Zlínským krajem se prohnal jeho první RegioShark

3.10.2012 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Zlínským krajem se prohnal jeho první RegioShark

Ve skutečnosti se jen neprohnal, leckde na své pouti z Valašska přes Hanou a krajské město na Slovácko a zase zpět také postál, jak příslušelo prezentační jízdě, při níž se včera motorová jednotka 844.003-4 Českých drah předvedla svým budoucím uživatelům. Stalo se tak za účasti představitelů našeho národního železničního dopravce, Zlínského kraje, jeho měst a obcí i zástupců médií.

 
 
 
 
 
 
Mezi těmi posledně jmenovanými nemohl chybět reprezentant internetového magazínu VLAKY.NET. Tedy vlastně mohl, neboť pozvánku na tuto událost naše redakce obdržela pouhý den před jejím konáním a jen s vynaložením jakéhosi organizačního úsilí i jistou dávkou štěstí se nám podařilo do věci zainteresovat našeho ostravského reportéra, abychom vám mohli akci (stručným) slovem a (hojným) obrazem zprostředkovat. To se nám bohužel nepodařilo v případě předání úplně prvního vozidla tohoto typu, které se odehrálo 21. září v Plzni, či o pár dní pozdější obdobné události v Karlových Varech. Tentokrát tedy pozvánka nepropadla.
 

Pozvánka pro hosty a média (upravená)
 
Takový osud bohužel potkal tu další, na rovněž včerejší slavnostní předání a prezentační jízdu nejmodernějšími vlaky pro regionální dopravu v Ústeckém kraji. Nové jednotky řady 650 RegioPanter a 844 RegioShark, které byly spolufinancovány z prostředků ROP Severozápad, jsou určené pro regionální dopravu Českých drah v Ústeckém kraji. Stalo se tak, protože náš reportér pražský byl včera (i v ostatních „zmařených“ případech) vázán zaměstnáním a nikdo jiný také nemohl. Ony zmínky o akcích bez naší účasti nejsou samoúčelným povzdechem, mají dokumentovat, že dodávky vozidel řady 844 probíhají podle plánu, uvedeného v první reportáži o nich.
 

Odhalení obchodního jména řady 844 ve ZC VUZ Velim dne 28.6.2012 © PhDr. Zbyněk Zlinský
 
Vzhledem k tomu, že je v ní uvedeno o těchto motorových jednotkách vše podstatné, nemá smysl, abychom zde opakovali třeba jejich technická data nebo plánované přidělení krajům a provozním jednotkám (PJ) ČD. Nicméně přece jen si připomeňme, že Zlínský kraj má dostat celkem šest RegioSharků, po tomto prvním (jehož označení však s plánem nesouhlasí) jednotku inventárního čísla 015 v prosinci tohoto roku, čísla 016 a 017 v únoru a 021 a 022 v červenci roku příštího. Všechny najdou domov v PJ Valašské Meziříčí DKV Olomouc s určením především pro tratě mezi Kojetínem, Valašským Meziříčím a Rožnovem pod Radhoštěm či trasy Zlín – Kroměříž a Zlín – Uherské Hradiště.
 

844.003-4 ukazuje, jak se bude vyjímat pravidelný RegioShark u nástupiště žst. Kroměříž
© Karel Furiš
 
České dráhy pořizují nová regionální vozidla pro Zlínský kraj za finanční podpory Regionálního operačního programu Střední Morava. Cena motorové jednotky činí 64 milionů Kč, podíl dotace ROP na jednotku dosahuje výše 40 %. Celkové náklady na nákup šesti vozidel tak činí 384 mil. korun, ze které 60 %, 230,4 mil. Kč, hradí České dráhy z vlastních prostředků. Částkou 153,6 mil. korun (40 % nákladů) přispívá ROP Střední Morava, píše se ve včera vydané tiskové zprávě. Ta hned na svém začátku uvádí informaci, že první dodaná jednotka řady 844 bude cestujícím Zlínského kraje předána tuto sobotu 6. října při příležitosti oslav Dne Zlínského kraje.
 

RegioShark se dostal i na oficiální plakát oslav Dne kraje
 
To předání bude mít ostatně velice praktickou podobu. Kdo si chce prvního zlínského RegioSharka prohlédnout a třeba vyfotografovat na různých místech kraje nebo se jím dokonce jako jeden z prvních cestujících svézt, má jedinečnou možnost zařídit se podle zveřejněného jízdního řádu (který navíc nabízí i vlaky parní). Ale vraťme se od teprve nadcházející soboty k už uplynulému úterý, kdy motorová jednotka 844.003-4 brázdila koleje Zlínského kraje s pozvanými hosty podle jízdního řádu na výše uvedené pozvánce. Náš reportér, ač v podstatě nemusel, se rozhodl absolvovat celou její trasu a strávil tak ve společnosti RegioSharka skoro celý den.
 

