18.5.2021 v Ústeckém kraji

21.5.2021 8:00 Helmut Böhme

18.5.2021 v Ústeckém kraji

13. května vydala německá vláda nenápadné ustanovení, že už je zase možné cestovat do České republiky bez udání důvodu, nutnosti testu na COVID-19 a karantény po návratu, pokud pobyt netrvá víc jak 12 hodin.

Toho dne je u nás svátek nanebevstoupení neboli „den mužů“, kdy je zvykem, že se muži prochází po přírodě, opijí se, a potom dělají výtržnosti. Letos se ale kvůli koronavirovým opatřením příliš neslavilo, a tak byl ve vlacích do Čech oproti dřívějším letům alespoň klid.
13. května jsem ale nikam necestoval, zejména proto, že bylo škaredé počasí, a vyrazil až v úterý 18. května, které vypadalo přívětivěji. Do Ústí nad Labem jsem dorazil v 9:14 Railjetem a dále pokračoval v 9:25 autobusem do Lovečkovic. Poprvé jsem si koupil ještě ve vlaku celodenní lístek v aplikaci DÚKapka. Na zastávce mi zmizel QR kód a nechtěl se znovu ukázat, ale naštěstí řidič to neřešil a během cesty se kód opět zobrazil.

V Lovečkovicích následoval přestup do jiného autobusu směr Úštěk, kde jsem prozkoumával, jak přátelé ze Zubrnické muzeální železnice pokračují při rekonstrukci budovy a kolejiště.

Kolej poblíž skladu a staniční budovy odstranili pro nutnost výměny shnilých pražců a později bude znovu položena.

Kdysi tu byl vodní jeřáb a jáma pro ošetření parních lokomotiv, která tu zůstane na ukázku.

V budově pracovali dva dobrovolníci. Pozvali mě na kávu a nealkoholické pivo.

Trochu jsme se bavili a potom jsem šel ke trati Lovosice – Česká Lípa, kde jsem zachytil lehce zmeškanou Regionovu mířící do Lovosic. Nad Regionovou lze vidět most tratě do Lovečkovic a vlevo dole čeká kolej z Lovečkovic horního nádraží, až Správa železnic opět instaluje dříve odstraněnou výhybku. Spolek chce pak část vozů, odstavených ve stanici Velké Březno, převést sem.

Jeden z dobrovolníků mě upozornil na to, že se v bývalé zastávce Habřina zachovala značka „místo pro zastavovní vlaku“, tak jsem se tam vydal a značku opravdu našel. Průchod terénem je poněkud obtížný, i proto, že je třeba dávat pozor na kaluže. Do jedné jsem se nechtěně propadl.

Z Habřiny jsem raději vyšel nahoru na cestu, jelikož už je to tam natolik zarostlé, že se do Dolní Vysoké nedá projít. U bývalé stanice jsem spatřil tento podivný stroj. Tuší někdo, co to je?

Před vypuknutím pandemie byla plánovaná komentovaná prohlídka. Proto se místo chybějících mostů instalovaly přechody z pražců, jako tento v obci Hradce.

Zároveň tu položili symbolický kus koleje. Všimněte si lahve zapomenuté jedním ze členů spolku.

Na další cestě po tělese dráhy jsem našel možnost občerstvit se vodou z pramene.

V obci Horní Vysoké místní obyvatel zahradil trať plotem, a tak jsem musel pokračovat nahoru po cestě.

Za obcí jsem sešel opět dolů a po přeskočení potoku vyšplhal nahoru na násep.

Loni jsem u stanice Levín pomohl vyřezávat křoviny, ale je vidno, že příroda terén opět opanovala. Ze zahradního domku vzadu pak vyšel jakýsi lesní duch s dlouhým bílým vousem a nadával, že se jedná o soukromý pozemek se zakázaným vstupem. Ignoroval jsem ho a pokračoval po tělese, které vede pro dosáhnutí potřebné výšky velkým obloukem do stanice Lovečkovice.

Od stanice  Lovečkovice plánuje jiný spolek vybudovat tramvajovou trať do Levínských Petrovic, ale zatím tu není vidět žádnou aktivitu (viz https://litomericky.denik.cz/zpravy_region/spolek-trammuseum-postavi-koleje-pro-tramvaje-obnovi-cast-byvale-zeleznice-20200808.html).

Dále směrem na Lukavec částečně odstranili koleje použité pro obnovení tratě až k mostu u km 8,0. Tento úsek ještě čeká na úřední povolení, aktuální stav můžete sledovat na https://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=4334045

U autobusové zastávky Dolní Lukavec jsem své putování ukončil, pokračoval autobusem do Ústí nad Labem, a potom vlakem do Děčína. Detailně můžete mou cestu sledovat na: https://abload.de/gallery.php?key=jiA0xZGw

V Děčíně jsou na nástupišti 1a vždy odstavené soukromé lokomotivy. Jinak šlo většinou pozorovat pouze posunující lokomotivy, dění v době od 15:30 do 16:07 jsem filmoval na https://youtu.be/2qd308dOBOY

Vlakem EC jsem se pak vrátil v 16:07 h domů.

Další videa:

Odkazy:

Všechny snímky pořízeny 18.5.2021 © Helmut Böhme

Úvodní snímek: Regionova mířící z České Lípy do Lovosic

Súvisiace odkazy