S olomouckou »Rosničkou« (snad ne) naposledy do Tovačova

2.10.2008 8:00 Rosťa Kolmačka

S olomouckou »Rosničkou« (snad ne) naposledy do Tovačova

Dne 28.9.2008 se po roce opět vydala olomoucká parní „Rosnička“ 464.202 se soupravou historických „Rybáků“ po jinak osobními vlaky nevyužívané lokálce z Kojetína do Tovačova. Důvodem této jízdy, která se koná pravidelně už od roku 2005, byly tradiční Svatováclavské hody v Tovačově.

 

 

 

Letošní jízda byla podobně jako v minulých letech vedena z Olomouce (odj. 7.50) přes Přerov a Kojetín do Tovačova (příj. 9.15). Po objetí soupravy a dobrání vody ze dvou hasičských aut pak vlak v čele s lokomotivou 464.202 v postavení „nůší“ napřed odjížděl v 9.45 do Kroměříže (příj. 10.25), kde byla „Rosnička“ za přihlížení veřejnosti otočena na točně v depu. Po dobrání vody pak ve 12.37 opět v „obráceném postavení“ vyrazila s „Rybáky“ do Tovačova (příj. 13.18), kde už lokomotiva naposledy objela vozy, dobrala vodu a ve 14.20 odjela domů do Olomouce.

Slovo naposledy však v tomto kontextu neznamenalo jen naposledy pro letošní rok, ale naposledy minimálně na několik dalších let. Olomoucké „Rosničce“, jejíž houkání už pozvolna přirostlo obyvatelům Kojetína, Tovačova a obcí při trati mezi nimi k srdci, totiž v červenci příštího roku končí způsobilost kotle, a protože majitel lokomotivy, Národní technické muzeum, nemá dostatek financí na její opravu, je další osud poslední k ČSD dodané parní lokomotivy velmi nejistý…

28.10.2008 - Tovačov: Letáček o konání jízd dostali do schránek obyvatelé Kojetína, Tovačova a všech obcí při trati © Rosťa Kolmačka - ZOBRAZ CELÝ!

S touto smutnou myšlenkou na paměti se tak v neděli 28. září přišla s „Rosničkou“ rozloučit velká spousta lidí – všechny spoje byly stoprocentně (a místy i více) vytížené, a také davy lidí na nádražích i při trati dávali svým máváním tiše najevo, že „Rosničce“ drží palce a ti znalejší jistě tiše doufali a doufají, že tato parní krasavice nebude následovat neradostný osud taktéž zelené přerovské „Šlechtičny“ 475.1142, kterou stejný majitel, NTM, nechal odtáhnout do depozitáře mrtvých lokomotiv v Chomutově. Celá akce byla bezesporu velmi zdařilá, k výjimečně nádherné atmosféře přispělo také hezké a slunečné počasí, které tolik chybělo při stejných jízdách minulý rok.

Na závěr mi nezbývá než za všechny cestující i přihlížející velmi poděkovat všem organizátorům za skvělý zážitek a sponzorům v čele s firmou Tomi Remont, po které byly letošní vlaky i pojmenovány, že se tyto jízdy vůbec mohly konat. Pevně věřím (snad za nás za všechny), že toto opravdu NEbyla poslední jízda „Rosničky“ po tovačovské trati a že se s ní po krátkém odpočinku opět setkáme na mnoha nostalgických vlacích nejen na lokálce z Kojetína do Tovačova.

28.10.2008 - Tovačov: Atmosféra na nádraží v Tovačově krátce před odjezdem posledního spoje do Kojetína © Rosťa Kolmačka

Za občanské sdružení Kroměřížská dráha bych tímto zároveň chtěl všechny zájemce o svezení po tovačovské trati pozvat na letos už poslední veřejné jízdy, které budeme pořádat ve dnech 18. a 19. října při příležitosti tradičního Výlovu Hradeckého rybníka, kdy budeme do Tovačova jezdit s historickým motorovým vozem řady M131.1 „Hurvínek“. Informaci o jízdách najdete na webu http://www.prototypy.cz/tovacovka.

Titulní snímek: 28.10.2008 - Tovačov: Najít chvíli, kdy by "Rosnička" s vlakem nebyla v obložení obdivovatelů, bylo opravu těžké © Rosťa Kolmačka

Galéria

Súvisiace odkazy