Střídání stráží na zubačce

2.1.2012 16:00 Václav Vyskočil

Střídání stráží na zubačce

Jelikož je letošní zima na sníh velice skoupá a dne 27. prosince poprvé v pravidelném provozu vyjel na zubačku do Kořenova nový motorový vůz Regio-Shuttle RS1 Českých drah, bylo rozhodnuto kam vyrazit na další fotografický výlet. Den D pro tuto foto akci byl 29. prosince. Po trase Náchod – Starkoč – Jaroměř – Železný Brod – Tanvald jsme dorazili v 9.28 do Tanvaldu.

Po cestě jsme zdokumentovali v Železném Brodě dva motorové vozy 843 na rychlících na trase Liberec – Pardubice a 810 jezdící mezi Železným Brodem a Tanvaldem.

 

V současném grafikonu už mají jezdit na trati Tanvald – Kořenov – Harrachov výhradně nové štádlery. Jelikož je těchto motorových vozů, v podhůří Jizerských hor, označených jako řada 840, zatím nedostatek, jezdí zde zatím liberecké rakve řady 843. Štádlery jsou zatím přednostně nasazovány na tratích Liberec - Frýdlant v Čechách – Černousy, Raspenava – Bílý potok pod Smrkem a Frýdlant v Čechách – Jindřichovice pod Smrkem. 30.prosince dělal technicko-bezpečnostní zkoušku již vůz 840.013.


Výhled ze stanoviště vozu řady 840 na kořenovské kolejiště © Václav Vyskočil

Vraťme se zpět k zubačce. Na našem vlaku směr Harrachov byla nasazena dvojice 843.013 + 005, na protijedoucím vlaku 843.011 s řídícím vozem 943.007. Jeli jsme do Kořenova, kde se náš vlak rozdělil, přední vůz pokračoval dále do Harrachova, zadní se vrátil zpět přes Tanvald do Liberce. Po odjezdu obou vozů jsme oblédli zbytky topírny, odstavený motorový vůz 810.499 a přívěsný vůz 011.406. Tyto dva vozy a ještě vůz 810.543 má pronajatá společnost Viamont Regio, a s jejich pomocí provozuje osobní dopravu z Kořenova přes Harrachov do polské stanice Szklarska Poręba.


Slovenské vozy s logy a.s. Viamont Regio v Kořenově © Václav Vyskočil

Pak jsme se pomalu přemístili k bývalému vjezdovému návěstidlu do Kořenova. Na tomto místě jsm zachytili další 843 na osobním vlaku do Harrachova. Poté jsme se vrátili do stanice a šli si prohlédnout Muzeum ozubnicové dráhy, umístěné ve staniční budově a otevřené denně mimo pondělí. Muzeum vřele doporučuji ať již znalcům, tak těm, kteří o zubačce nic nevědí. Po prohlídce muzea jsme vyčkali a vyfotili příjezd vlaků z Harrachova, dvou 843. A od Tanvaldu přijely dva štádlery řady 840, čísel 840.006 a 009. S nimi jsme odjeli do Harrachova.


840.006-1 v Harrachově © Václav Vyskočil

Zde byla dvacetiminutová pauza, proto jsme měli dost času, abychom si oba vozy dostatečně prohlédli a zdokumentovali. Také jsme se občerstvili v bufetu umístěném ve zdejší zastávce, protože jiná možnost po uzavření tanvaldského nádraží na trati není. Pak jsme nasedli opět do čekajícího vlaku a přesunuli se do Dolního Polubného, kde jsme ještě naposled vyfotili štádlery. Odsud jsme šli pěšky pod hrobku rodiny Riedlů, kde jsme zachytili další 843 s řídícím vozem směřující do Harrachova a pokračovali v chůzi na nedávno otevřenou zastávku Desná-Riedlova vila.


Zastávka Desná-Riedlova vila © Václav Vyskočil

V jejím okolí jsme na kamenném mostě zachytili 843 + 943 jedoucí do Liberce a obdobnou soupravu ve směru opačném. Naší pozornosti neunikla ani nedaleká vlečku do sklárny. Po odjezdu vlaku jsme šli pěšky do dopravny Desná, kde jsme počkali na soupravu 843 + 943 jedoucí z Kořenova do Liberce. Jí jsme dojeli do Tanvaldu kde již stály dvě 843, které jely do Harrachova. Provoz na trati je v současnosti velice silný, každým směrem vlak co hodinu, pravidelně se vlaky křižují v Tanvaldu a některé v Kořenově.


Bývalá železniční stanice Kořenov © Václav Vyskočil

Nákladní doprava probíhá na trati pouze v noci. V současné době již nejsou Českými drahami na trati provozovány motorové vozy řady 810, jako tomu bylo ještě nedávno. Motorové vozy řady 843 zde také již brzo skončí a na všech vlacích budou v provozu pouze nové štádlery. Přesto, nebo právě proto, návštěvu vřele doporučuji. Nám bohužel počasí moc nepřálo. Sníh zde byl, ale skoro celý den bylo zataženo. Proto jsme ve 14.30 opět po stejné trase jako ráno vyrazili k domovu.

Titulní snímek: 843.013 + 018 jako Os 16222 a 840.006 + 009 jako Os 16215 v Kořenově © Václav Vyskočil

Galéria

Súvisiace odkazy