Přestupní terminál Třinec se stal skutečností

29.5.2016 8:00 Karel Furiš

Přestupní terminál Třinec se stal skutečností

Dovolujeme si Vás jménem společnosti České dráhy a města Třinec pozvat na slavnostní otevření Přestupního terminálu Třinec, které proběhne tento pátek 27. května v 11 hodin. Slavnostního otevření se zúčastní zástupci vedení Českých drah, města Třince a Moravskoslezského kraje. Svoji účast přislíbil také předseda Dozorčí rady ČD a náměstek ministra dopravy pan Milan Feranec a náměstek ministra dopravy pan Kamil Rudolecký.

 

 

 


Tak zněl text průvodního e-mailu pozvánky, která dorazila do redakce internetového magazínu VLAKY.NET a posléze skončila v mé poště, coby „místně příslušného“ reportéra. Z této pozice jsem tu významnou stavbu sledoval už od jejího zahájení, i když pro nedostatek času jsem z jejího průběhu připravil příspěvek jediný. I když jsem čas od času do Třince zajel, abych pořídil aktuální záběry statické i pohyblivé. Návštěvníci YouTube, Facebooku a stránky Google+, kde jsem své fotografie a videa uveřejňoval a případně odpovídal na dotazy k nim, tak měli možnost sledovat průběh přestavby častěji. Tady nabízím aspoň přehled videí.


Přestupní terminál Třinec od stanoviště autobusů dne 15.5.2016 © Karel Furiš

Původně měla přestavba trvat jediný rok, ale vlivem železobetonového bunkru nad vlastní nádražní budovou v podobě bytů, které se obtížně likvidovaly, se termín kapku prodloužil. Vlivů na zpoždění dokončení rekonstrukce do finální podoby bylo nakonec více. Kvůli prodloužení stavebních prací České dráhy nedostanou celou dotaci, jak bylo původně určeno. Ti, kdož se budování terminálu zajímají, už vědí že od 20.4.2016 v něm probíhá zkušební provoz. Já jsem v té době prováděl přestavbu doma ve svém bytě, tak jsem Třinec navštívil až nedávno, abych pořídil dokumentaci už téměř konečné podoby přestupního terminálu.


Informační systém v odbavovací hale dne 15.5.2016 © Karel Furiš

A v pátek 27. května jsem se zúčastnil v úvodu uvedeného slavnostního otevření stavby. K výpravní budově vedou nové chodníky, cestujícím je k dispozici nové velké parkoviště, autobusová stanoviště, rozmanité informační tabule i nová prosklená odbavovací hala. Samozřejmostí je také nové venkovní i vnitřní osvětlení, kamerový systém a spousta dalších novot. To vše, co mně už bylo známo, si se zájmem prohlédli a popřípadě zvěčnili pozvaní zástupci médií a další hosté. Ty posléze přivítala tisková mluvčí Českých drah Kateřina Šubová, která slavnostní akt moderovala.


Při slavnostním aktu hovoří starostka města Věra Pavlovská © Karel Furiš

Po jejím úvodním slově hovořili starostka města Třinec Věra Palkovská, náměstek ministra dopravy ČR pro infrastrukturu, civilního letectví a kosmické aktivity Kamil Rudolecký, náměstek ministra dopravy ČR pro vnitřní správu a předseda dozorčí rady ČD Milan Feranec a náměstek generálního ředitele SŽDC pro provozuschopnost dráhy Bohuslav Navrátil. Proslovy hostů zpestřil svým vystoupením třinecký zpěvák a kytarista Albert Černý. Poté následovalo obvyklé slavnostní přestřižení pásky, méně obvyklé předání symbolického klíče a přípitek. Po ukončení těchto oficialit dostali zástupci médií prostor pro položení svých případných dotazů.


Kolejová strana přestupního terminálu Třinec © Karel Furiš

V průběhu oficiální části zazněla také informace, že přestupní terminál dnem 1. července tohoto roku, stejně jako řada dalších nemovitostí Českých drah, přejde do majetku SŽDC. Já se zeptal pouze na provoz stanice. Bylo mi řečeno že nějaké velké změny se zde nechystají. Krom toho, že snad přibude nějaký ten mezinárodní vlak, ale jen jeden nebo dva spoje. Všechny ostatní budou zastavovat ve vedlejší stanici Třinec centrum. Časem přibudou i stánky s občerstvením a restaurace. Více o vzniku třineckého přestupního terminálu a jeho využití se dočtete v níže odkázané tiskové zprávě. A prohlédnout si jej můžete v připojené galerii i na videu:


Přestupní terminál Třinec v den slavnostního otevření © Karel Furiš

Odkazy:

  1. Třinec - Wikipedie
  2. Město Třinec – oficiální webový portál
  3. České dráhy, a.s. – skupina
  4. Regionální rada regionu soudržnosti Moravskoslezsko - oficiální stránky
  5. Správa železniční dopravní cesty, s.o.
  6. Železniční trať Bohumín - Čadca – Wikipedie
  7. Třetí železniční koridor – Wikipedie
  8. Vizualizace rekonstrukce třineckého nádraží – Terminál s rozcestníkem k dalším článkům na toto téma
  9. Třinecký terminál slavnostně otevřen – tisková zpráva ČD
  10. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní snímek: Odbavovací hala rekonstruované třinecké výpravní budovy dne 15.5.2016 © Karel Furiš

Přepracoval a doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy