Kam dráty už natáhli (1): Nezamyslice

10.10.2009 8:00 Radek Hořínek

Kam dráty už natáhli (1): Nezamyslice

Třikrát jste tu měli možnost přečíst si a podívat se na fotky z míst, kam dráty ještě nenatáhli. Tentokrát jsem se rozhodl udělat radost příznivcům neživých krabic plných mědi a taky těm, kteří mají rádi lokomotivy z nichž se krásně kouří. Celé toto povídá vzniklo díky jízdě brněnské 475.101 z metropole Moravy Brna do města na řece Bečvě Přerova v rámci oslav 140. výročí trati spojující tato dvě města.

 

 


Pára, sice jedoucí pod dráty napájenými dvěma různými napěťovými soustavami, mne ráno vyhnala z tepla domova. Tak jsem nabral směr Nezamyslice, kam jsem už nějakou dobu fotit chtěl vyrazit. Mohl jsem místo focení na širé trati využít dne otevřených dveří k návštěvě DPOV Přerov, který by v rámci oslav, ale to jsem zamítnul.

Osobák tažený vlastně taky „muzejním“ strojem 141.054 mne dovezl do cíle cesty. Já se rozhodl, že se vydám hledat místo na focení někam na trať mezi Nezamyslice a Chvalkovice na Hané. Sotva jsem ušel kus cesty, tak jsem se děsil, že místo asi nenajdu. Všude to bylo zarostlé a já s sebou motorovou pilu nenosím, abych si to vyčistil. Naštěstí se mi povedlo najít jedno místo u přejezdu v neutrálním poli. Tak jsem se smířil, že budu mít na fotkách lokomotivy se staženým sběračem. Kromě toho jsem si mohl vychutnat krásné rány, které se ozývaly právě při stahování. Sice to místo nebylo ideálním, ale bral jsem ho všemi deseti po dalším průzkumu okolí.

Chvalkovice na Hané - Nezamyslice: 362.158, R 735 © Radek Hořínek

Tak jsem si fotil a čekal, až přijede pára. Těsně před jejím příjezdem se ke mně připojil ještě jeden mladý muž. Prohodili jsme společně pár zdvořilostních frází a čekali na 475.101. V poslední době nic nejezdí na čas a výjimkou nejsou ani nostalgické vlaky. Tak jsme mohli být oba rádi, že 475.101 dle svého jízdního řádu jela. Jak projela, tak mladík nasedl do auta a odjel pryč. Já zůstal a nemusel jsem se litovat. Chvíli po parním vlaku kolem mne projel náklad s dvojící es 363.013 a 363.031 na čele. Vydržel jsem tam do průjezdu R 933 a vydal se zpět do Nezamyslic.

Nezamyslice: 141.009, při objíždění soupravy © Radek Hořínek

Na nádraží jsem si koupil v automatu kafe a pokračoval do špice, kde se sbíhá trať SŽDC č. 300 od Přerova a trať SŽDC č. 301 od Olomouce. Tady jsem měl v plánu počkat si na průjezd parního vlaku zpět do Brna. Kromě toho jsem si rád vyfotil bobiny řady 141, které by měly podle „agenturních zpráv“ opustit trať z Olomouce do Nezamyslic a být nahrazeny jednotkami řady 460. Ono od začátku elektrického provozu na této trati se toho vystřídalo dost. Tak proč zase nemít nějakou změnu. Turnus byl obsazený bobinami celý, tak se postupně před objektivem mého foťáku vystřídaly 141.009, 141.018 a 141.054.

Nezamyslice: 141.009, Os 3812 © Radek Hořínek

Kromě nich jsem si věnoval i trati od Přerova, kde k focení jsou hlavně esa řady 362 na rychlících a lokomotivy řady 163 nebo jednotky řady 460 na osobácích. Radost mi udělal i náklad se 363.013, který mi donutil k běhu. Naštěstí krátkému. Pobíháním mezi těmito dvěma tratěmi jsem si krátil čas při čekání na parní vlak. Ten dorazil do Nezamyslic s malým zpožděním a byl velkým lákadlem. Na poli na něj čekal dav a další velká skupina po jeho odjezdu opouštěla nádraží.

475.101 s vlakem ke 140. výročí trati Brno - Přerov © Radek Hořínek

Nemám důvod litovat, že jsem se do Nezamyslic vypravil. Počasí přálo a sluníčko ještě ukázalo, jak pěkně dokáže hřát. Jízda zpět osobákem taženým nevzhlednou 141.009 taky proběhla v klidu a tak jsem spokojeně mohl dojít domů a napsat tuto reportáž.

Titulní snímek: 362.121 v čele  R 734 v úseku Chvalkovice na Hané - Nezamyslice © Radek Hořínek

Galéria

Súvisiace odkazy