Z lovu na „Vectrony“ ČD

14.12.2017 8:00 Jiří Řechka

Z lovu na „Vectrony“ ČD

Na rozdíl od některých let minulých nebyl začátek platnosti nového jízdního řádu našeho národního železničního dopravce tentokrát spojen s nasazením nových osobních vozů či jednotek, ale lokomotiv. Když už jsem se zúčastnil prezentace prvního Vectrona v barvách ČD, vydal jsem se kolem železničářského nového roku na „lov“ této řady – a přitom ulovil i leccos jiného.

 

 

 

Na základě dohody mezi Českými drahami a Deutsche Bahn se měla od začátku platnosti jízdního řádu 2017 - 2018 konečně uzavřít éra bastardů řady 371 na mezinárodních spojích v úseku Praha – Drážďany a vlaky mezi Budapeští a Hamburkem měly v celé trase, doposud tradičně obsluhované lokomotivami ZSSK, ČD a DB s přepřahy v české a saské metropoli, vozit k tomu pořízené stroje řady 380 ČD. Všichni víme, k jakým (nebojím se to napsat) obstrukcím na německé straně došlo. Emil Zátopek dlouho neměl povolení pro rychlost 200 km/hod. na tratích DB Netz. Jedním z východisek z této situace pro našeho národního dopravce bylo pořízení jiných, už ve všech dotčených zemích plně schválených strojů. České dráhy se rozhodly pro pronájem 10 lokomotiv typu Vectron od firmy Siemens.


Nákladní dcera ČD si „Vectrony“ koupila (6.10.2017, SOKV Ústí nad Labem) © Jiří Řechka

Před jejich dodáním si zapůjčily stroj 193.270 pro zácvik strojvedoucích, a tak mi začala „lovecká sezóna“ vlastně dřív, než jsem psal v úvodu. Nasazením k prvnímu výkonu na R 610 dne 24.června 2017, které jsem mohl díky obdržené informaci fotograficky zdokumentovat. Tohoto Vectrona jsem měl ve svém hledáčku ještě několikrát až do 20. listopadu, kdy mělo dojít k prvnímu výkonu pronajaté lokomotivy 193.295 v barvách ČD, a to na Ex 537 do Českých Budějovic. Byl jsem zvědav, jestli se na holešovickém nádraží této lokomotivy opravdu dočkám. Pomalu se stmívalo, uvědomil jsem si, že byla chyba zapomenout na stativ, naštěstí jsem to celkem zvládnul. Polepeného Vectrona jsem se (a nejen já) dočkal, a tak jsem jej mohl takříkajíc vyprovodit na jeho první cestě ve službě pod hlavičkou ČD.


193.295 v čele Ex 537 do Českých Budějovic (20.11.2017, Praha-Holešovice)
© Jiří Řechka

Podruhé jsem se s tímto Vectronem setkal při prezentaci nového jízdního řádu 2018, kdy byl z Plzně vypraven zvláštní vlak do Plané u Mariánských Lázní a nazpět až do Prahy a přitom byla tato řada oficiálně představena veřejnosti, jak už víte z naší reportáže. To, že mám vyfotografovány všechny Vectrony, které v současné době mají České dráhy k dispozici, vděčím kamarádovi, jenž mi poskytl informace o jejich nasazení. Na stroj druhý, 193.292, jsem si musel poněkud přivstat, abych byl včas v Holešovicích. A tentokrát jsem již na stativ nezapomenul a ještě několikrát mne jak ráno tak zejména večer na tomto lovu provázel. 8. prosince ráno jsem měl políčeno hned na dva Vectrony, 193.296 a 193.298. Celá tato moje fotografická akce vycházela z předpokládaného nasazení, o němž jsem se dověděl.


193.298 na Rx 614 (8.12.2017, Praha hl.n.) © Jiří Řechka

Měl jsem štěstí, že toho dne nedošlo k žádným změnám. A tak mi odměnou za brzké vstávání bylo zachycení obou zmíněných strojů na záznamovou kartu. Ale ten lov měl ještě pokračování pozdně večerní. Čekal na mne Vectron 193.290 na rychlíku z Českých Budějovic, který měl příjezd ve 22.27 hod. Akci jsem měl poněkud komplikovanou určitou povinností, kterou jsem nemohl vynechat, a tak jsem si právě toto večerní fotografování zopakoval ještě následujícího dne. 9. prosince moje kroky směřovaly na holešovické nádraží, kde jsem chtěl zachytit příjezd stroje 193.293 na R 607. Napadlo mne, že bych se s rychlíkem svezl na hlavní nádraží, tam udělal fotografickou dokumentaci, a pokud vše proběhne podle plánu, mohl bych tohoto Vectrona ještě znova zachytit na příjezdu do Holešovic.


