Dopravné správy

Dieselové vlaky a lodě v Česku nebudou platit za emisní povolenky

Čeští provozovatelé dieselových vlaků a lodí nebudou muset od roku 2027 platit za emisní povolenky jako jiní dopravci, kteří využívají fosilní paliva. Na výjimce se shodla ministerstva dopravy a životního prostředí. Informuje o tom Mladá fronta Dnes (MfD). Nový evropský systém emisních povolenek od roku 2027 stanoví cenu emisí skleníkových plynů z dopravy a vytápění bytů. Nyní jsou zpoplatněné emise v průmyslu či v energetice.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

V úseku Gbelce - Mužla bola čiastočne obnovená vlaková doprava

Vlaková doprava v úseku Gbelce - Mužla je čiastočne sprejazdnená po jednej koľaji. Informovala o tom Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK). 
Dopravca zároveň upozornil cestujúcich, že v dôsledku jazdy vlakov po jednej koľaji a potreby nasadzovania dieselového rušňa na vlaky na poškodenom úseku môžu vznikať približne 20-minútové meškania.

Celú správu nádjete na tomto dokaze.

Kontroverzná ekozľava: Kvôli lístku na vlak prídete o vodičský preukaz, má to však zádrheľ

Vy dostanete lístok na vlak či inú verejnú dopravu zadarmo a na oplátku prídete o vodičský preukaz. Takáto akcia prebieha vo viacerých mestách Nemecka, upozornil portál Bild.de. Kontroverzný prístup či dobrý nápad, ako chrániť životné prostredie? Pri takýchto ponukách sa vždy vynára otázka o ich spravodlivosti z pohľadu toho, že niektorí ľudia sa môžu vzdať auta kedykoľvek, zatiaľ čo ostatní sú naň bytostne odkázaní a nemajú alternatívu.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

První chytrá vlaková zastávka

 

Správa železnic vypsala v těchto dnech veřejnou zakázku na vybavení 15 nádraží elektronickými informačními panely, které budou součástí
takzvaných chytrých zastávek. Vítěz tendru vypracuje projektovou dokumentaci a následně i zrealizuje stavební práce. Celkové investiční náklady akce dosahují 39 milionů korun.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po celý rok vám budeme přinášet aktualizovaný seznam železniční akcí. Můžete si vybrat mezi motorovými vozy, parními vlaky, historickými i moderními vymazlenými soupravami. Akce v našem seznamu jsou seřazené podle jednotlivých měsíců.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Lidé je milují. Na tělese zrušené železniční trati startuje stavba dalšího úseku stezky pro pěší...

Na tělese zrušené železniční trati v Plzni pod Chlumem zahajuje město Plzeň stavbu posledního úseku stezky pro pěší a cyklisty. Stavba za téměř 21 milionů korun včetně DPH naváže na nedávno otevřený úsek do Chrástu. Hotovo by mělo být do konce listopadu.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Živě: Klíčové projekty v dopravě: rychlotratě a nový Hlavák

Železniční uzel Praha, vysokorychlostní tratě a modernizace vlakového Hlavního nádraží jsou klíčovým projektem rozvoje dopravní infrastruktury i ekonomiky v České republice. Kulatý stůl Svazu podnikatelů ve stavebnictví dne 26. července poslouží k nastartování diskuse, zodpovězení otázek a zejména přiblížení problematiky nejen odborné veřejnosti. Vysíláme od 09:00 z Kongresového centra Praha.

Celú správu a živé vysielanie nájdete na tomto odkaze.

Na tratích ve středních Čechách jezdí už šest RegioFoxů v barvách PID

Už šest moderních motorových jednotek RegioFox PID vozí cestující na tratích ve Středočeském kraji. Jednotky s čísly 004, 005, 008, 018, 019 a 020 vozí cestující na osobních vlacích na tratích Rakovník - Beroun a Beroun - Rudná u Prahy - Praha. Pravidelný provoz Lišek, jak se dvoučlánkovým motorovým jednotkám lidově říká, navazuje na provoz zkušební, který ve Středočeském kraji probíhal od loňského roku a v červnu po schválení nového typu vlaků skončil.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Elektrizace žel. trati mezi Opavou a Krnovem

 

Centrální komise Ministerstva dopravy schválila dne 9. července 2024 studii proveditelnosti železniční tratě Ostrava-Svinov – Opava východ – Krnov, kterou předložila k projednání Správa železnic. Vybrána byla nakonec varianta 4max.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Rozsáhlá výluka omezí na dva měsíce železniční provoz na trati z Plzně do Chebu

Rozsáhlá výluka omezí na dva měsíce železniční provoz na trati z Plzně do Chebu. Plánovaná výluka kvůli zvýšení stability svahů náspů mezi stanicemi Pňovany a Planá u Mariánských Lázní na Tachovsku začne 23. července v 7:45 a potrvá do 20. září do 15:00. České dráhy zavedly náhradní autobusovou dopravu, která bude jezdit podle výlukového jízdního řádu. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Na zastávke Štrba treba rátať s výlukou, dôvodom je obnova mosta

