Provozovatel drah a národní dopravce k sérii nehod

16.7.2020 8:00 Nela Friebová, DiS. a Ing. Gabriela Novotná Zdroj: Správa železnic, s.o. a České dráhy, a.s. - tiskové zprávy

Provozovatel drah a národní dopravce k sérii nehod

Vedení státní organizace Správa železnic i členové představenstev akciových společností České dráhy a ČD Cargo včera jednali o možných příčinách série vážných mimořádných událostí, k nimž v minulých dnech došlo na železniční síti České republiky. Předběžné výsledky šetření Drážní inspekce ukazují na to, že jejich společným jmenovatelem je „selhání lidského činitele“, jak zní úřední termín. Provozovatel drah i národní dopravce hledají a už nacházejí cesty, jak takovým chybám napříště předejít. Informují o tom ve svých tiskových zprávách.

Výzva Správy železnic dopravcům – tisková zpráva Správy železnic

Generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda svolal v ranních hodinách jednání vedení organizace v souvislosti se včerejší srážkou dvou vlaků u Českého Brodu. Události posledního týdne a jejich průběžná šetření ukazují na alarmující počet lidských pochybení. Generální ředitel dnes písemně vyzve dopravce k větší důslednosti, školení a kontrolám svých zaměstnanců. Stejně tak apeluje na zaměstnance Správy železnic.

Výzvou dopravcům nehledám ani neukazuji na viníky. Probíhají nezávislá šetření, která vyhodnotí příčiny, případná rizika a potřebná nápravná opatření. Při současném zabezpečení české železnice, a to i v případě koridorových tratí, sehrává a bude i nadále v budoucnu sehrávat lidský faktor v celém procesu velmi významnou roli,“ vysvětluje generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda a doplňuje: „Co můžeme udělat okamžitě, je apel na všechny zúčastněné strany v rámci železnice. Dopravci musí důsledně a pravidelně kontrolovat své zaměstnance. Předpisy jsou jasně dané a jejich dodržování je základní, zcela nezbytný krok pro fungování železniční dopravy. Stejně důrazná doporučení půjdou i zaměstnancům Správy železnic.“

Jedním z prvních opatření pro snížení možného pochybení lidského faktoru bude mimořádná změna jízdního řádu 2019/2020 k 15. srpnu 2020, která zavede ohlašovací povinnost ve všech dopravnách na všech tratích provozovaných podle předpisu D3, kde je provozovatelem dráhy Správa železnic.


Dopis generálního ředitele Správy železnic dopravcům
(kliknutí do náhledu jej otevře ve formátu PDF)

ČD a ČD Cargo přijímají opatření v souvislosti s tragickými nehodami - tisková zpráva Českých drah

Členové představenstev Českých drah a ČD Cargo dnes jednali o možných příčinách železničních nehod z posledních dnů. I přes existující systém bezpečnostních opatření a program důsledného proškolování strojvedoucích přišlo vedení obou společností s návrhy dalších opatření, která oba největší železniční dopravci přijmou. O jejich zavádění budou dnes jednat na společné schůzce expertní skupiny se Správou železnic a s Ministerstvem dopravy.

Vyšetřování tragických událostí na železnici probíhá, nicméně již nyní lze konstatovat, že na vině nebyl ani nedostatečný odpočinek strojvedoucích, ani jejich nezkušenost. „I kolega, který při včerejší srážce bohužel přišel o život, byl náš dlouholetý a zkušený zaměstnanec. Byla to jeho druhá směna po delším volnu. Je mi velice líto jeho tragické smrti a hluboce cítím s jeho rodinou. Omlouvám se všem cestujícím, kteří byli zraněni. Je to další velké neštěstí a jeho příčiny si zaslouží si řádné vyšetření,“ říká generální ředitel ČD, a.s., Václav Nebeský.

