Dopravné správy

Legendární lokomotiva Šlechtična je železniční poklad. Na její opravu se skládá celé Česko

Legendární parní lokomotiva Šlechtična s výrobním číslem 475.179 vzbuzuje pozornost železničních nadšenců i milovníků historie. Jako jeden z cenných historických artefaktů představuje nejen kus technické dokonalosti, ale také živou kapitolu poválečné železniční historie.

Celú správu a video nájdete na tomto odkaze.

Cyklista v Belgii vjel přes závory na přejezd, od smrti ho dělila vteřina

Neuvěřitelné štěstí měl 11. července cyklista, který vjel přes spuštěné závory na železniční přejezd v belgické provincii Vlámský Brabant přímo do cesty rozjetému vlaku. Od jisté smrti ho dělila doslova vteřina. Nervy drásající okamžik zachytila průmyslová kamera a videozáznam zveřejnila agentura AP.

Celú správu a video nájdete na tomto odkaze.

Rajecká Anča oslávi 125 rokov. Pre návštevníkov sú pripravené historické vlaky aj bohatý program

Považské múzeum, Spoločnosť Považskej dráhy Žilina a Spolok výhrevne Vrútky pripravili pre milovníkov histórie železníc obľúbené podujatie. Cez víkend v sobotu 10. a nedeľu 11. augusta 2024 sa uskutoční program Rajecká Anča, ktorý pripomenie 125. výročie železničnej trate Žilina – Rajec.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Zákaz dieslových autobusů bude v Itálii platit od roku 2050, s transformací pomůže česká firma

Škoda Group, výrobce kolejových vozidel a dopravních řešení, rozšiřuje své působení na italském trhu. O ambiciózních plánech společnosti a specifických výzvách italského prostředí nám poskytla rozhovor Olesea Lachi, teritoriální ředitelka pro obchod Škoda Group a zároveň ředitelka italské pobočky.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Magdeburg ukázal své nové tramvaje Flexity

Německý Magdeburg se brzy dočká dodání prvních dvou tramvají Alstom Flexity, které si objednal v roce 2021. Předsériová vozidla o délce 38,2 m měla být dodána již v loňském roce, projekt ale nabral značný skluz, a tak se vykládka v Magdeburgu očekává až v září 2024. Tramvaje Tatra T6A2, jež měly být v důsledku nákupu nových tramvají nahrazeny, mezitím již ve městě dojezdily, když se dopravce rozhodl neinvestovat do dalšího kola velkých prohlídek.

Celú správu nádjete na totmo odkaze.

Stanice Jihlava město v roce 2026: nová budova i moderní nástupiště

Přestavba městského nádraží v Jihlavě může začít, Správa železnic vybrala zhotovitele prací. Stavbu provede společnost Skanska, která podala nejvýhodnější nabídku ve výši 1 266 866 061 korun. Stanice, která se nachází blízko centra krajského města, zcela změní podobu. Vzniknou nová nástupiště, na která bude přístup podchodem. Dosluhující nádražní budovu nahradí nový objekt, který bude zároveň sloužit jako zázemí nově vybudovaného dopravního terminálu. Zahájení prací se plánuje už v srpnu, dokončení pak v polovině roku 2026.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Za svetovými zážitkami nemusíte cestovať ďaleko: Užite si panoramatické vlaky u našich susedov

Hľadáte tip na rodinnú aktivitu cez prázdniny? Skúste sa previezť panoramatickými vlakmi u našich susedov. Tento zážitok nie je len pre milovníkov železníc. Okrem jedinečnej atmosféry špeciálnych vlakových súprav uvidíte totiž kus nádhernej prírody a navštívite miesta, kde vás čaká mnoho dobrodružných aktivít.

Celú správu a fotogalériu nádjete na tomto odkaze.

Srážku s vlakem muž na Opavsku nepřežil

Tragické následky má sobotní srážka vlaku s chodcem na Opavsku v Moravskoslezském kraji. Muž se pohyboval z dosud nezjištěných příčin v kolejišti, vlak ho usmrtil. Informovala o tom policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Bratislavčania sa v MHD varia. Podľa cestujúcich vodiči nezapínajú klímu zámerne...

Cestovať bez klimatizácie je v aktuálnych horúčavách ako za trest. Autobus, trolejbus, či električka sa pod páliacimi slnečnými lúčmi zmenia na skleník a cestujúci sa varia vo vlastnej šťave. Ak je príčinou nefunkčnej klimatizácie technická porucha, alebo vozidlo ňou jednoducho vybavené nie je, dá sa to ešte pochopiť. Ak však vodič nezapne klímu zámerne, ide o neospravedlniteľné konanie. Podľa niektorých cestujúcich bratislavskej MHD tak niektorí vodiči konajú pravidelne.

Celú správu nájdete na totmo odkaze.

Nejtragičtější tramvajová nehoda v Evropě: V Ústí zahynuly i celé rodiny, dvě děti přežily...

Zdánlivě obyčejná červencová neděle roku 1947 se pro město Ústí nad Labem stala svědkem nejkatastrofálnější tramvajové nehody v historii Evropy. Nehoda v Bukové ulici si vyžádala nejen životy třiceti osob, ale také zranění více než osmdesáti cestujících, z nichž někteří si nesli jizvy po celý život.

Celú správu a video nájdete na tomto odkaze.

Precizní milimetrová práce. Betonáři mají na mostě přes Orlík hotovou nejtěžší část

To nejhorší mají stavební dělníci za sebou. Zbývající horní část nosné konstrukce nového železničního mostu přes Orlickou přehradu u Červené nad Vltavou se jim podařilo zdárně dobetonovat a k dokončení hrubé stavby už jim zbývá jen dokončení betonáže říms. Cestující vlakem mezi Pískem a Táborem už vidí kompletní siluetu mostu.

