Návrat k normálu na linkách ČD a ZSSK za hranice pokračuje

13.6.2020 8:00 Vanda Rajnochová a Tomáš Kováč Zdroj: České dráhy, a.s. a Železničná spoločnosť Slovensko, a.s.

Návrat k normálu na linkách ČD a ZSSK za hranice pokračuje

České dráhy po dohodě s objednateli dopravy a zahraničními partnery obnoví postupně od neděle 14. června do úterý 16. června 2020 provoz dalších mezistátních spojů, a to na dálkových i regionálních trasách. Skončí tak další omezení, zavedená v souvislosti s pandemií. ● Železničná spoločnosť Slovensko na základe postupného uvoľňovania epidemiologických opatrení spúšťa po Českej republike od 15. júna 2020 v plnom rozsahu aj medzištátnu dopravu s Rakúskom.

V pondělí se rozjedou další mezistátní spoje, přibudou Pendolina i vlaky do Berlína a Vídně (tisková zpráva ČD)

Od neděle 14. června do úterý 16. června končí další koronavirová omezení v dopravě. Na železnici se vrátí rychlovlaky Railjet do Vídně a Grazu a rozšíří se počet spojů Berliner do Německa. Obnoveny budou také přeshraniční osobní vlaky do Německa nebo Rakouska. K běžnému jízdnímu řádu se vrátí také spoje SC Pendolino mezi Prahou a Ostravskem, zbývající Jižní expresy do Českých Budějovic a Lince a přibudou také vlaky Západní expres mezi Prahou a Plzní.

„Po dohodě s objednavateli a zahraničními partnery obnovíme postupně od neděle 14. června do úterý 16. června provoz dalších mezistátních vlaků. Od 14. června se vracíme u vlaků Berliner k plnému jízdnímu řádu do Německa, a to včetně plánovaných cílových stanic v Hamburku a Kielu. Od pondělí 15. června pak v plném rozsahu obnovíme mezistátní dopravu Railjety Vindobona a Jižními expresy do Vídně, Grazu a Lince. Ve stejný den obnovujeme také regionální přeshraniční spoje do Německa a Rakouska. Opět tak nabídneme rychlé a komfortní cestování do zahraničí. Například cesta do Vídně nebo Berlína trvá přibližně 4 hodiny, vlaky pojedou každé dvě hodiny a cestující mají ve vlacích k dispozici Wi-Fi připojení k internetu, restaurační vůz, speciální místa pro cestování s dětmi nebo pro přepravu jízdních kol,“ vyjmenovává rozsah změn a nabídku obnovených spojů Jiří Ješeta, náměstek generálního ředitele ČD pro obchod.

Ve směru do Německa, Rakouska a na Slovensku se tak vrátí jízdní řády téměř ke stavu před epidemií COVID-19. Omezení zatím potrvá především u nočních vlaků a u několika dalších spojů, jejichž provoz je ovlivněn výlukami nebo uzavřením dalších zemí na trase vlaků. Obnovení jejich provozu se předpokládá po otevření hranic těchto států, pravděpodobně na konci června. Do 11. července je také omezen provoz linky Praha – Mnichov pouze na úsek Praha – Plzeň, a to z důvodu výluky a opravy tratě mezi Plzní a Domažlicemi a také na německé straně.


Schéma přímých vlakových spojení ČR s Evropou (stav k 16.6.2020)

Od 15. června obnoví České dráhy ve spolupráci se zahraničními partnery také provoz téměř všech přeshraničních osobních vlaků na česko-německé a česko-rakouské hranici. Výjimky jsou způsobeny opět výlukami a opravami tratí. O několik dní později se tak rozjedou například regionální vlaky mezi Potůčky a Johanngeorgenstadtem.

