Kam dráty ještě nenatáhli (5): Náměšť nad Oslavou

22.7.2011 8:00 Radek Hořínek

Kam dráty ještě nenatáhli (5): Náměšť nad Oslavou

Ono by se to vlastně mělo jmenovat: „Jak jsem k jízdence z Lídlu přišel“. Původně v plánu nebyl žádný výlet při nabídce koupě jízdenky přes onen výše jmenovaný supermarket. Nakonec mi ale na stole přistála od člověka, který ji z důvodů určitých nemohl využít. Tak jsem se rozhodl, že si ten výlet udělám. Už pár dní předem železniční rosničky hlásily, že na trati SŽDC číslo 240 bude mezi Brnem a Jihlavou zamračeno, občas bude hřmít.

K tomu se tam bude brejlit, katrovat a kvatrovat a třeba i nějaký ten krokodýl by se mohl objevit jako záskok. Onen posledně jmenovaný se nekonal. Ač se vlastně konal, na myčce v Horních Heršpicích při cestě zpět.


A pěkně od začátku. Budík zvonil v čase, kdy normální člověk ještě spokojeně kontroluje svoje oční víčka z vnitřní strany. Tentokrát jsem pěšky nekráčel na hlavní nádraží, ale na zastávku Nové Sady. Odtud osobákem do Nezamyslic, abych přesedl na rychlík 730 jedoucí z Bohumína do Brna. Hned v osobáku jsem přivedl do rozpaků průvodčího, který si musel telefonicky zjišťovat, jak mi vyměnit kus papíru z Lidlu na jízdenku ČD Net. Povedlo se to a on to doprovodil hláškou : „Snad jsem to vydal dobře, jinak jsem o 550,- Kč lehčí“. Do Brna na hlavní jsme dorazili dle jízdního řádu a už na příjezdu byla vidět v obležení fotografů 749.250, jež onen den točila dva páry rychlíku mezi Brnem a Jihlavou. Nemluvilo se kolem ní moc česky, nýbrž anglicky, neboť její nasazení si v rámci tour s beztlumičovými bertami objednala skupina Angličanů. V poklidu jsem nasedl do rychlíku 660 Rožmberk a nabral kurz Náměšť nad Oslavou.

Pln radosti jsem vystoupil z vlaku ven. Ne, že by se mi nelíbilo něco na soupravě. 749.250 krásně zněla. Leč skupinka anglicky mluvících jedinců se chovala jako ... Nuž měl jsem celý den před sebou, tak jsem se vydal hledat po odjezdu rychlíku nějaká místa na focení. Pár míst mi napsal Kubíček a něco málo jsem si našel sám. Tuto trať, teda onen úsek z Brna do Náměště nad Oslavou, jsem ještě neprojel. Navíc se plánuje elektrifikace trati SŽDC číslo 240, tak jsem se chtěl pokochat okolím trati, když mi nebudou vadit sloupy ve výhledu. Ranní část programu se konala mezi Náměští nad Oslavou a Studencem, abych se posléze přesunul mezi Náměšť nad Oslavou a Kralice nad Oslavou, kde jsem našel krásný most ponad řekou Oslava.

Radost mi udělalo v ten den nasazení 750.022, neboť jí podle všeho čeká „omlazovací kůra“ a z firmy CZ LOKO by se měla vrátit jako 750.7. Na onom mostě přes Oslavu se krásně vyjímal červený nátěr se žlutým pruhem. Postupnou najbrtizací těchto nátěrů ubývá. Kromě ní a již uvedené 749.250 se na rychlících objevovala ještě 754.074. K tomu bylo několik katrů, kvater a řídících vozů řady 954. Nechtěl jsem zůstat v Náměšti nad Oslavou celý den, tak jsem se rozhodl, že si vyfotím 749.250 s místním zámkem na rychlíku s přímo ďábelským číslem 666 a názvem Petr Vok. Jak jsem se v poklusu přemísťoval na nádraží, tak jsem potratil svou krásnou reflexní vestu a objevil ji, jak jsem kolem ní projížděl osobním vlakem číslo 4847. Nuž vesta byla nenávratně ztracena a já ve vlaku uháněl ku Brnu. Ve Střelicích stála lokomotiva, která už čeká na natažení drátů a nejspíš „na přestavbu na střídavku nebo dvousystémovku“.

Do Brna jsme dorazili včas, ač jsme cestou nějakou minutku nabrali. Mne čekal adrenalin. Mezi hlavním nádražím a Brnem-Slatinou jezdila náhradní vlaková doprava. Zhlaví směr Židenice bylo v obležení dráteníků. Jelikož rychlík 907, který mne měl dopravit domů, jel z Židenic odklonem, tak cestující z hlavního nádraží dopravila jednotka řady 560, která byla vysunuta pod napájený úsek něčím dieselovým. Přestup se povedl a náš rychlík se dal do pohybu. Čekal jsem pomalé jízdy po trati SŽDC číslo 300 po onom vykolejení nákladního vlaku, leč jeli jsme jako o život. Že by se povedlo dát trať tak rychle dohromady? Pouze snad dvakrát jsme snižovali rychlost a jedním z oněch míst bylo to, kde k vykolejení došlo. Stále ho připomíná několik vozů, které jsou v poli vedle trati. Do Olomouce na hlavní jsme si přivezli už docela pěkné zpoždění.

Tam jsem mohl nasednout do autobusu a vydat se domů, leč jsem vlezl do „parodie na vlak“ zovoucí Regionova a vydal se ještě kousek po Olomouci. Daleko ale ne. Na nádraží Olomouc-Nová Ulice jsem z vlaku vystoupil a vydal se po svých nohách domů, aby se svalil do postele. Byl to náročný den. Sice bylo „zamračeno“ a taky jsem lehce zmoknul, ale byl jsem spokojený s poznáním dalšího zajímavého místa.

Titulní snímek: 842.001 na Os 4845 v úseku Náměšť nad Oslavou - Kralice nad Oslavou © Radek Hořínek

Galéria

Súvisiace odkazy