První RegioShark byl předán Plzeňskému kraji

21.9.2012 11:00Zdroj: České dráhy, a.s. - tiskové sdělení

Zástupci Českých drah dnes oficiálně předali do užívání cestujícím Plzeňského kraje nejmodernější motorový vlak Evropy, soupravu RegioShark od polského výrobce PESA. Soupravy jsou určeny pro trať Plzeň - Domažlice, kde postupně nahradí současné vlaky.

RegioShark (Žralok, jak mu přezdívají železničáři) nabízí cestujícím komfort srovnatelný s nejmodernějšími rychlíkovými soupravami:
- moderní světlý interiér s ergonomicky řešenými látkou potaženými sedačkami;
- klimatizaci;
- bezbariérový nástup;
- bezbariérově řešené WC s uzavřeným systémm, takže lze toaletu používat i ve stanici, na rozdíl od starších vlaků;
- místa pro přepravu jízdních kol;
- oddíl 1. třídy pro náročné cestující;
- a další novinky.

Veřejnost se může s tímto vlakem podrobně seznámit již v sobotu u příležitosti oslav Dne železnice v Plzeňském kraji na nádraží v Sušici. První cestující se novým vlakem svezou po nezbytném zácviku strojvedoucích a dílenského personálu hned v úvodu října.

Soupravy RegioShark budou v následujících dnech oficiálně předány veřejnosti a zahájí zkušební provoz s cestujícími také v Karlových Varech (představen bude v pondělí 24. září), ve Zlíně a v Ústeckém kraji (v obou uvedených regionech na počátku října). V prvních říjnových dnech se s nimi svezou také cestující pravidelných osobních vlaků například na tratích v okolí Plzně nebo na trati Karlovy Vary - Chomutov.

RegioShark je nejmodernější a v současnosti nejúspěšnějí motorový vlak v Evropě. Zákazníci Českých drah tak získávají k dispozici špičkový produkt evropského železničního průmaslu,a to dokonce dřív, než cestující v sousedním Německu. RegioShark, výrobcem - polskou společností PESA - nazývaný jako LINK, byl totiž oficiálně představen mezinárodní odborné veřejnosti poprvé teprve v úterý na veletrhu kolejové techniky Innotrans 2012 v Berlíně. Přesto si jeho výrobu po Českých drahách objednala již i německá soukromá železnice Oberpfalzbahn a před několika dny přímo na veletrhu uzavřely rámcový kontrakt na výrobu až 470 těchto vlaků také německé státní dráhy Deutsche Bahn (DB).

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.