Švýcarská (stálá) kvalita za české (pohyblivé) ceny, to je LEO Express

2.11.2012 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Švýcarská (stálá) kvalita za české (pohyblivé) ceny, to je LEO Express

Ta první „vysvětlivka“ stěžejního sloganu našeho černozlatého osobního železničního dopravce se rozumí jaksi sama sebou, druhá vyšla najevo právě včera. Stalo se tak na tiskové konferenci, která proběhla na pražském hlavním nádraží, stylově v jedné ze čtyř elektrických jednotek řady 480, jež má LEO Express šest dní před spuštěním zkušebního provozu s cestujícími k dispozici.

 
 
 
 
 
 
Dovoluji si vás pozvat na zásadní tiskovou konferenci nového dopravce společnosti LEO Express, která plánuje od 7.11.2012 zahájit osobní železniční dopravu na trase mezi Prahou a Ostravou. LEO Express poprvé předvede nový rezervační systém a odhalí také svůj cenový koncept, začínala pozvánka, kterou obdržela redakce internetového magazínu VLAKY.NET. Náš pražský reportér nebyl naštěstí vázán jinými povinnostmi a mohl se tak dostavit na určené místo před desátou hodinou dopolední, na kterou byl stanoven začátek setkání s médii, aby jeho průběh i ono následující v pozvánce avizované dění pro vás fotograficky zaznamenal.
 

Jednotka 480.002-5 v roli konferenčního vozu u nástupiště 1B pražského „hlaváku“
© Jiří Řechka
 
Přítomní novináři byli zvědavi na to, jaký způsobem se LEO Express zapojí do cenové války, probíhající zatím jen mezi Českými drahami a RegioJetem, o cestující na lukrativní trati mezi hlavním městem republiky a jejím „ocelovým srdcem“. Toužili po ceníku, aby jej mohli porovnat s nabídkou obou konkurentů a tak zvážit šance na úspěch toho třetího. Jenže ničeho takového se nedočkali a museli se spokojit s předpokládanou průměrnou cenou jízdenky, která má mezi Prahou a Ostravou činit 290,- Kč. České dráhy nabízejí stejnou trasu bez In-karty za 295 korun a RegioJet Radima Jančury bez kreditové jízdenky za stejnou cenu, píše iDNES.cz.
 

Leoš Novotný vysvětluje tarifní politiku své společnosti © Jiří Řechka
 
LEO Express totiž vsází na princip pohyblivých cen, jejichž výši určuje zájem cestujících. Inspirovali jsme se u předních světových leteckých a železničních dopravců jako jsou Eurostar, Virgin Trains, se kterými udržujeme skvělé vztahy a pravidelně se setkáváme a předáváme si know-how, nebo Lufthansa a koncept plovoucích cen poprvé zavádíme do železniční dopravy ve střední Evropě. Naše ceny vlastně tvoří sami cestující svou poptávkou po službách LEO Express. V principu platí, že čím dříve objednáte, tím levněji pojdete, uvedl k tomu Leoš Novotný pro tiskovou zprávu. Ceny se zkrátka různí podle dnů v týdnu i během každého z nich.
 

Příklad kolísání výše jízdného v „zahradě cen“ na stránce www.le.cz/rezervace
 
Leoš Novotný věří, že tento systém umožní cestovat komukoliv: Ceny v LEO Express jsou pro každého. Cestující si s námi mohou zvolit cenu za cestu dle svých potřeb i možností. Vadou na kráse této úvahy je ovšem nesporný fakt, že úsporně se tímto způsobem dá cestovat víceméně jen pro cestu samu, nikoliv za účelem, který je limitován konkrétním dnem a hodinou, pokud se zrovna čirou náhodou neshodují s aktuální nabídkou levnějšího jízdného. To nejlevnější na trase mezi Prahou a Bohumínem v době o měsíc dřívějšího startu LEO Expressu činí 137,- Kč. Od 7. listopadu do 8. prosince tohoto roku po ní budou jezdit dva páry vlaků:
 

Prozatímní jízdní řád na stránce www.le.cz (po kliknutí se zobrazí celý jako soubor JPG)
 
Internetový rezervační a prodejní systém, o který se předchozí informace opíraly, ovšem není, resp. zanedlouho nebude, jediný moderní způsob, jak získat jízdní doklad LEO Expressu. Pro větší pohodlí svých klientů a vzhledem k rostoucí oblíbenosti mobilních technologií LEO Express jako první železniční dopravce umožní rezervaci a nákup jízdenky prostřednictvím mobilní aplikace. Zájemci vlastnící mobilní telefony s operačním systémem Android a iOS si mohou aplikaci vyvinutou pro LEO Express českými vyvojáři ze studia Inmite stáhnout v druhé polovině listopadu zdarma v Google Play a v AppStore, uvádí už citovaná tisková zpráva.
 

