První den železničního nového roku s čerty a „Vectrony“

28.12.2017 8:00 Helmut Böhme

První den železničního nového roku s čerty a „Vectrony“

Z vysílání regionalnítelevize.cz jsem se dozvěděl, že 10. prosince 2017 bude v Sokolově průvod čertů, a protože mne kromě železnice zajímají i takové akce, vydal jsem se tam. Jak jinak, než po železnici. Na hlavním nádraží v Drážďanech se motalo několik fotografů – není divu, změnil se jízdní řád a České dráhy začínaly jezdit s Vectrony na EC do Německa.

 

 

 

Strojvůdci s nimi zřejmě měli problémy, protože první i o dvě hodiny pozdější spoj měly desetiminutové zpoždění.


„Vectron“ na drážďanském hlavním nádraží čeká na EC 171 z Berlína

Když jsem si Vectron ČD zvěčnil také, přemístil jsem S-Bahnem a linkou U28 do Děčína, kde jsem měl 10 minut času, abych si mohl koupit poslední exemplář železničního kalendáře.


Děčín hl.n.

Z Děčína jsem pokračoval městským slonem do Ústí nad Labem, kde jsem poobědval. Občerstvení poblíž hlavního nádraží bylo po přestavbě. Překvapilo mne, že vzdor tomu ceny zůstaly stejně. Když jsem nedávno viděl oznámení o rekonstrukci, měl jsem obavy, že to dopadne jako v Litoměřicích a provozovna bude zavřena nadobro.


Ústí nad Labem hl.n.

Předchozí snímek zachycuje příjezd Vectrona v čele Rx 610 Karlex, který dál do Chebu poveze stroj řady 363 stojící vpravo; vlevo čeká motorový vůz řady 843 na dokončení objezdu soupravy rychlíku z/do Liberce. Byl jsem zvědavý, jak vypadá souprava rychlíků v relaci Praha – Cheb po povýšení z kategorii R na Rx. Dva velkoprostorové vozy 2 třídy byli opravdu moderní, zatímco vagon 1. třídy i kombinovaný se zavazadlovým oddílem přijely staré, jako jezdily předtím. Ve vlaku kontrolovali jízdenky „učni“ pod dozorem průvodčího. Po příjezdu do Sokolova jsem chvíli dokumentoval provoz na nádraží:


R 20856 dopravce GWTR do Zwickau před odjezdem ze Sokolova


Sokolovským nádražím se prohnal i náklad

Poté jsem se vydal do středu města, podíval jsem se na hezký vánoční trh a čekal jsem na průvod čertů.


Maškary vypadaly opravdu ďábelsky

Ten bohužel dorazil s půlhodinovým zpožděním, kdy jsem se už musel pomalu vrátit na nádraží, abych nepropásl rychlík v 18:53 hod. Před jeho příjezdem mi zbyl ještě čas na nějaký snímek.


Další nákladní vlak v Sokolově

Jak jsem si všiml, dost návštěvníků sokolovského pekelného dění jelo týmž vlakem, ale většinou vystoupili v Karlových Varech. Sice jsme měli 10 minut zpoždění, ale přípoj do České Lípy v Ústí nad Labem vzorně čekal, takže jsem mohl v Děčíně ještě cosi nakoupit a vrátit se posledním vlakem ve 22:41 hod. do Německa. Vcelku se svým prožitím prvního dne platnosti jízdního řádu 2017 – 2018 spokojen. Další fotografie z toho výletu najdete v mé veřejné galerii. Z ní pochází také úvodní snímek sokolovských čertů.

Přepracoval PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy