Další omezení vlaků ČD

8.11.2020 8:00 Ing. Gabriela Novotná a Vanda Rajnochová Zdroj: České dráhy - tiskové informace

Další omezení vlaků ČD

Od pondělí 9. listopadu 2020 bude na základě požadavku organizátora dopravy Vojvodství Dolnoslezského zastaven provoz všech osobních vlaků v přeshraničním úseku Harrachov – Szklarska Poręba Górna. ● V souvislosti s aktuální epidemickou situací a výrazně nižší poptávkou po cestování České dráhy v kooperaci s objednatelem a se zahraničním partnerským dopravcem od úterý 10. listopadu optimalizují nabídku expresů na lince Ex 6 a části rychlíků linky R11.

Dočasné přerušení provozu v úseku Harrachov – Szklarska Poręba Górna

Od pondělí 9. listopadu 2020 bude na základě požadavku organizátora dopravy Úřadu maršálka Vojvodství Dolnoslezského zastaven provoz všech osobních vlaků Českých drah a Kolejí Dolnoslezských v přeshraničním úseku Harrachov – Szklarska Poręba Górna. Vlaky ve vnitrostátním úseku Liberec – Tanvald – Harrachov pojedou bez omezení. Omezení se dotkne 4 párů vlaků v pracovní dny šesti párů o víkendech. Toto opatření je aktuálně vyhlášené do konce platnosti jízdního řádu, tj. do 12. prosince 2020. O případných změnách vás budeme informovat.

Další informace k už platným omezením v regionální dopravě najdete na průběžně aktualizované webové stránce ČD. Názorný přehled stavu provozu v regionální dopravě od uvedeného dne poskytuje mapa:


Omezení provozu regionální dopravy ČD k 9.11.2020

Omezení dálkových vlaků Západní expres a části rychlíků linky R11 Rožmberk a Bezdrev

V souvislosti s aktuální epidemickou situací, režimem omezeného pohybu obyvatel ČR a výrazně nižší poptávkou po cestování České dráhy v kooperaci s ministerstvem dopravy a se zahraničním partnerským dopravcem optimalizují nabídku vlaků Západní expres na lince Ex 6 a část rychlíků linky R11 Rožmberk a Bezdrev. Následující změny budou platit do odvolání:

Linka Ex 6 Praha – Plzeň – Domažlice / Cheb

Od 10. listopadu 2020 bude do odvolání omezen provoz vlaků Západní expres, a to zejména na mnichovské větvi.

  • Většina expresů Praha – Plzeň – Domažlice – Mnichov bude zkrácena a pojede jen v úseku Plzeň – Domažlice – Mnichov (tj. nepojede v úseku Praha – Plzeň a zpět). Výjimkou budou spoje Ex 360 a 350 s odjezdy z Prahy hl.n. do Mnichova v 7:43 a 17:43 a spoj Ex 359 s odjezdem z Mnichova do Prahy ve 12:43, které pojedou v celé trase.
  • Na chebské větvi Západních expresů dojde jen k částečnému omezení ve večerních hodinách. Ve směru z Prahy do Chebu dočasně nepojede Ex 552 v sobotu (dosud jezdil denně) a Ex 550 z Prahy do Plzně bude zcela zrušen. V opačném směru bude vlak Ex 565, který dosud jezdil denně, zajištěn v úseku z Chebu do Plzně v pracovní dny a v neděli, dále do Prahy ale nepojede.
  • V úseku Praha – Plzeň a zpět je možné využít ostatní Západní expresy relace Praha – Plzeň – Cheb, vlaky IC Pendolino Praha – Plzeň – Karlovy Vary / Františkovy Lázně a rychlíky linky R 16 Praha – Plzeň – Klatovy – Železná Ruda.

