Moje rozloučení s turistickými vlaky v Ústeckém kraji

29.10.2017 8:00 Helmut Böhme

Moje rozloučení s turistickými vlaky v Ústeckém kraji

Od 1. dubna do 29. října 2017 bylo v Ústeckém kraji provozováno šest železničních turistických linek, většinou po lokálkách, na nichž je pravidelná osobní doprava zastavena. I když mne lákala na tomto místě avizovaná rozlučková akce AŽD s bardotkou, nemohl jsem se jí pro pracovní povinnosti zúčastnit, a tak jsem si zorganizoval rozloučení s turistickými vlaky soukromé, o týden dřív.

 

 

 

Tak jsem se v neděli 22. října i přes nepříznivé počasí brzo ráno vzchopil a v 5:59 hod. vystartoval z Drážďan. Ve vlaku do Děčína jsem si pořídil celodenní jízdenku pro dopravu v Ústeckém kraji za 130 Kč, která i na takových linkách platí. V Lovosicích nikdo kromě mne neprojevil zájem se svézt, a to se na ani celé mé cestě do Obrnic nezměnilo.


Lovosice

V Čížkovicích strojvedoucí vyfasoval nějaký rozkaz od paní výpravčí.


Čížkovice

Podle jízdního řádu linky T4 jsme v Třebívlicích sice neměli plánován pobyt, ale projetím předchozích zastávek na znamení vznikl dostatek času, abych tam mohl vystoupit a pořídit snímek.


Třebívlice

Stejně tomu bylo v Libčevsi.


Libčeves

Kdybych jel tím vlakem AŽD až do Mostu, riskoval bych nestihnutí svého plánovaného spoje do Loun, tak jsem vystoupil už v Obrnicích, kde jsem měl mít šanci přestoupit do vlaku z Loun, který do Mostu přijíždí dřív. Ale moc jsem si nepomohl, protože ten mi ujel před nosem. Vydal jsem se tedy z Obrnic do Loun rovnou, bez zajížďky přes Most.


Obrnice

V Lounech jsem přestoupil na vlak do České Lípy, který vyrazil na cestu souběžně s vlakem do Kralup nad Vltavou.


Louny

Na zastávce Libochovice město má vlak delší pobyt, protože se v pracovních dnech čeká na přípojné autobusy, jízdní řád na víkendy asi nechtěli zvlášť měnit. Ženské to hned využily na zdravotně škodlivé kouření.


Zastávka Libochovice město

V Libochovicích mne trochu zaskočil zase orchestrion AŽD, ač na tom vlaku měl jet motorový vůz řady 830 KŽC. Jenže podle letáku, vylepeném ve vlaku, může být „z technických důvodů nasazen jiný motorový vůz“, což se zjevně stalo.


Stanice Libochovice

K mému překvapení se pak objevil i případ skutečné dopravní potřeby turistické linky v podobě ženy, cestující do Martiněvsi, která prohlásila, že pojede ve 14:41 hod. i nazpět.


Martiněves

Další cestující nastoupili na zastávce Bříza obec a ve Straškově. Tam přiběhla výhybkářka s výpravčí a fotily náš vlak mobilem. „Jen si foťte“, řekla průvodčí KŽC, „tak brzy nás tu už neuvidíte“.


Straškov

Protože na nechráněných přejezdech musel vlak brzdit na 10 km/hod., aby nedošlo ke kolizi s nějakým neukázněným řidičem, domnívajícím se, že po trati vlaky nejezdí, přijeli jsme do Roudnice až v okamžiku, kdy městský slon do Ústí nad Labem odjížděl, to mi ale nevadilo. Tak jsem mohl trochu dokumentovat provoz v stanici.


Roudnice nad Labem

Do Ústí nad Labem jsem se pak přesunul rychlíkem. Po vystoupení jsem měl asi 10 minut na přestup do spoje linky č. 452. Tím jsem jel do Zubrnic, kde jsem se dočkal motorového vozu řady 830, kterým jsem jel do Malého Března zastávky.


Zubrnice

To proto, že ve Velkém Březně není garantován přestup na vlak do Děčína. Ani netuším, proč to tak udělali.


Malé Březno zastávka

Ale existuje řešení, je třeba jít 200 m dolů, kde je na polabské trati zastávka Malé Březno nad Labem. Tam jsem „svou“ Regionovu v pohodě zastihl.


Zastávka Malé Březno nad Labem

V Děčíně čekal zkrácený rychlík do Ústí nad Labem na přípojný spoj NAD z Liberce, neboť‘ na trati je dlouhodobá výluka.


Děčín východ

Po rychlém vyřízení nákupu jsem se v 16:41 hod. přeplněným Desirem vrátil do Bad Schandau a po přestupu domů do Drážďan.

Další fotky z tohoto výletu jsou k vidění v mé veřejné galerii.

Přepracoval PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy