Dopravné správy

Skanzen Pribylina pripravuje špeciálne podujatie: Pripomeňte si históriu Považskej lesnej železnice

Múzeum liptovskej dediny Pribylina si počas nedele 28. júla 2024 pripomenie bohatú históriu Považskej lesnej železnice, ktorá v minulosti tvorila dôležitú súčasť života obyvateľov Liptova. V Pribyline sa uskutoční podujatie Mašinparáda. Zástupca riaditeľa a správkyňa múzea v našom rozhovore priblížili históriu železnice a prezradili aj to, na aké podujatia sa môžu návštevníci tešiť do konca roka.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

České dráhy během první poloviny roku převzaly do provozu 55 nových vlaků a lokomotiv

Celkem 22 elektrických jednotek RegioPanter, 15 motorových jednotek RegioFox, 17 lokomotiv Vectron a první jednotku ComfortJet v přechodném řazení převzaly v první polovině roku České dráhy do provozu. Hodnota nových vlaků převyšuje 7 miliard Kč. Podstatná část této investice byla zajištěna českými podniky a zaměstnala stovky Čechů v perspektivním železničním průmyslu na severní a střední Moravě, v západních Čechách a v dalších regionech Česka.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Naklápěcí vlaky v jižních Čechách by byly velice prospěšné

V Německu se naklápěcí vlaky vyráběly i pro vedlejší tratě typu Norimberk - Cheb, kde dosahovaly slušné rychlosti 160 km/h. Vyrobilo se jich poměrně dost, ale když třeba na trati Dresden - Zhořelec svých 160 km/h nedosáhly, byly odprodány do Chorvatska pro tratě Zagreb -Split. Když tam dosáhly rychlosti 100 km/h, Chorvaté se již byli do prsou. V samotném Německu se pak dlouho již nic takového nevyrábělo s názorem, že je třeba investovat do narovnání tratí a naklápění je zbytečné.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Auto vjelo v Rožnově pod Radhoštěm před vlak, řidič srážku nepřežil

Ve středu odpoledne vjelo auto před projíždějící vlak v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Po nárazu řidič auta havárii nepřežil. Provoz na trati 281 je kvůli nehodě v úseku mezi Stříteží nad Bečvou a Rožnovem pod Radhoštěm zastavený, uvedly na webu České dráhy. Cestující přepravují náhradní autobusy. Konec omezení předpokládá dopravce ve 21 hodin.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Z Prahy do Košíc a späť vás už Pendolino neodvezie. Dočasne ho nahradia vlaky EuroCity

Od štvrtka 15. augusta 2024 až do konca platnosti aktuálneho cestovného poriadku 2024 dôjde k dočasnému obmedzeniu premávky vlakov SC Pendolino Košičan z dôvodu inštalácie a skúšobnej prevádzky moderného vlakového zabezpečovacieho systému ETCS na elektrických jednotkách 680 Pendolino. Informovali o tom České dráhy.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Přes Lysou nejezdí vlaky, spadla trolej. Cestující musí do autobusů

Komplikace na trase mezi Prahou, Nymburkem a Poděbrady. V Lysé nad Labem ráno spadla trolej a opravy potrvají do odpoledních hodin. Rychlíky proto jezdí odklonem přes Kolín a v Nymburce ani Poděbradech nestaví.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Podujatie Letný parný deň prinesie aj možnosť jazdy historickým vlakom

V železničnom múzeu v starom rušňovom depe Bratislava východ sa v sobotu (27. 7.) uskutoční podujatie Letný parný deň. Súčasťou programu bude aj kyvadlová doprava historickým motorovým vlakom z hlavnej stanice. TASR o tom informovala Lucia Lizáková z odboru komunikácie a marketingu Železníc Slovenskej republiky (ŽSR).

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Vo štvrtok a v piatok bude úplne uzavreté železničné priecestie pred obcou Gyňov...

Od štvrtka 25. júla od 7:30 do piatku 26. júla do 17:00 bude úplne uzavreté železničné priecestie pred obcou Gyňov (okres Košice-okolie). Dôvodom je rekonštrukcia priecestia. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Jana Mésarová.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Na vlak do Splitu sa v letnej sezóne predalo už vyše 15.000 lístkov

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) na cestu vlakom do chorvátskeho Splitu v aktuálnej sezóne predala už vyše 15.000 lístkov. Dovolenkové vlaky do Splitu jazdia z Bratislavy trikrát týždenne až do 4. októbra. V stredu o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.
 

