Leo Express odhalil jméno nových vlaků z Číny

12.9.2019 8:00 Helmut Böhme

Leo Express odhalil jméno nových vlaků z Číny

I když cestuji s Leo Expressem jen málokdy, obdržel jsem 3. září pozvánku: Přijďte s námi odhalit jméno nového vlaku! Vážení cestující, požádali jsme Vás, abyste s námi vybrali jméno našeho nového vlaku. Celkem jsme od Vás obdrželi více než neuvěřitelných čtyři tisíce návrhů, za což Vám moc děkujeme. Nejraději bychom pozvali všechny naše fanoušky, aby si s námi přišli připít na nové jméno, poslechnout si novinky z Leo Express a potkat se s lidmi, kteří se na vývoji vlaků přímo podíleli.

Bohužel se všichni nevejdeme – kapacita je omezená a vstup tak získají ti nejrychlejší z Vás. Stačí se zaregistrovat pomocí formuláře v odkazu níže, další podrobnosti Vám pošleme e-mailem.

To mne zaujalo, a tak jsem tedy účast potvrdil. Poté mi přišla odpověď: Potvrzujeme Vaši účast na slavnostním odhalení jména. Vážená paní, vážený pane, gratulujeme, dostali jste se mezi skupinu nejrychlejších! Tímto bychom Vás rádi pozvali na slavnostní odhalení jména našich nových vlaků. Stačí, když u vstupu nahlásíte své jméno. Těšíme se na Vás 10. září v 16:00 hodin v prostorách Manifesto Market na Florenci v Praze. Vaším příchodem na akci vyslovujete souhlas s pořízením audiovizuálního záznamu. Tento záznam bude použit výhradně pro marketingové účely společnosti Leo Express Global a.s. Váš Leo Express. Tak jsem tedy vyrazil, dokonce s „požehnáním“ šéfa redakce magazínu VLAKY.NET, jehož jsem o své „výhře“ informoval.

Protože po příjezdu z Drážďan do Prahy okolo půl desáté bylo ještě moc času, nejprve jsem si udělal neželezniční výlet do Divoké Šarky.


Smyčka linek 20 a 26 Divoká Šárka

I když shora bylo slyšet dunění a troubení silniční dopravy, je zajímavé, že se po pár krocích dolů se dostanete do úplně jiného prostředí.


Skalní útvary a přehrada Džbán v údolí Divoké Šárky

Další čas jsme strávil ježděním ve vozidlech MHD a nákupy v obchodech. Sice jsem věděl, že ten Manifesto Market je na Florenci, ale musel jsem se ptát, kde přesně - podle internetové prezentace jsem totiž očekával velkou restaurace v budově, až mi místní žena ukázala, že to jsou stánky s občerstvením. Bloudil jsem okolo nich, až jsem konečně našel pódium s nápisy „Leo Express“, kde naše jména odškrtli v seznamu.


Přivítání sektem

Pak jsme dostali nálepku „Leo Express“, sklenku sektu a sáček s čokoládou, hruškovém vínem a nějakou rostlinou.


Dárek

Zanedlouho se objevili generální ředitel firmy Peter Köhler, vědci a zástupce obchodní komory. Jejích projevy jsem natočil na video. Peter Köhler odhalili jméno vlaku


Tak už to víme (foto: Leo Express)

Moc nového jsem se ale nedozvěděl. A vědecký výklad o souhvězdí Sírius mi připadal tak trochu scestný. Že vlak připlouvá z Číny lodí do Bremerhavenu a potom bude tažen lokomotivou po kolejích na zkušební okruh do Cehernic, to jsem se už předtím dozvěděl z internetu. Pracovnice Leo Expressu si mne zjevně všimla, že tak pilně filmuji a fotím, tak mne přivítala a chtěla vědět, jak se mi prezentace líbila. Odpověděl jsem diplomaticky, že dobře. A zároveň jsem se zeptal, kdy přesně ten soupravový vlak projede přes Německo. Slíbila, že sežene kompetentního pracovníka. Ten pak sice vypustil z úst mnoho slov, na mou otázku ale nedokázal odpovědět.


Tisková zpráva dopravce s četnými fotografiemi
(otevře se ve zdroji po kliknutí do náhledu)

Prý to má na starost jeho kolegyně, která právě není k dispozici. I na otázku, co je s těmi vlaky, které se podle prvního návrhu GVD 2019/20 objevily na trase Praha – Berlín, odpověděl jenom vyhýbavě, že si objednali trasy jen pro jistotu, ale že není vyloučeno jejich využití někdy během roku 2020. Siriusy to samozřejmě nebudou, protože nejsou vybaveny pro německý systém 15 kV 16 2/3 Hz. Co to bude, to je prý zatím jenom v diskusi. Tušil jsem, že to nemá hlubší smysl do toho vrtat. Po skončení akce jsem se přemístil na hlavní nádraží a ještě tam pořídil nějaký ten záběr.


Pražský „hlavák“ ve stylu retro

Soupravu EC do Lipska k nástupišti přistavila kupodivu žehlička a až 10 minut po plánovaném odjezdu se v jejím čele objevil s lehkým nárazem Vectron. Asi strojmistr musel nejprve řešit, jak si poradí s nedostatkem lokomotiv. Potom hlásili, že odjedeme opožděně kvůli „obratu soupravy“ - jenomže souprava dorazila včas, ale lokomotiva ne. Tak jsme nakonec do Drážďan přijeli s dvacetiminutovým zpožděním.

Další snímky z toho dne najdete v mé veřejné galerii.

Úvodní snímek: Na akci nechyběl ani mediálně známý astronom (foto: Leo Express)

Súvisiace odkazy