Nejen o tom, jak „berty“ bez tlumiče pro Brity jezdily

29.7.2011 8:00 Radek Hořínek

Nejen o tom, jak „berty“ bez tlumiče pro Brity jezdily

Den první to byla T478.1010, den druhý pro změnu 749.250 a den třetí 751.335. O čem je řeč? O zvláštních jízdách netlumených bert pro jejich přátele z ostrovního království. T 478.1010 si udělala výlet do Velkého Meziříčí, o 749.250 jste se mohli dočíst v pokračování seriálu o nenatažených drátech a ta poslední si v den upálení mistra Jana Husa udělala výlet hlavně po Beskydách.

 

 

 

Původní plán nezveřejňovat fotky se změnil se souhlasem jednoho z organizátorů této tour na možnost zveřejnit. Aby se neřeklo, že kmotr je jenom samá berta, tak uspokojím i příznivce strojů pod dráty jezdících. Několik dní před mi v mailu od dobré duše přistálo upozornění a časy k jízdám T 478.1010 v pondělí 4.7. a 751.335 v onen sváteční den. To první jsem nechal bez povšimnutí, neboť práce zvítězila. To druhé už ne.

Plán byl jednoduchý. Bez auta pouze pár šlehů. Vybrána byla trať ze Studénky do Bílovce. Něco proti slunci při cestě tam a něco za lepších podmínek cestou zpět. Tak jsem nasedl v Olomouci do Ex 127 Fatra, abych se posunul do stanice Hranice na Moravě a odtud do Studénky pokračoval rychlíkem Brno - Bohumín. První uvedený vlak jel krásně přesně, leč druhý měl zpoždění. Ve Studénce jsem naštěstí chytnul osobák do Bílovce, který mne posunul do zastávky Studénka město. Tam jsem si našel místečko, kde jsem si onen vlak tažený bertou 751.335 vyfotil cestou do Bílovce a zpět do Studénky.

Po jeho průjezdu jsem nasedl na osobák a přesunul se do Studénky také, abych pokračoval do stanice Hranice na Moravě, odkud jsem zpožděným Ex 128 Hradčany v otřesném béčku cestoval do Olomouce. V plánu bylo ale ještě focení 751.335 pod dráty. K trati jsem se vydal na kole a s velkým náskokem. A udělal jsem dobře. Berta si to na plný plyn s náskokem valila taky. Pokus si ji vyfotit na mostě přes řeku Bystřici při výjezdu z hlavního nádraží mi už nevyšel. Přijel jsem o něco málo později a už jenom slyšel, jak odjíždí do stanice Zábřeh na Moravě.

Ono focení bert ale nebylo jediným, co se na kartu mého foťáku v jedničkách a nulách zapsalo. V pátek stejného týdne jsem byl po delší době ve Velké Bystřici a bylo přáno stihnout oba nákladní vlaky a přidat k tomu pár rychlíků. Místo focení pro líné, jako já, bylo jasné - poblíž vjezdového návěstidla do Velké Bystřice ze směru Olomouc. Dokonce mi vyšlo, že jsem měl rychlík od Opavy pěkně mezi nákladními vlaky. První se vydal směr Olomouc náklad tažený 742, potom rychlík 1126 a poslední náklad se 731. Zvláštní zvuk se nesl při jízdě R 1127 od Olomouce, neznělo to jako 843 a po chvíli se objevila na zesíleném rychlíku 742. Chybělo pouze něco korporátního, ale to se objevilo na R 1128. A to bylo vše. Štěrk se z lomu na Hrubé Vodě nekonal a tria nechť si jezdí.

Sobota sebou nesla obrovské horko. I přes něj jsem na kolo sedl a vydal se do Grygova. Už je to hodně dlouho, kdy jsem tam byl fotit. Proti větru jsem se hnal, abych si šotnul „soubor nezabavených komponent“ - a nic. Ten se nekonal. Místo lokomotivy řady 380 se na Ex 241 Leoš Janáček objevil banán. Ale i tak on a něco dalšího se zapsalo na kartu. Bohužel jsem při posunu z bodu A do bodu B zjistil nedostatečný tlak v předním kole svého bicyklu. Z nadjezdu poblíž lesa zvoucího se Království jsem jen jednu fotku udělal. Pak jsem pomocí pumpičky ono kolo dohustil a posunul se do bodu C. Leč díra v duši byla větší, než jsem si myslel v onu chvíli, a zjistil jsem to až doma, kam jsem půl cesty z Grygova šlapal pěšky. Stála mne ta cesta hodně sil.

Po opravě v neděli ráno jsem i přes opětovné horké počasí vyjel na kole k trati. Tentokrát to bylo mezi Štěpánov na Olomouc. Opět jsem doufal v „soubor nezabavených komponent“, který se nekona,l stejně jako den předchozí. I tak jsem se tam zdržel cca dvě a půl hodiny, abych si tam pokecal s nějakým modelářem, který kontroloval syna jezdícího na čtyřkolce. Přitom jsem si vyfotil něco z provozu toho klasického a radost mi udělal herkules LTE, který si to k Olomouci uháněl. Jediný vlak, kterého jsem ho se nedočkal, byl Košičan. Opálený, s lahvemi na kole, v nichž posledních pár kapek vody zbývalo, jsem se vydal domů.

Možná se těch několik volných dnů dalo využít i jinak, ale po cestování vlakem v úterý a středu jsem chtěl trochu protáhnout své tělo na kole a něco málo po okolí vyfotit a udělat si nějakou kontrolu v provozu od Velikonoc, kdy jsem se právě hlavnímu tahu mezi Prahou a Ostravou věnoval.

Titulní snímek: 751.335 v úseku Grygov - Olomouc hl.n. © Radek Hořínek

Galéria

Súvisiace odkazy