Výpravní budova ve Štěpánově opět poslouží veřejnosti

21.9.2017 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Výpravní budova ve Štěpánově opět poslouží veřejnosti

Ve středu 20. září 2017 v 15:00 hodin bylo v železniční stanici Štěpánov zahájeno slavnostní otevření opravené výpravní budovy. Jedná se o nejnovější z dokončených oprav osobních nádraží v železniční síti České republiky po předání nemovitého majetku ČD do rukou SŽDC. Pozvaní novináři se dověděli také o dalších plánovaných opravách a rekonstrukcích v Olomouckém kraji.

 

 

 

Nádraží ve Štěpánově na Olomoucku sice leží na dálkové, koridorové trati, ale obyvatelům obce slouží v regionální dopravě, především pro dojíždění do krajského města. Spojení je to velice výhodné, a to nejen z hlediska četnosti spojů. Zatímco cesta mezi Štěpánovem a Olomoucí autobusem trvá dvacet šest minut, vlakem je to pouhých osm minut (alespoň podle Wikipedie). Původní výpravní budova pochází z roku 1845 a v průběhu let se postupně rozšiřovala. Zachovala si však původní architektonický ráz drážní budovy postavené z režného zdiva, které v obvodu dráhy lépe odolávalo povětrnostním vlivům a bylo méně náročné na údržbu, uvádí tisková zpráva SŽDC.


Železniční stanice Štěpánov v roce 1845 na dobovém obraze; zdroj: cs.wikipedia.org

Železniční stanice Štěpánov byla v letech 2002 až 2004 v rámci modernizace úseku Olomouc – Červenka kompletně rekonstruována, a to včetně výpravní budovy. Bohužel důsledkem této modernizace bylo také to, že ve stanici byla v roce 2008 ukončena služba výpravčího a současně také uzavřena výdejna jízdních dokladů. Čekárna pro cestující vydržela v provozu až do 1. dubna 2012, kdy byla z důvodu rostoucích nákladů a nepřispívání obce Štěpánov na údržbu z rozhodnutí RSM v Olomouci uzavřena. Zanikla tím poslední služba pro cestující a nádražní budova, která je kulturní památkou a v roce 2002 byla nákladně opravena, začíná opět chátrat, uvádí k tomu Wikipedie.


Nevyužívaná výpravní budova žst. Štěpánov dne 11.8.2017; zdroj: mapy.cz

V následujících letech nevyužívaná budova bohužel chátrala. Loni projevila zájem o využití prostor výpravní budovy obec, SŽDC proto zařadila její úpravy mezi prioritní stavební akce v letošním roce, popisuje další dění už citovaná tisková zpráva a pokračuje: „V letošním roce realizovala SŽDC ve Štěpánově opravu elektroinstalace, vytápění, veřejných toalet a sanaci proti zemní vlhkosti. Kompletní opravou prošlo zastřešení budovy, konkrétně se jednalo o výměnu střešní krytiny, klempířských prvků či opravu porušených prvků krovu a střešního bednění. Úpravou prošly také nevyužívané prostory v přízemí včetně čekárny pro cestující,“ vyjmenovává náměstek generálního ředitele SŽDC pro správu majetku Tomáš Drmola.


Opravená výpravní budova z nástupiště © Karel Furiš

Původní označení stanice nahradilo nové s využitím moderních LED technologií; jedná se o ověřovací provoz moderního systému osvětlení názvů železničních stanic. Celková výše opravných prací činí 3,3 mil. Kč. SŽDC jedná se zástupci obce o možném využití nádraží pro zájmovou volnočasovou činnost obyvatel, další prostory nabídne ke komerčnímu využití. Současně se dohodla s obcí na znovuotevření čekárny pro cestující. Jak se zdá, prvními obyvateli do života znovu uváděné výpravní budovy budou mladí myslivci, kteří si v ní hodlají zřídit klubovnu, jak včera zaznamenal Český rozhlas. „Je to jedna z nejhezčích nádražních budov v republice, tak by byla škoda, aby byla zavřená,“ uvedl starosta Štěpánova Jiří Šindler z hnutí ANO.


