Znojmo a Vídeň propojily dráty trolejí

13.11.2009 8:00 Milan Vojtek

Znojmo a Vídeň propojily dráty trolejí

Čtvrtek, hodinky ukazují pár minut po 10.30 hodin, když se ze zářezu nad Sedlešovicemi u Znojma ozývá typické houkání rakouské lokomotivy Krátce poté se vynořuje taurus s třívozovou soupravou „Lasičky“ City Shuttle a pravým obloukem míří k mostu nad Dyjí.

Vstříc mu na novém návěstidle svítí dvě žlutá světla a jasně zářící pětka. Padesát a výstraha hlásí návěstidlo znojemského nádraží cíle jen oficiálně prvního elektrického vlaku z Vídně do Znojma. V jeho čele taurus 1216.226-1, tedy známý stroj, který ještě relativně nedávno jezdil v barvách českého fotbalu.



Čekání před mostem se mi vyplatilo. Vybaven informací, že vjíždějící vlak zastaví na mostě, cvaknu příjezd z oblouku na most, při zastávce na mostě nejprve řídící vůz na konci soupravy a poté mířím do čela vlaku. A když vidím postavu, vystupující z lokomotivy, je mi jasné, že mám šanci pořídit i tu správnou novinářskou reportážní fotku, tedy nejen vlak na mostě, ale i onen nezbytný doplňující lidský činitel. Povedlo se.

Oficiální vlak v první fázi - příjezd a pózování na viaduktu, včetně focení zástupcem OeBB

Pak se taurus rozjel, aby dorazil do cíle, ke druhému nástupišti znojemského nádraží, kde čeká oficiální část programu. 
Příjezd vlaku oficiálně ukončil přestavbu železnice mezi Znojmem a rakouským Retzem. Zcela novým kolejím nechybí trolejové vedení pro napájení elektrických lokomotiv, umožní jízdu přímých vlaků z Vídně v elektrické trakci (zatím bylo spojení Znojmo - Vídeň v režii řady 2016 - Herkules). Dílo je výjimečné i tím, že padesát metrů hluboké údolí Dyje ve Znojmě překlenula nová mostní konstrukce, která vystřídala mostní provizorium, vybudované v roce 1992 ze stavebnicové konstrukce dnes zaniklého železničního vojska. „Dlouhou dobu byla pro modernizaci trati nepřekonatelnou překážkou právě rekonstrukce znojemského viaduktu,“ zdůraznil generální ředitel Správy železniční dopravní cesty Jan Komárek. Naplnění plánu umožnila až finanční spoluúčast z dotačních fondů Evropské unie. Vloni skončila obnova úseku Retz – Šatov, na kterou navázala dvanáctikilometrová část Šatov – Znojmo. Obsahuje kromě 220 metrů dlouhého viaduktu nad údolím řeky také osmadvacetimetrový most nad Vídeňskou ulicí ve Znojmě a modernizaci nádraží, kde vzniklo mimo jiné nové ostrovní nástupiště. Ovšem nemá přístup podchodem, skála, na které stanice leží, to neumožnila.

Protokolární vlak mizí ve stanici - fotografové mizí ze svých fotofleků.

Premiéra pro Znojmo - lasičky s taurusem. Na dolním snímku vyráží pózovat na most za účelem filmových záběrů pro televizi


Rekonstrukcí a elektrifikací tratě z  Retzu do Znojma se poněkud nad plán dostalo Znojmu výjimečnosti.
S dráty trolejí do Znojma dorazil na naše území v pořadí třetí napájecí systém pro elektrické lokomotivy, používaný v Rakousku, Německu a dalších evropských zemích. V našem vnitrozemí je Znojmo prvním a na dlouho jediným místem, kde vlaky nejezdí na 3 000 Voltů stejnosměrného napětí ani na střídavý proud s napětím 25 kiloVoltů (50Hz). V troleji tam je 15 kiloVoltů (16 2/3 Hz) střídavého proudu z napájecího systému rakouských drah, protože další pokračování elektrifikace do vnitrozemí chybí a nádraží je cílem výhradně rakouských elektrických lokomotiv.
„Nechtěl jsem rušit slavnostní ráz akce, ale mělo by se s výstavbou moderní trati pokračovat dál. Máme vynikající spojení do Vídně, ale špatné do Jihlavy a dál do Prahy, o Brnu ani nemluvě. A to platí pro železnici i silnici,“ řekl místostarosta Marian Keremidský.  
Modernizace trati umožní zvýšit rychlost vlaků až na 90 kilometrů v hodině. Přímé spojení Znojma s Vídní bez nutnosti přepřahů lokomotiv či přestupu cestujících zkrátí jízdní dobu mezi oběma městy o devět minut. To ovšem v plné míře začne platit až od změny jízdního řádu 13. prosince. Do posledního listopadu, přesně podle smlouvy s autobusovými dopravci, bude ještě mezi Znojmem a Šatovem platit náhradní autobusová doprava. Od prvního prosince až do konce platnosti starého jízdního řádu budou mezi Znojmem a Šatovem pendlovat motorové vozy ČD, v Šatově přeshraniční cestující přesednou do lasičky. Normální elektrický provoz bude zahájen 13. prosince, jak již zaznělo, od začátku platnosti nového jízdního řádu. „Denně bude vypraveno sedm regionálních osobních vlaků v obou směrech. Vedeny budou lokomotivou Taurus s rakouskými klimatizovanými vozy," uvedl ředitel Krajského centra osobní dopravy v Brně Pavel Karšulín.
Ještě dříve se má ale do Znojma vypravit taurus s lasičkou na mimořádné jízdě. Na sobotu 5. prosince se plánuje jeho nasazení pro návštěvu zahájení adventu ve Znojmě a Retzu.
Čtvrteční mimořádný vlak do Znojma ovšem nebyl první. Již o den dřív se po znojemském nádraží promenádovala dokonce pětivozová „lasička“ City Shuttle s taurusem 1116. 176-7. Důvodem bylo provozní odzkoušení a současně zácvik rakouských strojvedoucích.

 

Odjezd a posléze opakovaný vjezd do Znojma.


Pár čísel a údajů k etapě Šatov – Znojmo:

  • Cena díla 1,231mld korun
  • Délka 12,454 km
  • 13 nových či regenerovaných výhybek
  • 3 přejezdy
  • 19 drobných mostních staveb
  • Most nad Dyjí – 220 metrů (má být v noci nasvícený)
  • Most nad Vídeňskou ulicí – 28 metrů
  • V obou případech se jedná o konstrukci s horní mostovkou a průběžným štěrkovým ložem.
  • Byla vybudována nová zastávka Znojmo – Nový Šaldorf, v provozu bude od 13. prosince.
  • Nutno podotknout, že pod dráty jsou jen dvě koleje znojemského nádraží. Zbytku stanice se měděná pavučina nedotkla.

Závěrem nezbývá, než připomenout slova znojemského místostarosty, citovaného výše. Znojmo získalo kvalitní spojení do hlavního města Rakouska. Železniční spojení do hlavního města České republiky je bídné, prakticky nepoužitelné. Železniční spojení do Brna není schopné rychlostí konkurovat silniční dopravě. Pro druhé největší město Jihomoravského kraje to to vskutku není příliš příjemná vizitka. (Vedení města je v tom ovšem nevinně). Ostatně, srovnání lasičky s přívěsnými vozy Bix a tauruse s motory řady 842 také o něčem vypovídá.  

Odkazy:    
  1. Slavnostní ukončení stavby Elektrizace trati Šatov - Znojmo (tisková zpráva SŽDC)
  2. Přímé spojení Znojma s Vídní (tisková zpráva ČD)
  3. Jízdní řád trati 248 Znojmo - Retz a zpět na období 2009/2010
  4. První vlak v elektrické trakci mezi Šatovem a Znojmem (zpráva z předchozího dne na SPŽ)

Súvisiace odkazy