Malá reportáž z veľkej stavby: GuangZhou – ShenZhen – HongKong (1)

4.12.2009 8:00 Ing. František Smatana

Malá reportáž z veľkej stavby: GuangZhou – ShenZhen – HongKong (1)

Ni Hao. Posielam pozdrav z Číny. A ospravedlňujem sa, že tento diel nebude o prácach na železničnom zvršku, ale spodku. Preto bude krátky a laický, hovoriť budú musieť obrázky. Ale zato bude dokonca 2-dielny, lebo fotiek zo stavby viaduktov a mostov mám priveľa, tak budú prezentované v pokračovaní.

 

 

 


Keď som začínal prispievať na vlaky.net, zapovedal som sa písať len o veciach, ktoré ovládam (teda aspoň čiastočne). Preto dnešný diel, venovaný stavbe tunelov a zemného telesa na tomto projekte, bude vyslovene informatívny. A nasledujúci, o viaduktoch, detto. Ukážem čitateľom, čo som videl na stavbe, bez nejakého rozpisovania, s vašim dovolením. Jednak si myslím, že tieto obrázky nikomu neublížia, a jednak preto, lebo som už dlho nič nové nenapísal ;) (na práci o odporovom zváraní pracujem pár mesiacov a asi ju tak skoro nedokončím).

Projekt GSH

Ide o stavbu vysokorýchlostnej trate z mesta GuangZhou (Kanton) po hranicu medzi Čínou a HongKongom (G = GuangZhou, S = ShenZhen, H = HongKong), jednej z mnohých VRT v Číne. Začína hneď za novou železničnou stanicou v GuangZhou, pokračuje do druhého veľkomesta ShenZhen, a končí (zatiaľ) na hranici. Momentálne sa pracuje ako na spodku, tak aj na zvršku. Zatiaľ vám musí stačiť toľko, lebo so « živými » projektami sú vždy patálie, detaily sa (možno) dozviete neskôr. Plánované otvorenie je niekedy na jeseň budúceho roku, ale v Číne jeden nikdy nevie...

Pohľad na portál tunela a zemné teleso pred nim © F. Smatana

Tunely

Všetky tunely v projekte vedú cez kopce, len jeden je špeciálny a vedie popod rieku. Ten je aj najdlhší a najkomplikovanejší. Na ich stavbu sa používali či používajú 2 metódy: klasická ražba (s následnou betonážou ostenia) a vŕtanie raziacim strojom (s osadzovaním segmentov). Snáď som to moc nezmrvil a odborníci – tunelári mi odpustia.

Portál tunela vo výstavbe © F. Smatana

Zemné teleso

V drvivej väčšine je železničná trať vedená na viaduktoch a mostoch, zemné teleso tvorí menšiu časť stavby. Dokonca (na moje veľké počudovanie) v niektorých prechodoch medzi viaduktom a tunelom projektanti zemné teleso vypustili úplne. Viac nenapíšem, lebo koho by už zaujímalo sypanie nejakých šutrov...

Násyp medzi dvoma tunelmi © F. Smatana

Hotovo. Ospravedlňujem sa za prípadné neodborné výrazy použité v článku. Inak čím som starší, tým viac si vyčítam svoju malú pozornosť na niektorých prednáškach počas štúdia na strednej či vysokej škole (to berte ako vztýčený prst pre mladú generáciu; tá síce na moje upozornenia kašle, ale ja si tiež môžem vybrať, ktorý prst jej ukazujem). Pozrite si priložené foto a vzdelávajte sa.

Titulná snímka: Rozostavaný tunel na VRT projekte GSH © F. Smatana

Galéria

Súvisiace odkazy