Parné rušne, ale aj rýchlovlak TGV pútali pozornosť detí

24.7.2010 8:00 Ing. Martin Balkovský

Parné rušne, ale aj rýchlovlak TGV pútali pozornosť detí

Do stanice práve vchádza osobáčik z drevených vozňov ťahaný parným rušňom, ktorý zastavuje vedľa stojaceho rýchlovlaku TGV. Zo susednej koľaje sa práve rozbieha Sergej v čele ťažkého nákladného vlaku s vagónmi uhlia. Myslíte si, že je to nereálne?

 

 

 

 

Rôznorodosť vlakových súprav mohli v Košiciach prvý júnový týždeň obdivovať najmä tí najmenší. Ich pohľady však nepriťahovali skutočné vozidlá, ale iba ich zmenšeniny v mierke 1:87 (H0), jazdiace na modelovom koľajisku Strednej priemyselnej školy dopravnej. Železnično-modelársky klub pripravil pre verejnosť pri príležitosti Medzinárodného dňa detí prehliadku rušňov a vozňov, ktorá zobrazovala historický vývoj železnice od parnej éry po súčasnosť.

Každý deň sa niesol v znamení jednej témy, pokiaľ jeden deň dominovali pary, ďalší zasa ovládli dízlové, alebo elektrické rušne. Na trati so 7 stanicami niekedy premávalo až 16 vlakov, takže malé ratolesti častokrát nevedeli kam skôr pozerať. Škôlkári z materských škôl mohli porovnávať komfort súčasných osobných vlakov s tými, v ktorých sa vozili ešte ich prarodičia, žiakov priemyslovky zasa zaujali svetlá návestidiel, ovládanie staníc či princíp autobloku.

Lákadlom pre „malých železničiarov“ bola aj možnosť aktívneho ovládania modelovej železnice, vlastnoručne si totiž mohli vyskúšať klasické analógové ovládanie s jednosmerným napätím a porovnať ho s digitálnym riadením modelov. O úspechu akcie napovedali najmä radostné pohľady detí, veď takmer žiadne si nenechalo ujsť príležitosť vypraviť svoj osobný alebo nákladný vláčik.

Galéria

Súvisiace odkazy