844.003-4 se po prezentačním dnu vrací ve Valašském Meziříčí do depa © Karel Furiš
 
Mohl si tak ovšem na vlastní kůži vyzkoušet pravdivost tvrzení ČD o nových regionálních vozidlech: Cestujícím nabídnou pohodlí srovnatelné s komfortními dálkovými vlaky: klimatizaci, audiovizuální informační systém využívající LCD monitory, u vybraných míst jsou elektrické zásuvky 230 V pro napájení drobné elektroniky, moderní ergonomicky řešené sedačky dodává společnost Borcad (...), vlak bude vybaven také WiFi připojením k internetu. Nástupní prostory jsou bezbariérové stejně jako WC s uzavřeným systémem, takže WC mohou využívat cestující i při pobytu vlaku ve stanici. Dveře se ovládají tlačítky a za jízdy jsou bezpečnostně blokované.
 

Nástupní dveře jednotky 844.001-8 (ZC VUZ Velim, 28.6.2012) © PhDr. Zbyněk Zlinský
 
Na tuto citaci z průvodního sdělení ke zmíněné tiskové zprávě můžeme navázat informací obecnější: Vlaky RegioShark jsou nejmodernější motorové soupravy v Evropě. Teprve před několika dny byly poprvé oficiálně představeny odborné veřejnosti na největším světovém veletrhu železniční techniky Innotrans v Berlíně a již dnes začínají jezdit ve Zlínském kraji. O kvalitě vlaku, který v současnosti nasadí České dráhy do provozu, hovoří také nedávno uzavřený rámcový kontrakt mezi výrobcem PESA Bydgoszcz a německým národním dopravcem DB na dodávku 470 vlaků této koncepce pro provoz v Německu. Co je dobré pro Němce, Moravákům jistě postačí.
 

Bezbariérové WC jednotky 844.001-8 (ZC VUZ Velim, 28.6.2012) © České dráhy, a.s.
 
A jsou jistě rádi, že se nových vozidel konečně dostalo i jinému regionu, než zrovna tomu vždy preferovanému Moravskoslezskému. I když každý chápe, že milionová ostravská aglomerace má v rámci republiky poněkud větší váhu než Zlínský kraj, přece jen jsou takovéto úvahy běžnému občanovi při jeho každodenním cestování za prací, vzděláním či jinými nezbytnostmi, ale také při občasných jízdách rekreačního charakteru, poměrně vzdálené. A asi si nebude ani příliš lámat hlavu otázkou, cože se to u nás děje, když se najednou z ničeho nic krátce před krajskými volbami roztrhl pytel s křty a prezentačními jízdami regionálních vozidel. Či ano?
 

Jednotce 471.081-0 se dostalo dokonce požehnání katolické církve (Bohumín, 22.9.2012)
© Karel Furiš
 
V každém případě a bez ohledu na případné politické nebo jiné pozadí bude ten obecný zástupce cestující veřejnosti jistě rád, že České dráhy konečně plní jeho dopravní potřeby na úrovni doby. Možná si jen posteskne, že tak tomu není vždy a všude, nebo že se ta proměna vlaků a služeb v nich příliš dlouho odkládala a neprobíhá dostatečně rychle. Ale pak si (snad) uvědomí, že v době vládních škrtů a všeobecného utahování opasků je to vlastně zázrak, že nová vozidla v barvách našeho národního železničního dopravce na koleje vyjíždějí, a to v míře nemalé. Jen tak dál, přejeme si spolu s ním, i když tak přicházíme o část železniční romantiky.
 

„Krokodýl“ na slováckých kolejích působí romanticky, jenže do 21. století už nepatří
(Uh.Hradiště, 27.8.2012) © Radek Hořínek
 
Romantika, nostalgie a její stoupenci (k nimž z velké části patříme i my, tvůrci a čtenáři magazínu VLAKY.NET) totiž moderního železničního dopravce neživí - a je jen dobře, že si to České dráhy, které jím nepochybně chtějí být i v regionech, konečně prokazatelným způsobem uvědomují. Tímto konstatováním můžeme zprávu o včerejší události uzavřít. Že neměla zrovna reportážní charakter? Vždyť to byl vlastně jen úvod k reportáži vlastní, která má (jako tomu bylo už dříve) podobu obrazovou – jak ve formě statických snímků, tak krátkého videa z kamery našeho reportéra Karla Furiše. Znáte jej – raději fotografuje a filmuje, než skládá písmenka.
 

844.003-4 na prezentační jízdě © Karel Furiš
Prameny a odkazy:
  1. České dráhy, a.s. - skupina
  2. České dráhy, a.s. - ČD ve Zlínském kraji
  3. Regionální rada regionu soudržnosti Střední Morava
  4. Zlínský kraj - Wikipedie
  5. Zlínský kraj – oficiální stránky
  6. Zlínská integrovaná doprava - Wikipedie
  7. Koordinátor veřejné dopravy Zlínského kraje, s.r.o. - oficiální stránky
  8. Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz – Wikipedia, wolna encyklopedia
  9. PESA Bydgoszcz SA – oficiální stránky
  10. PESA Link – Wikipedia, wolna encyklopedia
  11. PESA Link – Wikipedie
  12. Motorová jednotka 844 - Wikipedie
  13. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní snímek: Jednotka 844.003-4 při pobytu v Uherském Brodě © Karel Furiš

Galéria

Súvisiace odkazy