Co nového v Zubrnicích?

2.7.2019 8:00 Helmut Böhme

Co nového v Zubrnicích?

Když na vlaky.net hledáte pojem „Zubrnice“, najdete dost odkazů, což svědčí o tom, že členové našeho magazínu tam byli a o bývalou lokálku Velké Březno – Úštěk/Verneřice, co teď funguje jako turistická linka T3 Ústeckého kraje, napsali reportáže.

Na stránce http://jedemdal.cz/ naleznete plány, jak hodlá spolek Zubrnická museální železnice s obnovením směrem do Úštěku pokračovat. Protože lidem v této hezké krajině fandím, sám jsem jim přispěl.

Odměnou bude jízda ve zvláštním vlaku, o kterém jsem mluvil 26. 6. 2019 v Ústí nad Labem s dvěma členy spolku. Z Ústí nad Labem jsem potom jel autobusem do obce Klínky…


Kolej v Klínkách

… kde na okraji silnice vyčuhovaly koleje z trávy.


Most

I na druhé straně mostu jsou koleje. Přezkoumat stav tratě v létě není nejlepší nápad kvůli vysoké trávě, kopřivám a spadlým stromům. Nakonec se mi to podařilo zvládnout.


Koleje zase jsou

Sledoval jsem úsek, kde koleje už nejsou, aby se vzápětí zase objevily.


Zřícenina asi bývalé zastávky

Na internetu se spolek zmiňuje o tom, že na trati zřídí provizorní zastávku Tuchořiny. Možná je to právě tu.


Strabag obnovuje trat‘

Potom jsem narazil na dělníky s dvoucestným bagrem, kteří obnovovali kolejiště a prováděli odvodnění zářezu a čištění příkopů. Po položení nových pražců budou namontovány původní koleje, asi z 90 % se dají znovu používat.


nádráží Zubrnice

Na nádraží v Zubrnicích stál Hurvínek M131.109, který absolvoval zkušebnou jízdu po opravě.

Zvláštní vlak bude pro přispěvatele, s kapacitou 15 osob, a byla by škoda, kdybych s nim jel sám. Proto bych chtěl pozvat zájemce, aby se u mě hlásili bud‘ soukromou zprávou na vlaky.net anebo e-mailem na hboehme90@gmail.com.

Jízda by byla zdarma, nebylo by však od věci, kdyby někdo něco přispěl pro obnovení tratě. Vozidlo by bylo bud‘ Hurvínek anebo T211 s Bdlm. Zatím mám zájemce, který si sice přeje motorák řady 830, to by se ale vyžádalo zapůjčení od jiného dopravce, a tudíž by znamenalo vysoké provozní náklady.

Jízda by byla v úseku Velké Březno – Zubrnice s fotozástavkami a ještě kousek dál, až kam se dá anebo ze Zubrnic drezínou. V Zubrnicích bude bezplatný oběd, a potom bych rád bud‘ šel pěšky anebo linkovým autobusem 452 do muzea v Lovečkovicich.

Bylo by vhodně jet ve čtvrtek 3. anebo 31. 10., protože v Německu jsou svátky, jiné termíny jsou taky možné.

Další fotky, i z návštěvy 29.7.2018, jsou na https://abload.de/gallery.php?key=fgv1psSJ

Odkaz na web spolku: http://www.zmz.cz

Všechny fotografie: 26.6.2019, @ Helmut Böhme

Úvodní snímek: nádraží Zubrnice

Súvisiace odkazy