Skutočnosť a model: Vozeň Uagpps spoločnosti Loko trans

7.3.2009 8:00 Martin Balkovský

Skutočnosť a model: Vozeň Uagpps spoločnosti Loko trans

V súčasnosti sa už železniční modelári snažia vyšperkovať svoje koľajiská do najmenších podrobností. Dbajú na prepracovanú krajinku, cez ktorú si to šinú reálne zostavené modely vlakov. Aj nákladných, pri ktorých imitujú prepravy najrôznejších komodít. Na prepravu semien, či obilovín im môže poslúžiť aj špeciálny vozeň Uagpps v mierke H0, vo farbách spoločnosti Loko trans s.r.o. od Albína Trojanovského z Prešova.




Prvou aktivitou prepravnej spoločnosti Loko trans z Brna, ktorá vznikla v roku 1990, bola prevádzka železničnej dopravy na vlečke ZZN Ivančice. Postupom rokov prevzali aj ďalšie obsluhy železničných vlečiek v celej ČR. Po transformácii firmy na Loko trans s.r.o. v roku 1994 došlo aj k prehodnoteniu nosného podnikateľského programu . Stali sa ním hlavné opravy striedavých elektrických rušňov ČD. V roku 1997 sa aktivity spoločnosti rozšírili aj na slovenský trh založením sesterskej firmy Loko trans Slovakia s.r.o., so sídlom v Šuranoch. Tvorila ju najmä kvalitná opravárenská základňa, vrátane mobilného servisu železničnej koľajovej techniky. Dnes sa obe spoločnosti zaoberajú nákupom, predajom a prenájmom nákladných železničných vozňov a rušňov, taktiež aj železničnou špedičnou službou. Podľa druhu prepravovaného tovaru ponúkajú zákazníkom rôzne typy vagónov, vrátane vozňov Uagpps.

Štvornápravový vozeň pod skratkou Uagpps má špeciálnu uzavretú stavbu, určenú na prepravu obilia, zŕn a semien a je konštruovaný na maximálnu rýchlosť 100 km/h. Vozeň so vzdialenosťou otočných čapov rovných 10 m, dĺžkou po nárazníky 15 290 mm má hmotnosť 22,5 ton. Do jeho ložného objemu sa zmestí 80 m3 prepravovaných obilnín o maximálnej ložnej váhe 57,5 ton. Plnenie vozňa sypkými komoditami sa realizuje cez uzatváracie nakladacie otvory umiestnené v hornej časti vozňovej skrine. Vozeň nemá plochú podlahu, nevyklápa sa teda bočne ani čelne, ale vyprázdňuje sa samospádom cez regulovateľné, nízko položené výsypné otvory.

Model vozňa Uagpps na prepravu obilnín a semien, spoločnosti Loko trans,  je v mierke 1:87 (H0). Albín Trojanovský ho prerobil z pôvodného modelu od španielskej firmy Electrotren (kat. č. 8000), no ako alternatíva sa dá použiť aj model, ktorý ponúka francúzsky Jouef (H.J. 6007). Tento zaujímavý kúsok vytvoril podľa dostupných fotografií od spoločnosti Loko trans s.r.o.. Precízne spracovaná potlač, vrátane piktogramov a čitateľných nápisov, je riešená tampónovou technológiou. Pretože detaily pôvodne vyrábaného modelu sa výzorovo opäť mierne odlišujú od reálnej predlohy, autor malosériových prerábok musel znova riešiť rozmiestnenie „povinného“ textu na modeli. Niektoré z nápisov, ktoré sa nachádzajú na vozni v skutočnej veľkosti, nenájdete presne na tom istom mieste jeho malej kópie. Určite si tieto rozdiely všimnete v porovnávacích fotografiách, no záleží už len na samotnom modelárovi, či tieto nezrovnalosti v potlači modelu pôsobia na jeho koľajisku rušivo. Samozrejme, že model s inventárnym číslom 9335 074-6 má výborné jazdné vlastnosti. Len dodajme, že nadšenec modelovej železnice, ktorý pri čítaní týchto riadkov práve uvažuje o rozšírení svojho vozňového parku a zaradení predstavovaného vozňa do svojho nákladného vlaku, musí pri mailovom oslovení autora modelu, Albína Trojanovského, počítať i s približne 45 eurami v peňaženke.

Obrazové porovnanie reálnej predlohy a modelu:

Zdroj: www.lokotrans.cz
Foto reálnej predlohy: Loko trans
Foto modelu: Ing. Martin Balkovský

Galéria

Súvisiace odkazy