Kdopak nám podkopává železnici? (9.12.2017, Praha-Holešovice) © Jiří Řechka

Při čekání na nádraží v Holešovicích jsem si nemohl nevšimnout vyloučení krátkého úseku koleje, způsobeného propadlým železničním spodkem, protože tam byla docela slušná díra. Po příjezdu očekávaného rychlíku a zhotovení jeho záběrů jsem nastoupil a odjel na hlavní nádraží. Tam, při čekání na opětovné přistavení soupravy s tímto Vectronem, jsem se trochu věnoval provozu na nádraží a měl jsem štěstí na expres do Mnichova, kde byly dva vagony v pro mne nových barvách společnosti Alex, přičemž vůz řady ABmdz měl reklamní polep pro tuto linku Mnichov – Praha. Druhý vůz v této barevné kombinaci byl Bmz. Vzpomenul jsem si na prezentaci jízdního řádu 2018 i dřívější zprávu, kde bylo řečeno, že společnost Alex bude nasazovat lepší vagony, asi to byla první vlaštovka, nevím.


Vůz řady ABmdz s reklamou na linku Mnichov - Praha (9.12.2017, Praha hl.n.)
© Jiří Řechka

Když jsem se dočkal přistavení vlakové soupravy s kýženým Vectronem, zhotovil jsem snímky a v rámci svých současných zdravotních možností jsem se urychleně přesunul do metra, abych zkusil zachytit příjezd tohoto rychlíku v Holešovicích - a povedlo se. Odjel jsem domů a večer jsem se opět vrátil na hlavní nádraží očekávat R 700 s lokomotivou 193.294. Když rychlík na čas přijel, byl jsem spokojen, očekávaný Vectron přijel. Tímto večerem jsem se také „slavnostně“ rozloučil s končícím železničářským rokem 2017, protože následujícího dne vstoupil v platnost nový jízdní řád, který přinesl některé změny, které už známe z našeho přehledného článku. Z pohledu tohoto článku mého je důležité, že začalo oficiální nasazování Vectronů na mezinárodní spoje směřující do Německa.


193.291 v čele EC 173 (10.12.2017, Praha-Holešovice) © Jiří Řechka

V poledne 10.prosince jsem se opět objevil na nádraží v Praze-Holešovicích a čekal jsem na posledního Vectrona, s označením 193.291, který byl nasazen na Hungarii směřující z Hamburku do Budapešti. A rozhodl jsem se opět uskutečnit fotografické kolečko, které jsem popsal v předchozím odstavci. Po vystoupení na hlavním nádraží jsem provedl další fotodokumentaci, a když nastal čas, opět jsem metrem odjel do Holešovic čekat na Hungarii ve směru opačném. Po malém zpoždění jsem se dočkal, vlak přijel a můj fotografický lov na Vectrony byl, až na další. ukončen. Zdokumentovaných jich mám osm, tedy zatím všechny, které se v provozní jednotce Českých drah Praha-Vršovice v tuto dobu už nacházejí. Během prosince mají být lokomotivním poolem ELL Austria dodány zbývající dva stroje.


Pětice „Vectronů“ pózuje (8.12.2017, PJ Praha-Vršovice); zdroj: České dráhy, a.s.

Na závěr dodám ještě dvě „perličky“, o nichž zřejmě většina z vás ví, ale pro dokreslení mého vyprávění jsou téměř nezbytné. Už před začátkem platnosti nového jízdního řádu bylo jasné, že se Vectrony ČD v Německu dál než do Drážďan zatím stejně nedostanou, Deutsche Bahn pro ně totiž zatím nemá strojvedoucí. A aby toho nebylo málo, v poslední listopadový den přišla od německého národního dopravce další „veselá“ zpráva – jeho dcera DB Netz schválila řadu 380 ČD pro plný provoz na svých tratích. Jinak řečeno, akvizice Vectronů byla zbytečná. Tedy pro České dráhy, komusi jinému se však zřejmě naopak splnil jeho záměr. A že ta celá legrace s tahanicemi mezi českým národním dopravcem, jeho dvorním dodavatelem a německými úřady stála nemálo peněz i z kapes našich občanů? Hlavně, že si kdosi jiný nahrabal …


193.293 v čele R 607 uhání Prahou (9.12.2017, přemostění Rokytky) © Jiří Řechka

Prameny a odkazy:

  1. Siemens Vectron – Wikipedie
  2. Kolejová vozidla - Obory činnosti - Siemens – oficiální web
  3. Lokomotiva 380 – Wikipedie
  4. Lokomotiva 371 – Wikipedie
  5. Elektrické lokomotivy Škoda Transportation a.s. – oficiální web
  6. České dráhy – Wikipedie; Vozový park
  7. Deutsche Bahn – Wikipedie
  8. DB Netz – Wikipedia – německy
  9. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní snímek: 193.293 v čele R 607 (9.12.2017, Praha-Holešovice) © Jiří Řechka

Přepracoval a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy