Šatovský viadukt má za sebou zkoušky

14.8.2009 8:00 Milan Vojtek Zdroj: Právo

Šatovský viadukt má za sebou zkoušky

Přiznám se, že na začátku bylo úterní avízo o výjezdu nehodového vlaku s jeřábem a šlechtičnou 475.101 do Znojma. Bylo snadné si dát dohromady 2 + 2, tedy skutečnost, že je těžká vozba v pohybu a to, že ve Znojmě se chýlí k závěru stavba mostu. Jasně, přišel čas jeho zkoušek.

 

 

 

Dávám se do zjišťování a prvotní informace naznačuje, že by zkoušky měly být ve středu. OK, pohoda, ve středu si naplánují Znojmo. Jenže ouha, telefonát s pracovníky společnosti Firesta (dodavatel díla) hovoří o něčem jiném. Už zkoušíme, dozvídám se, takže startuji služebního šemíka korejské produkce a frčím ke Znojmo. Štáb České televize mě krátce po osmnácté hodině na místě ujišťuje, že jsem přijel včas, zatím se měřil most přes Vídeňskou ulici, viadukt nad Dyjí přijde na řadu asi za půl hodiny. Tak se také stalo. Na cestu vyráží brejlovcová vozba 750.243 s přivěšenou šlechtičnou s odmašlenými rozvody. Přesto pára dýmá, což u některých fotografů vyvolalo přesvědčení, že přijela zatopená. Není tomu tak, je studená a vlastní silou tedy nehybná. Jen posádka pro iluzi (a potěchu nemála lidí s fotoaparáty) zajistila dým z komína.   

Nyní několik písmenek z oficiálního zpracování události v deníku Právo:

Notné překvapení vyvolala v úterý večer na tváři náhodných chodců parní lokomotiva postávající na novém železničním mostu nad údolím Dyje. Její přítomnost nebyla náhodná.
„Provádíme zkoušky mostní konstrukce, proto jsme potřebovali to nejtěžší, co tady v okolí máme,“ řekl vedoucí stavby Antonín Směták z dodavatelské firmy Firesta. K odzkoušení měli stavbaři hned dva mosty, 220 metrů dlouhou konstrukci nad údolím Dyje a výrazně kratší most nad Vídeňskou ulicí. Parní lokomotivě s jejími devětadevadesáti tunami proto dělal společnost ještě stodvacetitunový jeřáb nehodového vlaku a speciální tárovací vůz se závažími. „Jen je škoda, že není zatopená, bylo by to efektnější,“ smutnili diváci ojedinělé akce. Možná právě pro ně doprovod stroje vhodil do topeniště olejem nasáklé hadry, aby alespoň špetkou dýmu vyvolal iluzi kouřícího parního stroje. „V tomto případě nešlo o jízdu lokomotivy, ale o její váhu, zatopená nemusela být,“ vysvětlil stavbyvedoucí. Zkoušky jsou dvojí. Zatěžkávací, při které se měří průhyb mostní konstrukce v klidu, při částečném a velkém zatížení, k tomu byla zapotřebí právě lokomotiva a kolejový jeřáb. Druhá zkouška už se obešla bez viditelného efektu. Speciální zařízení rozkmitalo most a odborníci měřili jeho dynamické vlastnosti. Zkoušky byly nutné jako kontrola odvedené práce a prověření díla před předáním do provozu. „To ještě nějakou dobu potrvá. Most má být dokončen do konce října a nám tady zůstávají nějaké práce, včetně montáže trolejového vedení,“ dodal Směták.   
Nový most na přeshraniční trati Znojmo – Šatov – Retz se klene nad údolím Dyje ve výšce osmačtyřiceti metrů. Je v pořadím třetím mostem, původní Eiffelova konstrukce dosloužila v roce 1992, pak ji na šestnáct let vystřídal provizorní most.
Dlouho odkládané výměně mostu pomohla iniciativa rakouských železnic ÖBB, které provozují přes hraniční přímé vlaky z Vídně do Znojma. Pro absenci několika kilometrů trolejového vedení mezi Znojmem a Retzem musely jejich vlaky jezdit celou vzdálenost s dieselovou lokomotivou, což bylo pro dopravce nevýhodné Proto měli Rakušané zájem na elektrifikaci trati. Ta ale nebyla možná za stávajícího stavu a tak se celý úsek, včetně nemalé části znojemského nádraží, dočkal rekonstrukce. Znojmo bude mít po předání do provozu ojedinělé postavení v síti Správy železniční dopravní cesty. Zatímco severní polovina republiky je elektrifikovaná stejnosměrným systémem s třemi tisíci Voltů a jižní půlka používá střídavé napětí 25 kV, Znojmo jako jediné nádraží u nás bude mít napájecí systém 15 kV střídavého proudu. Ten totiž používají rakouské elektrické lokomotivy, které jako jediné elektrické stroje budou do Znojma jezdit.

*****

Na místě samém jsem udělal několik snímků, vzhledem k času jsem mohl zdokumentovat jen začátek, první z osmi měření na šatovském mostu. I tak jsou snímky poznamenány soumrakem, snažil jsem se bez stativu udělat aspoň něco.


Šlechtična s rozebranými rozvody stojí na mostě nad Vídeňskou ulicí


Cesta na šatovský viadukt


Přípravy na měření


Pohled ze šatovské strany


Pohled ze znojemské strany


Už po západu slunce vzniká záběr brejlovce, uklízejícího šlechtičnu po prvním měření


Další měření s plnou zátěží. Vše trvalo až dlouho do noci. nebo spíš časného rána

Súvisiace odkazy