Renovace německých železnic do roku 2031 proběhne úspěšně, míní ministr dopravy

V příštích letech bude v Německu zrekonstruováno 41 frekventovaných železničních tratí, počínaje Riedbahn. Ta je hlavní tratí mezi německým Frankurtem nad Mohanem a Mannheimem. Příslib přichází z politiky. Na renovaci tratí má být dislokováno až 27 miliard eur.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Výluka na trati mezi Litoměřicemi a Lovosicemi potrvá do konce září

Minimálně do konce září potrvá výluka na trati mezi Litoměřicemi a Lovosicemi. Termín znovuzprovoznění dráhy se tak oproti původním plánům prodlužuje. Komplikace na trati způsobil sesuv železničního náspu, ke kterému došlo na začátku června po vydatných deštích poblíž areálu bývalého podniku Rybena. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Nádraží v Hranicích bude mít podobu podle návrhu švýcarsko-českého konsorcia

Podoba nového nádraží v Hranicích na Přerovsku vzejde z projektu švýcarsko-českého konsorcia Nemec Taller Architektur, které tvoří architekt Lukáš Taller a projektant dopravních staveb Miroslav Vondřich. Návrh konsorcia zvítězil v architektonicko-urbanistické soutěži na nový nádražní terminál. Výsledky dnes v Hranicích vyhlásila Správa železnic (SŽ). 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Autonomní tramvaj s antikolizním systémem reaguje na nepředvídatelné události. Testují ji v Plzni

Chytrá autonomní tramvaj s antikolizním systémem začala jezdit po testovacím okruhu v Plzni. Je osazena speciálními jednotkami umožňujícími komunikovat s dopravní infrastrukturou a orientovat se v prostoru díky kamerám a lidarům. Za využití aktuálních a velmi přesných mapových podkladů dokáže reagovat na nepředvídatelné události, které mohou během jízdy nastat. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Srážka vlaku s autem zastavila provoz na trati u Olomouce, jedna osoba utrpěla zranění

Střet vlaku s osobním autem zastavil provoz v úterý odpoledne provoz na železnici ve Velké Bystřici u Olomouce. Vlaková souprava zasáhla zadní část vozu Mercedes, ve kterém utrpěla jedna osoba lehčí zranění. Z vlaku evakuovali hasiči tři desítky cestujících. 

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Bezpečnostní komise MD: Dotazník spokojenosti strojvůdců již pomáhá ve zlepšování české železnice

Na dalším jednání železniční bezpečnostní komise svolané ministrem dopravy Martinem Kupkou byly mj. představeny konkrétní příklady zlepšení práce a zvýšení bezpečnosti plynoucí z využití dotazníku spokojenosti strojvůdců z roku 2022. Účastníci se též seznámili se změnou vyhlášky zpřesňující průběh školení strojvůdců a těch, kteří kontrolují technická zařízení. V souvislosti s dalším zvyšováním bezpečnosti české železnice je potřeba ještě zmínit, že 1. srpna 2024 se dopravci začnou řídit bezpečnostním opatřením DÚ, které ukládá proškoleným strojvůdcům na vybavených lokomotivách a tratích jezdit pod zapnutým evropským zabezpečovačem ETCS. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Obnova železnic: Ukrajina chce přejít na evropský rozchod. Příležitost i pro české firmy

Železnice je na Ukrajině dlouhodobě důležitým druhem dopravy. Potvrdila to i ruská invaze – vlaky odvážely lidi prchající před bombardováním, částečně nahradily i lodě, které kvůli blokádě nemohly vyvážet do světa ukrajinské obilí. A železnice má pomoci i integraci země do Evropské unie. Je tu však nemalá překážka: Postsovětská země má široký rozchod kolejí.

Celú správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Z Pardubic na Vysočinu už jezdí všechny objednané RegioFoxy, kraj chce další

Cestujícím v Pardubickém kraji slouží na trati z Pardubic do Havlíčkova Brodu sedm nových motorových jednotek RegioFox. Na obzoru je navíc osm RegioPanterů. Modernizace na kolejích v kraji bude pokračovat.

Celú správu, fotogalériu a video nádjete na tomto odkaze.

Mimoriadne nebezpečná a nezodpovedná hra. Muž sa zabával s dieťaťom pri zatvorených závorách

Nebezpečná hra. Muž sa s malým dieťaťom zabával pri zatvorených železničných závorách. Policajtom video zaslali svedkovia s tým, že sa incident stal na železničnom priecestí v Michalovciach. Polícia hovorí o nehoráznej nezodpovednosti.

Celú správu a reportáž TV Markíza nájdete na tomto odkaze.

Cestujúcich čaká výluka na trati Čadca – Turzovka. Pozrite si rozpis náhradnej dopravy

Od stredy 24. do piatka 26. júla 2024 budú prebiehať nevyhnutné úpravy železničnej infraštruktúry na trati medzi Čadcou a Turzovkou. V dôsledku výlukových prác bude na tomto úseku dočasne zavedená náhradná autobusová doprava. O plánovanej výluke informovala Železničná spoločnosť Slovensko na svojom webe. Tento krok je nevyhnutný pre zabezpečenie spoľahlivejšej a bezpečnejšej železničnej dopravy v budúcnosti.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Do průmyslové zóny v Kvasinách dojedou vlaky rychleji a bez emisí

Správa železnic hledá zhotovitele prací na trati mezi Týništěm nad Orlicí, Častolovicemi a Solnicí. Výsledkem bude modernizovaná a navíc kapacitnější trať, která umožní provoz většího počtu nákladních vlaků. To podpoří další rozvoj průmyslové zóny Solnice/Kvasiny. Rychlost vlaků se zvýší až na 120 km/h. Práce by měly začít v závěru letošního roku, úplně hotovo bude na konci roku 2027. Celková předpokládaná hodnota prvních dvou etap je 2,5 miliardy korun.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.