Na železničnej stanici Štrba - zastávka treba tento týždeň rátať s úplnou výlukou, dôvodom je obnova mosta ponad železničnú trať pod Tatrami. Samospráva na webovej stránke informovala, že výluka oboch tratí v doprave bude vo štvrtok 25. a v piatok 26. júla.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Certifikácia zhotoviteľov vyhradených stavieb zvýši bezpečnosť

Certifikácia zhotoviteľov vyhradených stavieb môže zvýšiť bezpečnosť a kvalitu pri zhotovovaní strategicky významných stavieb, ako sú napríklad veľké spoločenské haly, štadióny, mosty, diaľnice, železnice, elektrárne či ďalšie technologicky náročné diela. Uviedol to v pondelok Zväz stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) v súvislosti so spustením certifikácie systému manažérstva zhotoviteľa vyhradených stavieb.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Časť vlakov v Prešovskom kraji nahradia autobusy. Pripravte sa na výluky

Železničná spoločnosť Slovensko informuje o aktuálnych výlukách na viacerých tratiach na východe Slovenska z dôvodu prebiehajúcich úprav infraštruktúry. Na dotknutých úsekoch preto nebudú jazdiť vlaky a dopravca za niektoré z nich nasadil náhradnú autobusovú dopravu.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Přes 11 miliard na modernizaci české železnice. Největší podporu získá přestavba uzlu v Č. Třebové

Česká republika získá 11,5 miliardy korun na modernizaci a rozvoj železniční sítě. Příspěvky z Nástroje pro propojení Evropy (Connecting Europe Facility – CEF) budou určeny na deset projektů Správy železnic. Svou velikostí mezi nimi vyniká dotace na přestavbu železničního uzlu v České Třebové ve výši 290 milionů eur (7,3 miliardy korun).

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Švýcarský HESS vyrobí po takřka 40 letech 12m trolejbusy

Švýcarský HESS vyhrál výběrové řízení na dodávku nových trolejbusů pro město Biel (ačkoli nutno dodat, že sám výrobce v souladu se současnou marketingovou rétorikou označuje objednaná vozidla jako „elektrobusy“). Vůbec poprvé dojde k vyrobení vozů s obchodním jménem lightTram® také ve standardním 12m provedení. Dosud v něm výrobce nabízel pouze své elektrobusy.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Pre futbalový zápas bude posilnená doprava MHD v Košiciach

Pri príležitosti konania sa pondelňajšieho (22. 7.) zápasu FC Košice - AS Rím bude v Košiciach posilnená doprava na linkách mestskej hromadnej dopravy (MHD) v čase približne od 17.00 h do 19.00 h a po ukončení zápasu v čase od 22.00 h. TASR o tom informovala hovorkyňa DPMK Vladimíra Bujňáková.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Drátů se nemusíš ani dotknout, abys přišel k úrazu. Co dělat při zásahu elektrickým obloukem?

Na čtyři stovky lidí zasažených elektrickým proudem ošetří lékaři každý rok, v polovině případů dětí. Nejčastěji si zranění odnesou z vlakových nádraží, k úrazu elektrickým obloukem mohou přijít i bez kontaktu s dráty. „Dojde k zásahu vysokou teplotou a pacient padá, často leží na zemi v bezvědomí. Je třeba postupovat podle standardních postupů zajištění základních životních funkcí, zajištění dýchacích cest a zavolat záchrannou službu,“ vysvětluje lékař Robert Zajíček.

Celú správua  rozhlasovú reportáž nájdete na tomto odkaze.

OBRAZEM: Rekonstrukce mosteckého nádraží se zpozdí o několik let

Minulý měsíc se spustila lavina kritiky po zmodernizování výtahu v budově mosteckého nádraží. Obyvatelé města vyjádřili svou nespokojenost s tím, že po několika letech chátrání se na nádraží objevil pouze jeden nový výtah, zatímco město investuje do „jiných blbostí“ místo do vlastní železnice, která ovšem patří Správě železnic.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Vlak ComfortJet uskuteční zkušební jízdu z Prahy do Německa

V rámci zkušebního provozu, schvalování a přípravy provozu jednotek ComfortJet na mezistátních tratích se ve dnech 22. až 24. července uskuteční zkušební jízda vlaku do Německa. Informoval o tom mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Již v červnu začal zkušební provoz na tuzemských tratích.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Legendární lokomotiva Šlechtična je železniční poklad. Na její opravu se skládá celé Česko

Legendární parní lokomotiva Šlechtična s výrobním číslem 475.179 vzbuzuje pozornost železničních nadšenců i milovníků historie. Jako jeden z cenných historických artefaktů představuje nejen kus technické dokonalosti, ale také živou kapitolu poválečné železniční historie.

Celú správu a video nájdete na tomto odkaze.