Skutočnosť a model: Vozeň Es spoločnosti ZSSK Cargo

4.7.2009 8:00 Martin Balkovský

Skutočnosť a model: Vozeň Es spoločnosti ZSSK Cargo

Určite budete so mnou súhlasiť, že modely s netradičnou konštrukciou jednoznačne zatraktívnia prevádzku na modelovom koľajisku. Do tejto kategórie modelov určite nepatria vysokostenné dvojnápravové vozne. Majú až príliš bežnú stavbu, no napriek tomu nesmú chýbať v zbierke žiadneho modelára. Môj vozňový park sa teda nedávno rozšíril aj o model radu Es v mierke 1:87 (H0), spoločnosti ZSSK Cargo.






Aj keď sú vozne s označením Es pre modelárov až príliš tuctové, zaslúžia si pozornosť. Nečudo, veď na našich tratiach ich stretnete takmer všade. V ucelených či zmiešaných vlakových súpravách, na tratiach, vlečkách, ale aj v tých najmenších staničkách. Slovenský najväčší národný nákladný prepravca ZSSK Cargo vlastní až 761 vozňov rady Es, zatriedených v intervaloch prevádzkovej charakteristiky 5540 - 5543, 5555 - 5558. Ako už naznačuje nielen písmenové označenie vozňa, ale aj piata číslica dvanásťmiestneho číselného označenia (v tomto prípade číslica 5), jedná sa o otvorený vysokostenný vozeň bežnej stavby s plochou drevenou, prípadne kombinovanou (drevo, kov) podlahou s  bočnými vrátami a výklopnými čelami. Malé písmeno „s“ zasa hovorí, že je spôsobilý na rýchlosť do 100 km/h, čo úplne stačí aj pre maximálne traťové rýchlosti našich lokálok. Vozeň s hmotnosťou 13 ton a s rázvorom 6 m má cez nárazníky dĺžku rovných 10 m. Do jeho ložného objemu 36 m3 sa zmestí až 27 ton tovaru. Vozne sú určené najmä na prepravu voľne loženého sypkého materiálu či kusového tovaru, ktorý nevyžaduje krytie a ochranu pred poveternostnými vplyvmi.

Model vozňa Es spoločnosti ZSSK Cargo v mierke 1:87 (H0) opäť vznikol prestriekaním pôvodného továrenského modelu firmy Roco. Takéto meno výrobcu železničných modelov zaručuje, že vozeň má výborné jazdné vlastnosti. O prestrek a tampónovú potlač sa opäť postaral Albín Trojanovský. Ako vidno z porovnávacích fotografií, napriek jednoduchej konštrukcii modelu sa umiestnenie značiek a nápisov oproti reálu nepatrne odlišuje. Autor prestreku sa síce snažil preniesť tieto údaje zo skutočnej predlohy do modelovej mierky v možnostiach, ktoré mu poskytoval pôvodný model, ale ovplyvňoval ho aj fakt, že vyše 500 vozňov s rôznym číselným označením sa vizuálne mierne líšia. Všetky tabuľky natlačené na modeli, ako napr. najvyššia prípustná hodnota nákladu či prípustná hmotnosť nákladu pre rovnomerne rozložené bremená sú však dobre čitateľné. To isté platí aj o texte, prečítať si môžete napríklad aj „mikrotext“ – dátum poslednej revíznej opravy či posledného váženia. Toto všetko sú atribúty, aby som mohol povedať, že vozne Es síce nevynikajú atraktívnosťou, ale s vhodným nákladom môžu byť zaujímavým prvkom modelového koľajiska.

Obrazové porovnanie reálnej predlohy a modelu:







Galéria

Súvisiace odkazy