Celú správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Španělský regulátor vyzval Škodu k podání vyšší nabídky na výrobce vlaků Talgo

Španělská burzovní komise (CNMV) vyzvala českou společnosti Škoda Transportation, aby předložila vyšší nabídku na převzetí výrobce vlaků Talgo než maďarské konsorcium Ganz-Mávag, nebo aby od svého záměru upustila. Uvedl to včera mluvčí CNMV. Maďarské konsorcium podle španělských médií podalo ke komisi stížnost, v níž obviňuje španělskou vládu a Škodu z manipulace s trhem kvůli úniku informací o návrhu české skupiny. Škoda informace odmítla komentovat.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Začíná stavba posledního úseku cyklostezky na zrušené železnici z Doubravky do Chrástu

Stavba posledního úseku stezky pro pěší a cyklisty na zrušené železniční trati v Plzni pod Chlumem startuje. Naváže na nedávno zprovozněný úsek do Chrástu, který slouží cyklistům a pěším už více než dva měsíce. V souvislosti se stavbou přijdou pro cyklisty a pěší omezení. Přinášíme podrobnosti.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

V NOVÝCH ZÁMKOCH majú raritu: Je ňou budova železničnej STANICE, FOTO

Budova Železničnej stanice v Nových Zámkoch sa stala novou národnou kultúrnou pamiatkou. Informoval o tom Pamiatkový úrad SR. Ako uviedol Richard E. Pročka z Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) v Nitre, podnet na jej vyhlásenie za národnú kultúrnu pamiatku podal KPÚ v novembri 2020. „Pamiatkový úrad SR ju spolu s dvoma vodojemami vyhlásil za národnú kultúrnu pamiatku 9. apríla 2021. Rozhodnutie o vyhlásení potvrdilo po odvolaní jedného z účastníkov konania Ministerstvo kultúry SR v máji 2024,“ vysvetlil Pročka.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Popadané stromy a škody na trakčnom vedení...

Veľkú časť západného a stredného Slovenska zasiahli minulý piatok 12. júla mimoriadne silné búrky sprevádzané intenzivnym vetrom, lejakom a krupobitím. Ako informovali Železnice Slovenskej republiky, infraštruktúra utrpela najviac v okolí Nových Zámkov a Štúrova.

Celú správu a fotogalériu nádjete na tomto odkaze.

Železničná stanica... PODCHOD ostáva OTVORENÝ (s obmedzením)

Práce súvisiace s modernizáciou železničnej stanice sa priamo dotýkajú aj železničného podchodu. Výstavba nového železničného nástupišťa sa bude spájať aj so strednou časťou podchodu, ktorého priechodnosť bude obmedzená. Situácia s (ne)uzatvorením podchodu pod železničnou stanicou sa intenzívne rieši ostatné dva týždne. Ku dňu 9. júla sa mala hlavná časť podchodu uzatvoriť, avšak Mesto Humenné rokovaniami so zhotoviteľom stavby vyvinulo aktivitu, ktorá riešila zamestnancov priemyselného parku Chemes, v zmysle ich včasného príchodu / odchodu z práce v nadväznosti na autobusovú dopravu.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Dopravný podnik mesta Žiliny vlani prepravil viac ako 23,5 milióna cestujúcich...

Dopravný podnik mesta Žiliny prepravil vozidlami mestskej hromadnej dopravy (MHD) v roku 2023 viac ako 23,5 milióna cestujúcich. Zvýšilo sa aj množstvo najazdených kilometrov, ktorých sa v rámci devätnástich liniek zrealizovalo vyše 3 miliónov. Ako informovala hovorkyňa mesta Žilina Zuzana Ondrášová, v porovnaní s rokom 2022 vzrástol počet cestujúcich MHD o viac ako 2,5 milióna.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Bežný ČLOVEK sa sem NEDOSTANE: Neuveríte aké technológie majú v terminále kombinovanej dopravy

Najväčší terminál kombinovanej dopravy na Slovensku sa nachádza v areáli spoločnosti Metrans v Dunajskej Strede. Vďaka moderným technológiám tu denne naložia aj 10 plných vlakov a mesačne tu preložia až 60-tisíc kontajnerov z kamiónov na vlaky a opačne.

Celú správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze,

Cestujete zo Žiliny na koncert AC/DC vlakom? ZSSK posilňuje vlaky v smere do Bratislavy

Bratislavské letisko vo Vajnoroch sa už v nedeľu 21. júla zaplní viac ako 90-tisíc fanúšikmi. Do hlavného mesta vyrazia zo všetkých kútov Slovenska za nezabudnuteľným zážitkom v podobe legendárnej kapely AC/DC. Kým niektorí sa chystajú potrénovať svoju trpezlivosť a na ceste do Bratislavy nasadnú do áut, iní sa rozhodli skôr pre autobusy či vlaky. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) preto v spolupráci s organizátorom podujatia posilňuje viaceré vlaky.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Signál dostáva šofér autobusu, nie rušňovodič. Ako žije stanica odrezaná od vlakov

Dve regionálne železničné trate na severovýchode Slovenska, vedúce z Humenného do Medzilaboriec, ale aj Sniny a Stakčína, osireli ešte na jeseň minulého roku. Stalo sa tak najmä kvôli plánovanej komplexnej rekonštrukcii železničnej stanice Humenné a následnej elektrifikácii hlavnej trate do Bánoviec nad Ondavou. Boli sme sa pozrieť, ako si žije stanica odrezaná od vlakov.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.