Pavel Petřek ze studia Inmite seznamuje novináře s mobilní aplikací pro LEO Express
© Jiří Řechka
 
Pamatováno je ovšem i na stoupence tradičního způsobu nákupu jízdenek. LEO Express už zřídil svá prodejní místa v železničních stanicích Praha hl. n., Pardubice hl. n., Olomouc hl.n., Ostrava-Svinov a Ostrava hl. n. Zatímco obě pokladny ostravské se svého otevření dočkají až v den zahájení zkušebního provozu s cestujícími, tedy 7. prosince, zbývající byly uvedeny do provozu už včera. A ta pražská pochopitelně slavnostním způsobem. Vlastně klasickou nádražní pokladnu vůbec nepřipomíná, spíš se podobá známým ČD centrům, i když v lecčems jejich vybavenost přesahuje – třeba rezervačními terminály, které si cestující obslouží sami.
 

Rezervační tablety v pražské „pokladně“ LEO Expressu © Jiří Řechka
 
S tradičními staničními pokladnami mají prodejní místa LEO Expressu společné to, že v nich lze platit hotovostně, a to jak měnou tuzemskou, tak také evropskou. Tak lze hradit i všechny placené služby na palubě samotného vlaku. Obecně jsou ovšem k dispozici i platební prostředky hodné 21. století – platební karty VISA, Visa Electron, Master Card a Maestro, systém PayPal nebo způsob zcela specifický - úhrada prostřednictvím kreditů získaných v rámci kreditového účtu u dopravce. Jak postupovat při nákupu jízdního dokladu předvedl novinářům v průběhu slavnostního otevření pražské „pokladny“ LEO Expressu sám zakladatel firmy:
 

Leoš Novotný s právě vydanou jízdenkou na černozlatý vlak © Jiří Řechka
 
A zdůraznil přednosti svého projektu: LEO Express se inspiruje tím nejlepším na trhu a nabízí to svým cestujícím. Spojujeme výhody nejrychlejší dopravy na české železnici ve zbrusu nových švýcarských vlacích s užitečnými službami a skvělým servisem na palubě. Část služeb je přitom zahrnuta v ceně jízdného – cestující všech tříd tak dostanou nejen denní tisk, časopisy a vodu, ale mohou si i vypůjčit k ukrácení chvíle či práci tablet. Stevardi jsou online a díky tomu jsou schopni na palubě rychle a kvalitně zajistit servis návazných a extra služeb za zvýhodněné ceny, uvedl Leoš Novotný v tiskové zprávě. Její příloha klady LEO Expressu shrnuje.
 

Tým LEO Expressu manifestuje své pracovní nadšení © Jiří Řechka
 
Podle posledního vyjádření PR manažera firmy Petra Kopáčka už první hodiny provozu rezervačního systému ukázaly, že zájem veřejnosti o jízdenky do našich spojů je mimořádný. Což se dalo s vysokou pravděpodobní očekávat, protože vše nové (a navíc masivně propagované) člověčenstvo všeobecně vábí, o podmínkách zrovna našeho, (nejen) železničně stále ještě víceméně rozvojového státu nemluvě. Na potvrzení skutečného úspěchu toho u nás nevšedního projektu však bude třeba ještě nějakou dobu počkat. V tuto chvíli vlastně ještě není ani zaručeno, že první černozlaté vlaky s cestujícími 7. listopadu opravdu vyjedou. Ale přejme jim to!
 

A snad to bude sedmého listopadu téhož roku i naopak! (Ostrava hl.n., 23.10.2012)
© Karel Furiš
Prameny a odkazy:
  1. LEO Express – oficiální stránky
  2. Stadler Rail AG – oficiální stránky (polsky)
  3. Duchware s.r.o. – dodavatel informačního systému pro LEO Express
  4. Inmite s.r.o. – dodavatel mobilní aplikace pro LEO Express
  5. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní obrázek: Jedna z reklam na nový vlak; zdroj: www.le.cz

Galéria

Súvisiace odkazy