Slovo má starosta Štěpánova Mgr. Jiří Šindler © Karel Furiš

K samotné stavební akci zbývá dodat už jen tolik, že ji realizovala stavební a obchodní firma VHH THERMONT s.r.o. se sídlem v Olomouci a hlavní provozovnou v Uničově, tedy v podstatě místní. Nešlo samozřejmě o nijak rozsáhlou, nákladnou a tudíž významnou akci. Ale při jejím slavnostním ukončení se jeho účastníci dověděli, že je to jakási malá perlička na docela dlouhém náhrdelníku: Několik desítek milionů korun plánuje v příštích pěti letech investovat do revitalizace či opravy nádraží v Olomouckém kraji Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Investice se budou týkat téměř padesátky nádraží, řekl dnes ČTK při slavnostním otevření opravené výpravní budovy v železniční stanici Štěpánov na Olomoucku náměstek generálního ředitele SŽDC Tomáš Drmola.


Hovoří náměstek generálního ředitele SŽDC pro správu majetku Tomáš Drmola, MBA
© Karel Furiš

Tuto stránku setkání představitelů SŽDC s novináři zaznamenal archiweb: Největší plánované rekonstrukce v Olomouckém kraji se podle něj dotknou nádraží v Hanušovicích na Šumpersku, Šternberku na Olomoucku či Kojetíně na Přerovsku. "V letošním roce už zahajujeme rekonstrukci nádraží v Přerově a také v Lipníku nad Bečvou," uvedl Drmola. Například první etapa rekonstrukce nádraží v Přerově bude podle Drmoly stát 20 milionů korun a přibližně stejnou částku si vyžádá oprava nádraží v nedalekém Lipníku nad Bečvou. Věřme tedy tomu, že dnes poměrně časté medializované i soukromé stesky na nevyužité budovy našich železničních stanic a zastávek se pozvolna stanou z valné části bezpředmětnými.


Nádraží Štěpánov je vesměs obsluhováno „RegioPantery“ © Karel Furiš

Jak je vidět na příkladu Štěpánova, vlastník a správce dotčených nemovitostí může jejich opětovné oživení zajistit jen ve spolupráci s příslušnou obcí či městem. Když se najde dobrá vůle na obou stranách, ty další, především komerční subjekty, se jistě přidají. Pokračující vývoj revitalizace štěpánovské výpravní budovy budeme sledovat, nakonec občanem této hanácké obce je také jeden poměrně známý člen klubu VLAKY.NET. A proto se včera do Štěpánova také rád vydal náš ostravský reportér, ovšem nikoliv na „soudružskou návštěvu“, ale aby na místě pořídil něco fotografií z té malé slavnosti, které najdete v připojené nevelké galerii, ale natočil také video, jež vhodně doplňuje informace z textu a odkazů:


Video z akce © Karel Furiš

Prameny a odkazy:

  1. Štěpánov (okres Olomouc) – Wikipedie
  2. Správa železniční dopravní cesty, s.o.
  3. Stavba na koridoru pro České dráhy – Štěpánov -  Stavební firma JTA – Holding, spol. s r.o. – zpráva ze dne 1. 10. 2003
  4. Dokončena významná část druhého železničního koridoru - Technika a trh – zpráva ze dne 15.7.2005
  5. Nádraží ve Štěpánově ožije, nový vlastník otevře čekárnu - Olomoucký deník – zpráva ze dne 2.9.2016
  6. SŽDC dokončila opravu nádraží ve Štěpánově – tisková zpráva ze dne 20.9.2017 (formát PDF)
  7. Železniční trať Česká Třebová – Přerov – Bohumín – Wikipedie
  8. České dráhy, a.s.
  9. Vše o stanici Štěpánov - České dráhy
  10. Železniční stanice Štěpánov – Příjezdy a odjezdy vlaků; Platí od 11.12.2016 do 09.12.2017 (formát PDF)
  11. Do nádražní budovy ve Štěpánově se po opravách vrátí život. Myslivci si tam zřídí klubovnu - Zprávy z Olomouckého kraje – zpráva ze dne 20.9.2017
  12. SŽDC plánuje, že v Olomouckém kraji opraví téměř 50 nádraží - archiweb.cz - zpráva ze dne 20.9.2017
  13. VHH THERMONT s.r.o. – oficiální web zhotovitele stavby
  14. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní snímek: Průčelí opravené výpravní budovy © Karel Furiš

Galéria

Súvisiace odkazy