Skutočnosť a model: vozeň Shimmns ZSSK Cargo

3.1.2008 8:15 Martin Balkovský

Skutočnosť a model: vozeň Shimmns ZSSK Cargo

Od septembra 2007 majú v ZSSK Cargo dôvod na radosť. Ich vozňový park sa rozšíril o nové vozne Shimms z Tatravagónky Poprad, ktoré sú určené na prepravu zvitkov tenkého plechu. O milé prekvapenie sa pre modelárov postaral A. Trojanovský, ktorý okamžite zareagoval na túto novinku a z jeho prešovskej dielne už vychádzajú modely vozňa Shimmns v modrých farbách a s logom ZSSK Cargo v mierke HO. Aké teda sú?

Štvornápravový vozeň Shimmns s pohyblivým plachtovým krytom je konštruovaný na maximálnu rýchlosť 100 km/h, jeho dĺžka cez nárazníky je 12,04m a hmotnosť prázdneho vozňa 21,5 t. Je určený na prepravu zvitkov tenkého oceľového plechu, ktoré vyžadujú ochranu pred poveternostnými vplyvmi. Pre zvitky plechov je na vozni vytvorených 5 lôžok, ktoré pomocou preklopných a šírkovo nastaviteľných klaníc poskytujú ochranu prepravovaných zvitkov proti nárazom. Zároveň umožňujú väčšiu variabilitu pri nakládke zvitkov rôznych veľkostí a priemeru (maximálne 2,48 m) s možnosťou efektívneho využitia ložnej hmotnosti vozňa (maximálne do hmotnosti 68,4 ton). Zvitky sú chránené posuvnou plachtou, ktorá je podopieraná ľahkými sklolaminátovými tyčami.

 

Vozne Shimmns sú prvé vozne, ktoré po niekoľkých rokoch spoločnosť ZSSK Cargo kúpila priamo od výrobcu – Tatravagónky Poprad a využívať ich budú producenti hutníckych výrobkov, najmä U.S. Steel Košice. Do konca roka 2007 bolo výrobcom expedovaných 62 kusov a dodávky budú pokračovať aj v ďalších mesiacoch. Navyše modrá farba plachty s výrazným bielym logom spoločnosti ZSSK Cargo aj s adresou web stránky po prvýkrát zviditeľňuje aj samotného prepravcu. Doteraz totiž spoločnosť nákladné vozne ako reklamnú plochu na propagáciu firmy nepoužila.

 

Tak, ako sa v železničnej nákladnej doprave sledujú nové trendy v preprave tovaru, ktorým sa prepravcovia musia prispôsobovať novými konštrukciami vozňov, tak si modelári vylepšujú vozňové parky svojich koľajísk. Bohatú ponuku modelov na našom trhu rozšíril aj pán A. Trojanovský z Prešova, ktorý pre modelárov ponúka model vozňa Shimmns vo farbách ZSSK Cargo.

 

Podkladom je fabrický model od firmy Piko, ktorý sa však v detailoch líši od skutočnej predlohy. Úprava teda spočíva najmä v zmene farebného náteru vozňa, vrátane piktogramov a nápisov, ktoré sú realizované tampónovou technológiou. Model je označený ešte pôvodnou skratkou spoločnosti (SK-CARGO), ale nakoľko od 1. októbra 2007 sa začalo s preznačovaním tejto skratky na SK-ZSSKC, ďalšie modely vozňa Shimmns budú aj s týmto novým kódom. V súčasnosti ponúka výrobca modely s troma rôznymi poradovými číslami (003, 015 a 048). Jazdné vlastnosti modelu ostali zachované z pôvodného modelu a vďaka záťaži vo forme kovovej imitácie zvitku plechu sú veľmi dobré. Spomínané modely vozňov Shimmns vo farbách a s logom spoločnosti ZSSK Cargo je možné zakúpiť v maloobchodných predajniach na Slovensku a Českej republike, alebo priamo od pána A. Trojanovského (modeltampo@centrum.sk). Predpokladaná predajná cena modelu je 30 eur (1000 Sk).

Obrazové porovnanie reálnej predlohy a modelu:

 

 

 

Foto: Albín Trojanovský, Martin Balkovský

Galéria

Súvisiace odkazy