Skupina České dráhy připravuje své strojvedoucí systematicky a jejich výcvik je delší, než 12 týdnů stanovených vyhláškou. Strojvedoucí pak procházejí pravidelnými školeními i v průběhu výkonu svého povolání. Všechna vozidla jsou vybavena registračním rychloměrem, který sleduje průběh jízdy (rychlost a další údaje o jízdě a obsluze). Tyto záznamy jsou následně vyhodnocovány. Je tedy neustálá kontrola nad způsobem jízdy strojvedoucího. Dále nejméně dvakrát do roka vykoná s každým strojvedoucím jízdu kontrolor vozby nebo jiný kontrolní pracovník ČD. Podobné kontroly mohou vykonávat i státní orgány. Všichni strojvedoucí se musí průběžně během roku školit formou on-line školení a navíc musí dvakrát do roka vykonat pětihodinové školení v učebně. Do povinného školení firma navíc začlenila i výcvik na trenažeru, kterým projde každý strojvedoucí nejméně jednou za rok.

„Zaměříme se na další zkvalitnění výcviku, průběžného tréninku a zvýšení četnosti kontrol výkonu povolání strojvedoucích. Těch jsme už loni provedli meziročně o 25 % více jak před rokem. Příčiny všech těchto mimořádných událostí budou po vyšetření součástí povinného školení a připravíme speciální blok tréninku na simulátorech v Praze a v České Třebové zaměřený na reakční schopnosti při mimořádnostech,“ vyjmenování okamžitá opatření generální ředitel ČD, a.s., Václav Nebeský a pokračuje: „Pokud jde o tratě bez zabezpečovacího zařízení provozované podle předpisu D3, tam jsme již zahájili přípravu systému na bázi GPS, který by strojvedoucí během jízdy upozorňoval na nutnost hlásit se dispečerovi v místech křížení vlaků a v případě pochybení by upozornil na blížící se vozidlo v protisměru. Dokud nebudou tyto tratě zabezpečeny, může takové zařízení pomoci předejít fatálním událostem.“

České dráhy i ČD Cargo podporují vznik systému, který by umožňoval kontrolu dodržování povinného odpočinku v případech, kdy strojvedoucí zároveň pracuje u jiného dopravce. „V tuto chvíli nemáme jako zaměstnavatel žádnou možnost, jak zjistit, zda náš zaměstnanec na dovolené nebo během odpočinku mezi směnami nejezdil pro jiného dopravce,“ dodává Václav Nebeský.

Oba dopravci zároveň spolupracují na zavádění systému jednotného evropského zabezpečovače, kdy postupně vybavují svá vozidla mobilní částí ETCS. Současně všechny nové dodávky vozidel jsou již požadovány s tímto typem.


Za každou nehodu na železnici ovšem „lidský faktor“ nemůže
(25.6.2020, Most)
© Drážní inspekce

Mimořádné události na síti Správy železnic za poslední měsíc – přehled z webu Drážní inspekce

15.07.2020 – Střetnutí na přejezdu na Blanensku

Dnes 15. 7. 2020 v 7:55 hodin se u Velkých Opatovic na Blanensku střetl osobní vlak s dodávkou. Nehoda se udála na železničním přejezdu zabezpečeném pouze výstražnými kříži. Dle informací z místa mimořádné události v důsledku střetnutí osobní vlak vykolejil. Při střetnutí byl lehce zraněn řidič osobního automobilu. Škody byly celkově odhadnuty na 260 000 Kč (vlak – 150, dodávka – 100 a trať – 10 tisíc). Drážní inspekce šetří příčiny a okolnosti mimořádné události v místě jejího vzniku. Provoz na trati je zastaven.

14.07.2020 – Srážka vlaků v Českém Brodě

Dnes 14. 7. 2020 v 21.35 hodin se v Českém Brodě srazil osobní vlak jedoucí z Prahy-Masarykova nádraží do Řečan nad Labem se stojícím nákladním vlakem. V době nehody cestovalo v osobním vlaku cca 100 cestujících. Celkem bylo zraněno 23 osob a jedna osoba usmrcena (strojvedoucí osobního vlaku). Škoda na místě nehody byla vyčíslena na více než 45 milionů korun (osobní vlak 40 mil., vozidla nákladního vlaku 5 mil., 300 tis. lokomotiva nákladního vlaku). Drážní inspekce bude šetřit mimořádnou událost v místě jejího vzniku. Podrobnosti zjišťujeme.

