těchto stanic bude možné platit bezhotovostně.


Šumperské nádraží dostalo při rekonstrukci toalety s mincovními automaty
(12.2.2013)
© PhDr. Zbyněk Zlinský

V letošním roce začaly rekonstrukce výpravních budov železničních stanic Beroun a České Budějovice, v rámci kterých dojde také k modernizaci veřejných toalet. Dále v letošním roce projdou větší či drobnou dílčí opravou a instalací vstupního zařízení veřejné toalety ve významných lokalitách jako jsou Karlovy Vary dolní nádraží, Karlovy Vary, Chomutov, Teplice v Čechách, Ústí nad Labem hl. n., Děčín hl. n., Kralupy nad Vltavou, Praha-Smíchov, Praha-Holešovice, Praha-Libeň, Milovice, Mnichovo Hradiště, Pardubice hl. n., Hradec Králové hl. n., Brandýs nad Orlicí, Tišnov, Břeclav, Šumperk, Branná, Újezd u Uničova, Strážnice, Olomouc hl. n., Bohuňovice, Šternberk, Kroměříž, Přerov, Uherské Hradiště, Lipník nad Bečvou, Luhačovice, Opava východ, Ostrava hl. n. či Frýdlant nad Ostravicí.


Jedna věc je toalety zmodernizovat, druhá udržovat je v čistotě – někde to jde
(15.12.2012, Stará Paka) © PhDr. Zbyněk Zlinský

V roce 2021 budou následovat další místa, z významnějších lze jmenovat například stanice Františkovy Lázně, Rakovník, Praha-Vršovice, Praha-Klánovice, Čerčany, Úvaly, Čelákovice, Lysá nad Labem, Český Brod, Nymburk hl. n., Liberec, Poděbrady, Turnov, Kutná Hora hl. n., Havlíčkův Brod, Třebíč, Znojmo, Křižanov, Choceň, Hrušovany nad Jevišovkou-Šanov, Ústí nad Orlicí, Česká Třebová, Hanušovice, Prostějov hl. n., Holešov, Ostrava–Svinov, Bohumín, Frýdek Místek, Český Těšín. Současně je plánováno zahájení modernizace veřejných toalet v rámci celkové rekonstrukce výpravních budov v Chebu, Plzni a Táboře. Správa železnic předpokládá, že nejpozději v roce 2021 budou v cílovém stavu či v realizaci toalety ve velké většině uvedených nádraží.


Naši předkové si se záchodky vyhráli, my je i někde udržujeme – ale zavřené
(12.2.2011, Kunčice p.O.)
© PhDr. Zbyněk Zlinský

Dovětek redakce VLAKY.NET

Ty tam jsou doby, kdy si cestující mohl v případě nutnosti ulevit od tekutých i tuhých produktů svého zažívacího traktu i na každé sebemenší zastávce v zařízení k tomu určeném. Pravda, plnohodnotné záchody s tekoucí vodou našel zpravidla jen na nádražích, ale v případě akutní potřeby nemusel hledat spásu kdesi v keřích či šerém zákoutí nikde. Pokrok se však vydal prapodivným směrem a většina našich zastávek o své záchodky „z hygienických důvodů“ přišla – a to i v případě jejich rekonstrukcí nebo dokonce novostaveb. Ani na nádražích není v tomto směru situace příliš růžová, na mnoha menších najde odlehčení potřebný cestující na dveřích toalety cedulku, že zařízení za nimi není v provozu. Ve větších železničních stanicích se to sice vesměs nestává, ale ani tam nelze vždy dosíci úlevy snadno a rychle.


Tu a tam najdeme i u nás nádražní WC zdarma (15.12.2012, Stará Paka)
© PhDr. Zbyněk Zlinský

A že by se tak dalo učinit v opravdu hygienickém prostředí a s komfortem odpovídajícím 21. století, to u nás platí bohužel málokde. Je proto zajisté dobře, že Správa železnic v tomto směru hodlá učinit nápravu, i když zatím nikterak globální. Není ovšem čemu se divit – problém veřejných toalet na nádražích a zastávkách byl opomíjen už dlouhá léta před tím, než tato zařízení přešla do její péče. Na druhou stranu si leckdo asi pomyslí, že výše vyjevené plány by nemusely být nutně spojeny s předpokladem provozování nádražních toalet jako placené služby, Není tomu tak na světových letištích ani na některých zahraničních železnicích. A toalety zdarma jsou třeba také na královéhradeckém Terminálu hromadné dopravy, Jistě vás takových a podobných myšlenek napadne povícero – podělte se o ně s námi v diskusi!.

Úvodní snímek: Rekonstrukce čeká také úlevnu na královéhradeckém hlavním nádraží (28.11.2012)
© PhDr. Zbyněk Zlinský

Upravil, ilustroval a redakční dovětek přidal PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy