Malá horká aktualita z velké horké země

21.2.2010 12:00 PhDr. Zbyněk Zlinský a Ing. František Smatana

Malá horká aktualita z velké horké země

Náš klubový kolega, který momentálně působí ve vzdálené Číně, pro nás před časem připravil dvoudílnou reportáž z výstavby vysokorychlostní trati GuangZhou – ShenZhen – HongKong. Dnes se byl na stavbě podívat a při té příležitosti zachytil také něco, po čem mnozí volali a co jim zatím nebyl schopen ukázat: vlak na budovaných kolejích.

 

 

 

Jižně od železniční stanice Guangzhou uviděl z auta na viaduktu dvojici vysokorychlostních jednotek zřejmě řady CRH3-C a pomyslel si, že by takové snímky mohly někoho zaujmout, i vydal se proto blíž, aby na stejném místě už lépe pojednal soupravu CRH2-064C a CRH2-073C. Vzhledem k tomu, že to "není jeho parketa", jak píše, nechal na mně, co se snímky vyvedu. Ani já nejsem zrovna parketář v oblasti vysokorychlostních vlaků, ale zato odebírám Železniční magazín, v jehož prvním letošním čísle jsem spíš jen zahlédl než četl článek s názvem Hexie-Hao z klávesnice Ing. Jaromíra Perničky.

Čelní vůz jednotky CRH2-064C © Ing. František Smatana

Takže s jeho použitím vám mohu vyjevit, že osmivozové elektrické jednotky řady CRH2-C pro čínské železnice vyrobila v letech 2007 až 2009 čínská firma CSR Sifang podle vzoru japonského rychlovlaku Šinkansen E2. Jejich maximální rychlost činí 350 km/h (a jedna jednotka této řady jela dne 22.4.2008 při zkušební jízdě rychlosti o více než 20 km/h vyšší), jsou složeny z šesti hnacích a dvou nehnaných vozů, přičemž celkový maximální výkon jednotky dosahuje 7 200 kW. Celková délka jednotky je 201,4 m a vejde se do ní 610 sedících pasažérů.

Čelní vůz jednotky CRH2-073C © Ing. František Smatana

Podle článku výrobce dodal celkem 30 jednotek této řady, které dostaly inventární čísla 061 až 070 a 091 až 110, což měl být stav při dokončení dodávek na sklonku minulého roku. Vzhledem k tomu, že našemu kolegovi se do objektivu připletla také jednotka inventárního čísla 073, je zřejmě něco trochu jinak. To ale nic nemění na tom, že článek Ing. Perničky je hodnotný a pohotovost i aktivita Ing. Smatany obdivuhodná. Takže jim oběma děkuji za to, že se stali původci této malé aktuality.

Galéria

Súvisiace odkazy