10.07.2020 – Srážka rychlíku s osobním vlakem v Praze-Běchovicích

Dnes 10. 7. 2020 v 17.40 hodin se v Praze-Běchovicích srazil vlak R 989 jedoucí z Prahy do Žďáru nad Sázavou s osobním vlakem, ktery jel pro cestující z vlaku SC 506, jež v Praze-Běchovicích srazil osobu pohybující se v prostoru veřejnosti nepřístupném. V důsledku srážky osobní vlak vykolejil. Při mimořádné události nebyl nikdo zraněn. Dle prvotního odhadu budou škody přesahovat pět miliónů korun. Drážní inspekce šetří příčiny a okolností v místě vzniku mimořádné události.

07.07.2020 – Srážka osobních vlaků na Karlovarsku

Dnes 7. 7. 2020 v 15.10 hodin se mezi stanicí Nové Hamry a dopravnou Pernink srazil osobní vlak Os 17110 (Karlovy Vary dolní n. - Johanngeorgenstadt) s osobním vlakem Os 17113 (Johanngeorgenstadt - Karlovy Vary dolní n.). Dle informací z místa mimořádné události byli při srážce dva lidé usmrceni, čtyři těžce zraněni a dalších pět osob bylo zraněno lehce. Celkově cestovalo ve vlacích 33 cestujících. Prozatím byly škody odhadnuty na 20 milionů korun. Provoz na trati je přerušen. Drážní inspekce bude šetřit příčiny a okolnosti mimořádné události v místě jejího vzniku.

25.06.2020 – Vykolejení nákladního vlaku v Mostě

Dne 25. 6. 2020 v 1:22 hodin v Mostě vykolejil za jízdy na výhybce nákladní vlak jedním podvozkem. V důsledku vykolejení vznikla škoda na infrastruktuře ve výši 750 000 Kč a na drážních vozidlech 200 000 Kč. Drážní inspekce prováděla šetření v místě vzniku mimořádné události.

23.06.2020 – Střetnutí na přejezdu u Čelákovic

Dnes 23. 6. 2020 v 10.12 hodin se mezi Brandýsem nad Labem a Čelákovicemi střetl osobní vlak jedoucí z Neratovic do Čelákovic s osobním automobilem. Nehoda se udála na železničním přejezdu zabezpečeném pouze výstražnými kříži. V důsledku střetnutí zemřel spolujezdec z osobního automobilu a řidič byl s vážnými zraněními transportován do nemocnice. V době nehody cestovalo ve vlaku cca 12 cestujících, přičemž nikdo nebyl zraněn. Škody na místě nehody byly odhadnuty na 100 tisíc na vlaku a 100 tisíc na osobním automobilu. Provoz na trati byl obnoven v 13.45 hodin.  Drážní inspekce provádí šetření mimořádné události v místě jejího vzniku.

18.06.2020 – Vykolejení vlaku v Obrnicích na Mostecku

Dnes 18. 6. 2020 v 8.05 hodin v Obrnicích na Mostecku vykolejil osobní vlak jedoucí z Rakovníku do Mostu. V důsledku vykolejení byla škoda na vlaku vyčíslena na 400 000 Kč a na trati na 250 000 Kč. Provoz na trati byl plně obnoven v 11.47 hodin. Drážní inspekce šetřila mimořádnou událost v místě jejího vzniku.

14.06.2020 – Střetnutí na přejezdu u Struhařova na Benešovsku

Dnes 14. 6. 2020 v 6.40 hodin se mezi Struhařovem a Dobříčkovem střetl osobní vlak s autobusem. Nehoda se udála na železničním přejezdu zabezpečeném světelnou výstražnou signalizací bez závor. V důsledku střetnutí osobní vlak vykolejil. Celkem bylo zraněno 12 osob (autobus - řidič + 5 cestujících, vlak - strojvedoucí + 5 cestujících). Na základě šetření na místě byla doplněna celková škoda. Škoda byla celkově odhadnuta na 3.7 milionu korun (2.6 mil vlak, 800 tisíc autobus, 300 tisíc trať). Dle šetření Drážní inspekce na místě mimořádné události bylo přejezdové zabezpečovací zařízení v době nehody v činnosti.  Drážní inspekce bude šetřit příčiny a okolnosti mimořádné události v místě jejího vzniku.

Úvodní snímek: Následky nehody v Českém Brodě © Drážní inspekce

Upravil a úvodním slovem i závěrečným přehledem nehod doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy