Tajemství nečekaného průniku společnosti Leo Express na Slovensko

1.4.2014 0:00 Jiří Mazal

Tajemství nečekaného průniku společnosti Leo Express na Slovensko

Nedávno rozčeřila hladinu česko-slovenského železničního rybníku zpráva společnosti Leo Express, která má v úmyslu provozovat od prosince 2014 vlaky z Prahy až do Košic. Jak se podařilo naší redakci zjistit, projekt má mnohem hlubší pozadí, než je v médiích uváděno.

Nestojí za ním nikdo menší než známý ukrajinský podnikatel Oleh Železnodorohovič, se kterým jsme již naše čtenáře seznámili v tomto článku.

 

 


Vypravili jsme se na Ukrajinu navštívit pana Železnodorohoviče, který nás však již nepřijal ve své mukačevské vile se spoustou věžiček, ale v kanceláři zakarpatského gubernátora v Užhorodu. Na svůj nečekaný politický vzestup jen lakonicky uvedl: "nové ukrajinské vedení prosazuje oligarchy do politiky, a jelikož jsem v kraji nejbohatší, uvolil jsem se vzít tuto funkci." Hovornější je raději u svých podnikatelských aktivit. "Původní záměr - provozovat železniční dopravu mezi Medzilaborcemi a Kadaní původně sovětskou jednotkou řady DR1A - vzal rychle za své. Souprava byla příliš široká, jel-li po druhé koleji v protisměru motorový vůz řady 810, který je trochu širší než běžné vozy, stal se mu střet s DR1A osudným. Na našem vlaku sice byl jen odřený lak, ale šukafon, jak se u vás říká, ve šrotu ani nemuseli příliš rozkládat. Za této situace ze záměru sešlo a jednotku se mi podařilo se ziskem prodat na Kubu. Tam sice její šířka vadí taktéž, ale při hustotě tamní dopravy střet s čímkoliv v žádném případě nehrozí. Výměnou jsem získal několik kontejnerů pravých kubánských doutníků", pochlubí se a ihned nám nabídne.

Jakpak však přišel na spolupráci s firmou Leo Express? Dostává se nám jasného vysvětlení. "V první řadě jednotky FLIRT beze zbytku splňují mé představy o vozidle na tuto relaci a v podstatě odpovídají kategorii, kterou na Ukrajině označujeme jako pydvyžnyj komfort. Základem je příměstská jednotka, která je rozdělena do tří tříd, obsluhována hromadnou děžurných a k dispozici je samovar. Jednotky FLIRT mají samovary dokonce dva. Jen cestovní třídy jsme se rozhodli přejmenovat dle východních zvyklostí. Premium tak bude po novu ljuks, business se stane "byzněs" a economy nazveme plackartnyj." K našemu překvapení se však dovídáme ještě další informace se zákulisí. "S panem Novotným starším jsem spolupracoval již v 90. letech, když začal své paštiky prodávat na Ukrajině. To víte, potřeboval tu svého ochránce", podotýká Železnodorohovič, ale blíže tento termín vysvětlit nechce. "Mladý Novotný byl u mě dokonce i na praxi, ale ničemu se nenaučil. Poté, co viděl krev obchodního partnera, dokonce omdlel. Prostě nechápe podstatu podnikání ve zdejších reáliích", pokrčí rameny Železnodorohovič.

Zeptali jsme se, zdali také zvažoval spolupráci s firmou RegioJet Radima Jančury, ale pan Železnodorohovič jen zavrtěl hlavou. "Možná mi byl jeho koncept bližší, hlavně děžurná a samovar v každém voze, ale obchodní praktiky pana Jančury jsou i na ukrajinské poměry mírně řečeno nestandardní". Raději začne barvitě líčit své další obchodní plány. "Trasa z Košic do Prahy je teprve začátek. V úmyslu mám postupně prodloužení až do Čopu, odkud by navazovaly maršrutky do Užhorodu a Mukačeva. Ještě musíme vyřídit povolení provozu jednotky FLIRT pro Ukrajinu, ale z pozice gubernátora to již pro mě bude snadné. Jen se obávám přejezdu přes státní hranice - celníci budou chtít jednotku rozebrat a hledat pašované zboží".

Přejme tedy novému záměru hodně zdaru a třeba se zanedlouho s FLIRTem povozíme na vozebním rameni jako v předválečném Československu.

Súvisiace odkazy