V mezistátní dopravě tak zůstává omezení provozu především do Polska a Maďarska, kde obnovení mezistátních vlaků zatím brání omezení ze strany těchto států. Vlaky Metropolitan Praha – Budapešť proto jezdí pouze do / z Nových Zámků a vlaky z Prahy do Polska končí a začínají v Bohumíně. Vlak Báthory Varšava – Budapešť jede dočasně jen mezi Bohumínem a Novými Zámky a spoj Hungaria jen mezi Prahou a Novými Zámky. Místo maďarských souprav jsou nasazeny náhradní vlaky Českých drah. Později bude obnoven také vlak Railjet Metropolitan Slovenská strela mezi Prahou a Bratislavou (do konce června pojede jen v úseku Praha – Břeclav). U relace Rakousko – Česko – Polsko bude od 15. června zaveden pouze spoj EC 104 / 105 Porta Moravica provozovaný rakouskou soupravou v úseku Graz – Vídeň – Bohumín. Ostatní spoje jezdí kvůli uzavření polsko-české hranice a vedení vlaků polskými soupravami s náhradními vozy pouze v úseku Bohumín – Břeclav.

SC Pendolino a Jižní expres pojedou bez omezení. „S rostoucím zájmem o cestování končí také většina omezení dálkových vnitrostátních vlaků. Od 15. června už pojedou všechny plánované spoje Jižní expres mezi Prahou, Táborem a Českými Budějovicemi. Vlaky zde tedy opět nabídnou plný komfort a cestovní dobu pouhé 2 hodiny. Na koleje se vrací také všechny plánované spoje SC Pendolino mezi Prahou a Ostravskem. Cestující tak budou mít znovu k dispozici všechny rychlovlaky, které cestu mezi oběma aglomeracemi zvládnou za pouhé tři hodiny včetně obvyklých služeb, jako je přístup k internetu přes palubní Wi-Fi síť, vlakové bistro nebo dětské kino pro nejmenší cestující,“ říká Jiří Ješeta.

V dálkové vnitrostátní osobní dopravě tak zůstávají minimální omezení vlaků. Jedná se například o vlaky InterCity Opavan nebo o posilový Railjet Brněnský drak. Provoz těchto vlaků bude obnoven později.


Schéma dálkových linek ČD (stav k 16.6.2020)

ZSSK od pondelka 15. 6. obnovuje medzištátnu dopravu s Rakúskom a spúšťa prvý pár vlakov InterCity (tlačová správa ZSSK)

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) na základe postupného uvoľňovania opatrení spúšťa po Českej republike od 15. júna 2020 v plnom rozsahu aj medzištátnu dopravu s Rakúskom. Na obnovenie spojenia nadväzuje tiež znovuzavedenie jedného páru vlakov InterCity (IC) vedených v komerčnom režime do/z Viedne. Obnovenie medzištátnej dopravy s ostatnými štátmi, ktoré susedia so Slovenskom, sa predpokladá na konci júna a začiatkom júla.

Obnovenie medzištátnej dopravy s Rakúskom (ZSSK – ÖBB)

Od pondelka 15. 6. 2020 budú premávať tieto spoje:

  • IC 44 (Košice 07:11 – Bratislava hl. st. 11:51 | 12:01 – Wien Hbf. 13:21),
  • IC 45 (Wien Hbf. 14:42 – Bratislava hl. st. 15:58 | 16:06 – Košice 20:42),
  • rjx 167 (Zürich HB 12:40 – Wien Hbf. 20:30 | 20:42 – Bratislava hl. st. 21:51),
  • všetky vlakové spojenia na linke Bratislava-Petržalka – Kittsee – Wien Hbf. – (Deutschkreutz),
  • všetky vlakové spojenia na linke Bratislava hl. st. – Marchegg – Wien Hbf.

Od utorka 16. 6. 2020 premáva aj spoj:

  • rjx 160 (Bratislava hl. st. 06:10 – Wien Hbf. 07:18 | 07:30 – Zürich HB 15:20).

Predpredaj rezervácií na vlaky IC 44 a IC 45 bude spustený od štvrtka 11. 6. 2020. Vo vlakoch IC 44 a IC 45 bude cestujúcim k dispozícii balená voda (0,5 l) a z dôvodu zvýšenia bezpečnosti s ohľadom na situáciu v súvislosti s ochorením COVID-19 nebude dočasne poskytovaná denná tlač. Zákazníkom v 1. triede bude poskytovaný aj teplý nápoj.

