Taká normálna výluka, alebo »Rokytka 2008«

14.9.2008 8:00 Peter Bado

Taká normálna výluka, alebo »Rokytka 2008«

Hoci odbočka Rokytka je predstaviteľkou modernejšej histórie pražského železničného uzlu, od roku 2008 bude patriť minulosti. Stavebné práce v tejto oblasti znamenajú zmenu konfigurácie koľajiska a jej rozdelenie medzi novovzniknutú odbočku Balabenka a žst Praha Holešovice.

 

 

 

Odbočka Rokytka bola budovaná v rokoch 1967 až 1980 ako súčasť holešovickej preložky, pričom umožňovala prepojenie traťových úsekov Libeň – Holešovice a Vysočany – Vítkov. Bola vybavená RZZ AŽD 71 ovládaným diaľkovo zo žst Praha Holešovice. V smere na Vítkov, Libeň a Vysočany bolo ako traťové zab. zar. použité automatické hradlo, v smere do Holešovic bol použitý štvorznaký autoblok.

Výstavba Nového spojenia so sebou priniesla zrušenie trate na Vítkov a tým i nové zaústenie koľají od Vysočian a Holešovic. V tejto stavbe je zahrnutá i nová odbočka Balabenka, ktorej súčasťou je rozvetvenie koľají z hlavného resp. Masarykovho nádražia na Holešovice a Vysočany. Druhou súvisiacou stavbou je rekonštrukcia autobloku medzi Libňou a Holešovicami. Táto rieši najmä nahradenie štvorznakého automatického bloku modernejším zariadením, no súčasťou tejto stavby bola i výmena dvoch výhybiek v odbočke Rokytka. Okrem toho boli naplánované i údržbové práce na spojovacích koľajach. Na prelome augusta a septembra sa v spoločných výlukách tieto tri akcie stretli, predtým však bola v marci ešte vložená do koľaje č.3 dočasná výhybka P1, ktorá umožnila provizórne napojenie stavby Nového spojenia v smere od Holešovic.

Schéma pražského uzlu, © Sbírka služebních pomůcek pro jízdní řád, ČD - ZOBRAZ!

Hlavná stavebná činnosť začala na Rokytke koncom augusta. Bola odstránená výhybka P1 a koľaj 301 Nového spojenia sa prepojila s koľajou č.3 (po novom 501), na ktorej prebehla výmena niektorých podvalov a koľajníc v rámci údržbových prác. Stará výhybka č.4, stupňová na drevených podvaloch, bola nahradená výhybkou č. 501 na podvaloch betónových s rýchlosťou v odbočnom smere 80 km/h. Týmto prepojením začala 1. septembra prevádzka nového spojenia medzi hlavným nádražím a Holešovicami.

Po ukončení prvej etapy nasledovala ďalšia výluka, počas ktorej sa zrušila pôvodná trať na Vítkov a boli napojené koľaje č. 302 a 401 nového spojenia do koľají smerujúcich na Vysočany a Holešovice. Na koľaji č. 4 (po novom 502) boli vykonané údržbové práce podobne ako v koľaji č.3 a stará výhybka č. 5 bola vymenená za novú č. 502. Ostávajúca časť odbočky bola zapojená do pôvodného zab.zar..

Schéma odbočky Rokytka, © Peter Bado - ZOBRAZ!

V nasledujúcich mesiacoch budú prebiehať práce na rekonštrukcii autobloku v úseku do Holešovic. Jedny oddielové návestidla 4AB budú zrušené bez náhrady a ostatné oddielové návestidla budú zamenené za návestidlá cestové. Časť odbočky bude začlenená do žst Holešovice ako obvod Rokytka. Budova stavadla odbočky Rokytka sa stane nadbytočnou a bude zdemolovaná.

V súčasnosti sa pripravuje rekonštrukcia zab. zar. v žst Holešovice, pričom súčasťou tejto stavby by mohla byť i obnova koľaji medzi Balabenkou a Holešovicami vrátane výhybky č. 6, ktorá ako jediná v tejto oblasti ostala stupňová na drevených podvaloch. Tým by sa v oblasti Rokytky docielil stav na niekoľko ďalších desaťročí.

Pramene:

[1] 45 let Stavební správy Praha, Ing. Jiří Wohlmuth, SAXI, 2007
[2] Autoblok Praha Libeň – Praha Holešovice, Projektová dokumentácia, SUDOP Praha a.s., 2008
[3] Nové spojení, Projektová dokumentácia, SUDOP Praha a.s., 2002 

Titulná snímka nového stavu 12.9.2008 © Peter Bado

Galéria

Súvisiace odkazy