Rosnička zahnala mlhu

3.10.2005 9:40 Milan Vojtek

Rosnička  zahnala mlhu

Ne hvízdání lokomotivní píšťaly rosničky 464.202 dunění motoru zamračené bylo tím, co mě v sobotu ráno upozornilo u zastávky v Břestu mezi Přerovem a Hulínem, že se na koridorové trati děje něco mimořádného. Až o chvíli později se ozvala píšťala parní lokomotivy. Za chvíli již souprava Rosničky, zavazadlového vozu, patrové jednotky, dříve poeticky zvané prasečáky, dalšího vozu se zavazadlovým oddílem a postrkové zamračené, prosvištěla kolem.

Parní lokomotiva měla v sobotu namířeno z Olomouce přes Přerov, Hulín a Bystřici pod Hostýnem na mířeno do Valašského Meziříčí s stejnou cestou i zpět. Akce byla nazvána loučením s létem a bylo to loučení opravdu na poslední chvíli. Ráno již byla na mnoha místech mlha a vrchol Hostýna chvílemi mizel v oparu. Nakonec ale Slunce ještě zvítězilo a nabídlo cestujícím pěkné výletní počasí.

Důvod nezvyklého řazení vlaku byl jednoduchý. Souprava byla koncipována jako výletní vlak pro cykloturisty a proto disponovala dostatečnou kapacitou pro uložení jízdních kol. Ke spokojenosti scházela snad jen šedozelená kombinace posledního vozu, který ke zbytku vlaku přeci jen jaksi neladil. Vlak byl slušně zaplněný, zjevně se cestující nenechali odradit některými výroky pokladních, které při informování vyslovily pochybnost, jestli vlak všechny kolaře pobere. Turistice byla akce přizpůsobena. Proto byl odjezd vlaku z Valašského Meziříčí zpět do Olomouce naplánován až několik minut před šestnáctou hodinu. 

Parní lokomotiva olomouckých strojvedoucích, kteří nedávno zazářili v Budapešti, cestu zvládla s pomocí již zmíněného postrku. Ve Valašském Meziříčí zapózovala i na točně.

V dokumentaci cesty zpět z Valašského Meziříčí mi bohužel zabránily pracovní povinnosti, ale věřím, že se někdo z fotografů připojí a věnuje webu pár obrázků.

P.S. Snad jen závěrem patří omluva za kvalitu záběrů. S digitální krabičkou opravdu nejdou dělat zázraky, lepší fotky budu schopný tvořit, až se mi do rukou vrátí z léčení můj obvyklý přístroj.

Galéria

Súvisiace odkazy