Linka R 11 Plzeň – České Budějovice – Brno

U části rychlíků linky R11 Rožmberk a Bezdrev platí omezení už od 19. října 2020. Od 10. listopadu 2020 bude do odvolání omezen provoz dalších spojů:

  • Vlak R 663 (Plzeň – Brno) od 10. listopadu nepojede v úseku České Budějovice – Brno hl.n.
  • Vlak R 666 (Brno – Plzeň) od 10. listopadu nepojede v úseku Brno – České Budějovice.
  • Vlak R 665 (Plzeň – Brno) od 10. listopadu nepojede v úseku Plzeň – České Budějovice.
  • Vlak R 654 (Brno – Plzeň) od 20. října nejede v úseku Brno – Jihlava, od 10. listopadu nepojede ani v úseku České Budějovice – Plzeň. Spoj zůstane zachován mezi Jihlavou a Českými Budějovicemi.
  • Vlak R 659 (Plzeň – České Budějovice), který dosud jezdil denně, od 10. listopadu nepojede v sobotu.
  • Vlak R 660 (Brno – Plzeň) od 10. listopadu nepojede v úseku České Budějovice – Plzeň v sobotu.
  • Rychlík R 651 od 20. října nejede v úseku České Budějovice – Jihlava.
  • Rychlík R 652 (Brno – České Budějovice) od 19. října jede v úseku Jihlava – České Budějovice pouze v sobotu.
  • Vlak R 655 (Plzeň – Brno) od 19. října nejede v úseku Jihlava – Brno.

Další informace k už platným omezením v dálkové dopravě najdete na průběžně aktualizované webové stránce ČD. Názorný přehled stavu provozu v dálkové dopravě od uvedeného dne poskytuje mapa:


Schéma linek dálkových vlaků ČD ke dni 10.11.2020

Omezení služeb Českých drah

V souvislosti s opatřeními proti šíření epidemie COVID-19 jsou do odvolání omezené následující služby Českých drah:

  • Restaurační vozy a bistrovozy zajišťují od 14. října 2020 prodej jídel a nápojů pouze v balení „s sebou“, otevřené jsou v době od 6:00 do 20:00 hod. Ve vozech 1. vozové třídy je zachována obsluha personálem restauračního vozu nebo bistrovozu s možností objednání balení „s sebou“ (pokrmy a nápoje nejsou servírované v porcelánu a skle) bez časového omezení. Bonusové služby ve vlacích SC jsou poskytovány bez omezení, z welcome drinku je nabízena pouze nealkoholická varianta sektu. V souladu s usnesením vlády ČR není možné na veřejných místech (včetně vlaků) konzumovat alkoholické nápoje.
  • Od 31. října 2020 je do odvolání zrušena služba ČD Minibar ve všech vlacích dálkové dopravy.
  • Od 28. října 2020 jsou do odvolání uzavřené čekárny ČD Lounge.
  • Od 19. října 2020 jsou uzavřené půjčovny kol ČD Bike (včetně poboček s celoročním provozem).

Další opatření Českých drah proti šíření epidemie COVID-19

České dráhy neustále provádí intenzivní úklid a dezinfekci souprav. Zvláštní pozornost věnují čištění všech součástí vybavení, se kterými přichází cestující do kontaktu (kliky, madla, tlačítka apod.). Provádí se i několikrát za den při vratném čištění. Odstavené soupravy ČD dezinfikují ozónem, který likviduje viry a bakterie. Tímto procesem také dochází k čištění klimatizace. Vozidla odstavená k údržbě dopravce čistí také dezinfekčními postřiky.

Na základě mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví ČR, vyhlášeného proti šíření infekční nákazy COVID-19, od 1. září znovu platí povinnost používat ve vlacích a v dalších prostředcích veřejné dopravy ochranné prostředky dýchacích cest (respirátory, roušky, ústenky, šátky, šály nebo jiné prostředky bránící šíření kapének). Prosíme cestující, aby toto nařízení respektovali a chránili tak nejen sebe, ale také své spolucestující a vlakový personál.

Cestující také prosíme, aby k nákupu jízdenek využívali přednostně on-line prodejní kanály (e-shop nebo aplikaci Můj vlak) a v případě nákupu jízdenek u pokladen ve stanicích upřednostňovali bezhotovostní platby.

Úvodní ilustrační snímek: Omezení se dotklo i linek z Prahy hl.n. do Brna a Hradce Králové
(18.12.2019, Praha hl.n.) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy