České dráhy představily první Vectron ve svých barvách

22.11.2017 20:00 -zz-

České dráhy představily první Vectron ve svých barvách

Stalo se tak dnes, když se stroj 193.295-3 vydal z Plzně do Plané u Mariánských Lázní v čele zvláštního vlaku, určeného k prezentaci novinek v nadcházejícím GVD na západě Čech médiím. Kvůli tomu byl mezi jeho cestujícími i náš pražský reportér, který tak mohl navíc pořídit několik snímků, ilustrujících tuto aktualitu, textově založenou na tiskové zprávě ČD o nových hnacích vozidlech.

 

 

 

O pořízení lokomotiv Vectron naším národním osobním železničním dopravcem jsme informovali v našich Krátkých dopravních zprávách poprvé dne 6.5.2017. A poté v téže sekci o dalším dění kolem těchto strojů. V nedávné době o jejich prvním nasazení i chystaném vnějším vzhledu. Ale výše zmíněný kolega sledoval také jiné informační zdroje, a tak věděl o premiérovém výkonu prvního korporátně zbarveného Vectrona ČD na pravidelném spoji, jímž byl Ex 537 Budvar z Prahy-Holešovic do Českých Budějovic dne 20.11.2017.


20.11.2017 - Praha-Holešovice: 193.295-3 nastupuje na Ex 537 © Jiří Řechka

A protože měl zrovna čas a chuť, rozhodl se, že ten svým způsobem významný krok zdokumentuje a pořízené snímky vloží na začátek připojené galerie. To už se na základě přeposlané pozvánky akreditoval na dnešní jízdu zvláštního vlaku, během níž měl získat podklady pro chystaný tradiční souhrnný článek o novinkách v jízdním řádu Českých drah. (Který bude asi reportážně mnohem chudší, než loňského roku a v letech předchozích, protože kromě této jsme na jinou tiskovou konferenci pozvánku nedostali, ač se „železničářský nový rok“ kvapem blíží.)  


22.11.2017 - Plzeň hl.n.: 193.295-3 v čele zvláštního vlaku pro novináře © Jiří Řechka

Ale teď už dejme slovo tiskovému mluvčímu ČD Mgr. Petru Šťáhlavskému, který je podepsán pod výše už zmíněnou tiskovou zprávou:

První dvě z deseti moderních lokomotiv Vectron, které budou od prosince v pravidelném provozu vozit mezistátní vlaky do Drážďan a nejpozději od června 2018 i do Berlína a Hamburku, dostala polep v korporátních barvách národního dopravce. Na boku lokomotivy jsou siluety měst, jimiž vlaky při cestě k Severnímu moři projíždějí. Díky nasazení těchto lokomotiv se už v roce 2018 zkrátí cestovní čas mezi Prahou a Berlínem na 4 hodiny. To je nejrychlejší cestovní čas v historii přímého spojení obou metropolí. 

„Vectrony v modrošedých barvách Českých drah představují další moderní vozidla, které budeme nasazovat na naše spoje. Díky nim dále posuneme konkurenceschopnost železniční dopravy ve střední Evropě. Deset lokomotiv je určeno pro společný česko-německý projekt kvalitního a rychlého spojení Prahy s Drážďany, Berlínem a Hamburkem. Tuto skutečnost připomíná i zvolený neobvyklý design, který představuje hlavní dominanty těchto čtyř měst,“ zdůraznil Miroslav Kupec, člen představenstva Českých drah odpovědný za techniku, servis a majetek, na úvod dnešního slavnostního představení prvního modro-šedého Vectronu pronajatého společností ELL Českým drahám.

„S obchodními partnery úzce spolupracujeme na spuštění pravidelného provozu. Díky tomu můžeme zahájit ostrý provoz do Drážďan a Lipska bez odkladu hned od prvního dne nového jízdního řádu. Na konci jara pak pojedeme napříč celým Německem až do Hamburku a Kielu,“ připomněl plánovaný provoz Vectronů v novém jízdním řádu Miroslav Kupec. 

Společnost ELL zajistí během pronájmu také komplexní údržbu a servis na svých lokomotivách. K tomu využije dílenský personál DKV Praha, který již také prochází nezbytným zaškolením.     

Z Prahy do Berlína poprvé v historii za 4 hodiny

„Kombinace rekonstruované tratě a nasazení moderní interoperabilní lokomotivy nám umožní s partnerskou DB dosáhnout historicky nejrychlejší spojení Prahy a Berlína. Doba jízdy mezi oběma metropolemi se zkrátí na pouhé čtyři hodiny a nabídne nejen dobrou alternativu k cestě autobusem, ale díky pohodlí a službám na palubě vlaku především k cestě autem. Výhoda rychlého a komfortního vlaku mezi Prahou a Berlínem je zvlášť viditelná, pokud se musí člověk sám věnovat řízení a kvůli tomu přijde o svůj čas, který může ve vlaku věnovat práci, odpočinku nebo kvalitnímu občerstvení,“ upozornil při slavnostním představení nové lokomotivy v barvách Českých drah Michal Štěpán, člen představenstva ČD odpovědný za osobní dopravu.  

Vlakové spojení Prahy a Berlína funguje už od roku 1851. Na počátku trvala tato cesta více než 16 hodin. Díky vývoji modernějších, výkonnějších a rychlejších lokomotiv, lepšího zabezpečení nebo modernějším brzdovým systémům se cestovní čas na konci 19. století zkrátil až na 7,5 hodiny. Přibližně 6 hodin trvala cesta mezi Prahou a Berlínem ve 30. letech 20. století. Průměrná cestovní rychlost byla kolem 60 km/h. Tyto parametry, tedy nejrychlejší vlaky s jízdní dobou kolem 6 hodin, běžné expresy s cestovním časem okolo 7 hodin a cestovní rychlost okolo 60 km/h, vydržely i více než čtyři desetiletí po 2. světové válce až do začátku 90. let.

Mezi Prahou a Berlínem se začalo cestovat rychleji až se spuštěním elektrického provozu na začátku 90. let a díky postupné modernizaci tratí na obou stranách hranice po pádu komunismu. Na vybraných úsecích byla zavedena rychlost až 160 km/h. Postupně se tak podařilo zkrátit cestovní čas pod 5 hodin.

V končícím jízdním řádu trvá cesta mezi hlavními nádražími v Praze a v Berlíně cca 4 hod. 29 min, mezi stanicemi Holešovice a Südkreuz pak 4 hod. 13 min. V roce 2018 se zkrátí cesta mezi centry metropolí na 4 hod. 7 min a mezi pražským nádražím Holešovice a berlínským Südkreuzem dokonce pod 4 hodiny. Po obnovení Dresdner Bahn na území Berlína a zvýšení rychlosti mezi Drážďany a Berlínem na 200 km/h v roce 2020 je pak možné očekávat další zkrácení cestovních časů mezi českou a německou metropolí

Základní parametry lokomotiv Vectron

Rychlost:
200 km/h
Max. výkon:
6 400 kW
Trakce:
3 kV DC, 25 kV 50 Hz AC, 15 kV 16,7 HZ AC
Zabezpečovače: 
ETCS L2, LZB/PZB, MIREL, SHP
Radiostanice:
GSM-R, TRS
Hmotnost:
89 tun
Délka:
18 980 mm
Počet kusů:
10
Řada:
193 (registrace vozidel v Německu, řada podle německého označovacího systému)  

● ● ● ● ●

Tady končí nejen tisková zpráva, ale také naše aktualita. Teď už čtenáři zbývá jen využít možnosti získat další informace z odkazů v následujícím odstavci a prohlédnout si připojenou nevelkou galerii snímků našeho pražského reportéra Jiřího Řechky.

Prameny a odkazy:

  1. České dráhy, a.s. - oficiální web
  2. České dráhy představily první Vectron v barvách národního dopravce - tisková zpráva (formát PDF)
  3. Lokomotiva Siemens Vectron v barvách národního dopravce - Tiskové centrum SIEMENS
  4. Siemens Vectron – Wikipedie
  5. Vectron - Obory činnosti - Siemens (lokomotiva na webu výrobce)
  6. Řada 383 Vectron - BlueTrains (virtuální prohlídka stroje ČD Cargo)
  7. Železničář - Vectron: nový plnokrevník ve stáji Českých drah
  8. ELL Austria – Wikipedie (pronajímatel lokomotiv)
  9. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní snímek: 20.11.2017 - Praha-Holešovice: 193.295-3 nastupuje na Ex 537 © Jiří Řechka

Galéria

Súvisiace odkazy