Poznámka: Od soboty 20. 6. 2020 bude premávať aj nový priamy spoj z Bratislavy do rakúskych Álp (Mürzzuschlagu). Nový pár vlakov REX 1979 a REX 1978 na trase Bratislava Petržalka – Wien Hbf. – Wiener Neustadt – Semmering – Mürzzuschlag bude odchádzať zo ŽST Bratislava Petržalka celoročne počas víkendov o 6:11 s príchodom do ŽST Mürzzuschlag o 9:09. V opačnom smere bude REX 1978 odchádzať z Mürzzuschlagu o 16:46, s príchodom v Bratislave o 19:44. Toto spojenie bude v lete atraktívne najmä pre vyznávačov vysokohorskej turistiky a v zime pre lyžiarov vzhľadom na blízkosť lyžiarskych stredísk Stuhleck a Hirschenkogel.

Obnovenie medzištátnej dopravy s Maďarskom (ZSSK – MÁV)

Vzhľadom na rozhodnutie maďarských štátnych autorít je predpoklad obnovenia verejnej osobnej medzištátnej vlakovej dopravy medzi Slovenskom a Maďarskom k 1. 7. 2020. Doprava by mala byť k tomuto dátumu obnovená na všetkých troch hraničných priechodoch s osobnou dopravou (Rusovce – Rajka, Štúrovo – Szob, Čaňa – Hidasnémeti).

Obnovenie medzištátnej dopravy s Poľskom (ZSSK – PKP)

Predpoklad obnovenia verejnej osobnej medzištátnej vlakovej dopravy medzi Slovenskom a Poľskom je k 22. 6. 2020. Doprava by mala byť k tomuto dátumu obnovená na všetkých troch hraničných priechodoch s osobnou dopravou (Skalité – Zwardoń, Plaveč – Muszyna, Medzilaborce – Łupków).

K uvedenému dátumu (22. 6. 2020) sa predpokladá aj spustenie tranzitného páru vlakov EC 130 Bathory a EC 131 Bathory (Budapešť – Bratislava – Bohumín – Varšava – Terespol). V období od 22. 6. do 1. 7. 2020 budú uvedené vlaky vedené len na trase Nové Zámky – Bohumín (od 22. 6. 2020 s možnosťou prestupu v Bohumíne do náhradnej súpravy smer Warszawa – Terespol). Priame vozne do/z Poľska v nočných vlakoch EN 476 Metropol a EN 477 Metropol (Budapešť – Břeclav) nebudú zatiaľ do odvolania v prevádzke.

Poznámka: Vlaky Os 4470 a Os 4473 (Skalité – Skalité-Serafínov) začnú premávať aj v pracovné dni po obnovení dopravy s Poľskom.

Obnovenie medzištátnej dopravy s Ukrajinou (ZSSK – UZ)

Vzhľadom na stále pretrvávajúce karanténne opatrenia bude medzištátna osobná doprava medzi Slovenskom a Ukrajinou v plnom rozsahu obnovená až po zrušení karanténnych a ďalších opatrení na obidvoch stranách hranice – predbežný predpoklad k 1. 7. 2020.

Poznámka: Počas prechodného obdobia môže byť obmedzený predaj rezervácií na medzištátne spojenia.

Obnovenie medzištátnej dopravy s Českom (ZSSK – ČD)

Doprava medzi Slovenskom a Českom bola obnovená k 8./9. 6. 2020. Všetky informácie nájdete na stránke ZSSK. V medzištátnej doprave s ČR sú od 9. 6. 2020 nasadené aj reštauračné vozne.

Nočné vlaky EN 442 Slovakia a EN 443 Slovakia (Praha – Humenné) nie sú vedené, predpoklad spustenia vlaku EN 443 je k 26. 6. 2020 a vlaku EN 442 k 27. 6. 2020. Oba nočné vlaky budú radené z moderných lôžkových vozňov, v ktorých sa nachádzajú aj oddiely Deluxe.

Poznámka: Vlaky Os 5427 (Trenčianska Teplá – Trenčín) a Os 5428 (Trenčianska Teplá – Horné Srnie) budú naďalej zrušené bez náhrady až do 4. 9. 2020 (súvisí to s medzištátnymi spojeniami, ktoré tiež nepremávajú).

ZSSK pravidelne zverejňuje všetky informácie na svojom webe.

Úvodná ilustračná snímka: Vlak SC „Pendolino Košičan“ Praha hl.n. – Košice pod Tatrami (4.10.2018)
© Peter Hürzeler; zdroj: rail.pictures

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy