Nové spojení v provozu

21.9.2008 8:00 Jiří Řechka

Nové spojení v provozu

Když jsem se vracel v sobotu 30. srpna z Trutnova do Prahy ,tak jsem si uvědomil, že mám v neděli poslední příležitost nafotit si poslední vlaky na staré vítkovské trati přes výhybnu Balabenka. V pondělí 1.9.2008 začne výluka kvůli napojení Nového spojení na výhybně Balabenka na trati do Vysočan a bude ukončen provoz na staré trati.

 

 


A tak v neděli jsem se pomoci MHD přemístil na Balabenku a poté pěšky do prostoru výhybny Balabenka Zde jsem si nafotil probíhající práce včetně mého posledního vlaku na staré trati. Jak pokročili práce na této výhybně jsem si jel nafotit ve středu 3.9.Po zdokumentování jsem odjel na Hlavní nádraží, respektive na Vítkov, kde jsem u portálů tunelů Nového spojení měl snahu počkat si na vlaky, které pojedou po Novém spojení. Po půlhodině čekání ,aniž by projel jediný vlak,jsem odešel na Hlavní nádraží. .A jak už to tak bývá, když jsem byl pod estakádou Nového spojení , tak vlaky projeli v obou směrech.Ale není všem dnům konec.Na Hlavním nádraží jsem si zdokumentoval současný stav nádraží,pokračující rekonstrukci prvního a druhého nástupiště.

31.8.2008 - výhybna Balabenka: montáž trakčního vedení © Jiří Řechka

V posledních dnech vyvolalo prohlášení některých „odborníků“ o likvidaci Masarykova nádraží, velký zájem o toto nádraží.Podepisovala se petice pro zachování nádraží a když jsem již byl v centru, tak jsem si řekl, že si udělám takovou nádražní foto cestu. Začal jsem právě Masarykovým nádražím. Byl jsem překvapen, že zde k určité likvidaci dochází,ale v místech kde to asi nikomu nebude vadit ,ba právě naopak.Pak byl na cestě Negrelliho viadukt, ale také jedno zastavení na Těšnově, kde pamětníci a znalci vědí, že stávalo Denisovo nádraží aneb nádraží Praha-Těšnov.Poté již následoval Negrelliho viadukt a nádraží Praha-Bubny.Zde má také dojít ke komerční výstavbě, na místě bývalých železničních opravoven. 

 3.9.2008 - nádraží Praha Bubny: výpravní budova nádraží © Jiří Řechka

Další nádraží na této cestě je nádraží Praha-Holešovice, kde kromě jiného zatím začínají a končí svoji cestu vlaky SC Pendolino a také vlaky vedené ř.350.Zde jsem si počkal na Os linky S4 z Kralup do Libně.A tak tam, kde začala moje středeční cesta , také skončila. No a zatím poslední foto cesta začala v pondělí 8.9 opět na výhybnu Balabenka, kde jsou již propojené tratě Nového spojení na původní tratě na nádraží Praha-Vysočany a zároveň také tímto došlo prvnímu přímému spojení Masarykova nádraží a nádraží Praha-Vysočany. Přesto, že hned první den po zprovoznění ,což bylo 1.9.08, došlo k problémům, Nové spojení funguje.A zde původně měla moje reportáž končit.Ale 10.září byl obnoven provoz na trati do Vysočan a to rozhodlo, že ještě konec neudělám a tak jsem se vydal v pátek 12.9 opět na tratě Nového spojení.

12.9.2008 - Nové spojení: estakáda hlavní nádraží © Jiří Řechka

Začal jsem na Vítkově nad portály tunelů,odkud je krásný výhled nejenom na nové tratě a pak jsem se prošel po bývalé trati spojení přes Hrabovku a přišel jsem na Hlavní nádraží na jeho severní zhlaví.Tam je původní vítkovská trať již také snesená, ale tratě Nového spojení ještě nejsou kompletně napojené na kolejiště hlavního nádraží.Vrátil jsem se zpět na Vítkov respektive na Husitskou ul. a autobusem jsem odjel na Ohradu a odtud jsem přešel na estakádu Sluncová.Pak jsem pokračoval k výhybně Balabenka.Na koleji č.402 jsem si vyfotil najíždění Pokladače kolejových polí na koleje a také jsem se dozvěděl od pracovníků firmy GJW Praha,že těch pár metrů nepoložených kolejí, které se zde budou pokládat, jsou vlastně poslední metry kolejí Nového spojení, které chybí položit.

12.9.2008 - Na Krejcárku: pokladač kolejových polí na koleji č.402 © Jiří Řechka

Na výhybně Balabenka byl na místě likvidován ocelový most starého spojení, který byl předešlé noci snesen a jehož pilíře jsou také likvidovány.Moje cesta pokračovala na nádraží Praha-Libeň, kde stál lokomotivní vlak tvořený dvěma lokomotivami ř.122, z nichž jedna byla v nových barvách ČD Cargo .Okolo mě projela slovenská Gorilka 350 005-5 a když přijel Os linky S4 Kralupy nad Vltavou – Praha Libeň, použil jsem tohoto mého oblíbeného spojení na nádraží Praha-Holešovice a odjel jsem do Holešovic. Zde jsem si nafotil poslední snímky tohoto dne a byl jsem mile překvapen, že se na této trati objevil motorový vůz 842 028-3.

12.9.2008 - nádraží Praha-Holešovice: v závěru  dne nečekané setkání 842 028-3 © Jiří Řechka

Tímto skončilo moje putování po tratích Nového spojení.Po všech tratích Nového spojení se ještě nejezdí, to bude během několika příštích týdnů a pokud se nepletu, kompletně bude Nové spojení zprovozněno otevřením rekonstruovaného prvního a druhého nástupiště Hlavního nádraží.Přeji nám všem příjemné odjezdy a příjezdy do Prahy bez zpoždění.

Odkaz:

Nové spojení

Poznámka editora:

Na závěr připojené galerie jsem přidal několik snímků zachycujících stav rekonstrukce hlavního nádraží dne 17.9.2008 a několik zajímavých vozidel na něm.

PhDr. Zbyněk Zlinský

Titulní snímek: 3.9.2008 - výhybna Balabenka: likvidece staré vítkovské trati © Jiří Řechka

Galéria

Súvisiace odkazy