Dopravné správy

Drastické škrty v Británii se dotknou i hromadné dopravy

Škrty se dotknou všech oblastí každodenního života a veřejná sféra, tedy ministerstva, různé polovládní instituce, místní samospráva a dotované obory mají ztratit téměř půl milionu zaměstnanců. (... ) Vzrostou také o 30 procent ceny jízdenek městské dopravy v Londýně a jinde, i když zdražení na železnicích bude omezeno na šest procent.

Celý komentář nejdete an této stránce.

Zubrnická lokálka ožije po 17 letech

Dráha z Velkého Března do Zubrnic na Ústecku ožije po 17 letech bojů a dřiny. Drážní úřad jí opět přidělil statut tratě a 28. října se na ni vydají osobní vlaky s turisty. Je to zřejmě první lokálka v Česku, kterou převzali kompletně do své péče železniční nadšenci. Příznivci zubrnické muzejní lokálky museli o její zachování 17 let bojovat i s úředníky, kteří trať nejdřív zrušili a pak jim ji odmítali prodat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Okolo Sviatku všetkých svätých ZSSK posiluje vlaky

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) vypraví od štvrtka 28. októbra 2010 do utorka 2. novembra 2010 spolu 24 posilových vlakov. Najviac posilových vlakov (11) pôjde v pondelok 1. novembra 2010. Dôvodom posilovania osobnej železničnej prepravy je očakávaný nárast cestujúcich v súvislosti so Sviatkom všetkých svätých. Všetky posilové vlaky sú uvedené v platnom cestovnom poriadku. Zároveň budú posilnené pravidelné InterCity (IC) vlaky, expresné vlaky (Ex), rýchliky (R), zrýchlené (Zr) a osobné (Os) vlaky o mimoriadne vozne.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vyberte nejkrásnější nádraží ČR!

Chceme v naší zemi krásná vlaková nádraží a malebné zastávky? Poděkujte prosím s námi těm, kteří je už dnes umí krásnými udělat a motivujte další! Právě probíhá 5. ročník soutěže o titul Nejkrásnější nádraží ČR. Potkáváte na svých cestách krásná, vlídná nádraží a zastávky? Navrhněte je do soutěže! Zvolte nejkrásnější nádraží a letos poprvé i železničnízastávku roku 2011!

Více se dovíte na této stránce.

Exekuce kvůli jedné černé jízdě tramvají u Ústavního soudu neprošla

Když loni v březnu dostala žena z Brna dopis od exekutora, že má hned zaplatit tisíc korun za čtyři roky starou jízdu tramvají bez jízdenky, nestačila se divit. O verdiktu soudu, který jí nařídil zaplatit, vůbec nic netušila. Zdůvodnění soudu bylo přitom jednoduché: ženu jsme nenašli na adrese trvalého bydliště, je osobou neznámého pobytu. A ženě soudci určili opatrovnici, pracovnici soudu, která ji pak měla zastupovat v odvolacích kolech.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zmluva o preprave jadrových materiálov medzi Slovenskom a Ruskom cez Uktajinu

Slovensko sa dohodlo s Ukrajinou a Ruskom na podmienkach prepravy jadrového paliva a iných jadrových materiálov. Ako informovalo Ministerstvo hospodárstva a výstavby SR (MHV), krajiny už podpísali medzinárodnú zmluvu o preprave jadrových materiálov medzi Slovenskom a Ruskom cez územie Ukrajiny.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Letošní poslední projížďka po tovačovské trati

Kroměřížská dráha, o.s. a České dráhy, a.s. srdečně zvou všechny malé i velké na svezení historickým červeným motoráčkem řady M131.1 „Hurvínek“ po lokálce z Kojetína do Tovačova o víkendu 23. a 24. října 2010. Stejně jako v předešlých letech budou podzimní vláčky jezdit při příležitosti konání tradičního Výlovu Hradeckého rybníka v Tovačově, kde na Vás kromě veřejného výlovu ryb čeká - jako každoročně - bohatý jarmark, pouťové atrakce a prodej kaprovitých a dravých druhů ryb (nejen) na vánoční stůl.

Celou pozvánku najdete na této stránce.

Žaloba z USA na maďarské dráhy

Přeživší oběti holokaustu a rodiny obětí z Maďarska ve čtvrtek podaly ve Spojených státech žalobu na maďarský stát a dvě maďarské železniční společnosti kvůli spolupráci s nacisty na vyhlazování Židů během 2. světové války. Informovala o tom agentura Reuters.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nová lanovka má sedačky pro 6 lidí nebo 8 pivních sudů

První šestimístnou sedačkovou lanovku v Koutech nad Desnou na Šumpersku, která se má spustit v prosinci, zatížily ve čtvrtek sudy pivem. Během dne projde zátěžovou zkouškou brzd, uvedl spolumajitel skiareál David Kestl. Pivo se stalo prvním nákladem nové lanovky. Ve čtvrtek ji zatížilo celkem 480 sudů plných piva, tato zátěž se rozložila do 60 sedaček po osmi sudech. „Zátěží prochází jen jedno rameno lanovky, celkový počet sedaček je sto dvacet,“ doplnil Kestl.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ministr se dohodl s odbory

Ministr dopravy Vít Bárta se dnes [21.10.] dohodl se zástupci Odborového sdružení železničářů, že bude s odbory konzultovat připravovaný projekt převodu 9500 železničářů z Českých drah na Správu železniční dopravní cesty. Uvedli to vpodvečer ve společné tiskové zprávě. Odboráři chtěli o převodu jednat s Bártou a premiérem Petrem Nečasem, jinak hrozili razantním postupem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Minister dopravy nežije nad pomery

Prvý podpredseda vlády a minister dopravy SR Ján Figeľ (KDH) tvrdí, že nežije nad pomery a čo urobí s bytom na Grösslingovej ulici v Bratislave, je len jeho osobná vec. "Nenosím ani stotisícové hodinky, ani desaťtisícové topánky. A to, ako naložím s mojím bytom, považujem v tejto chvíli za osobnú vec," povedal v rámci Hodiny otázok v parlamente Figeľ na otázku poslanca Andreja Kolesíka (Smer).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Poslední parní víkend v Lužné u Rakovníka s „mikádem“ na točně

Tuto sobotu a neděli 23. a 24. října vypraví České dráhy parní vlak s lokomotivou „Papoušek“ z Prahy do Lužné u Rakovníka, který symbolicky uzavře letošní parní sezónu. Z Lužné mohou zájemci pokračovat jiným parním vlakem v čele s lokomotivou „Všudybylka“ až do Kolešovic. V areálu muzea se na točně v hodinových intervalech a také ve večerních hodinách předvede lokomotiva „Mikádo“, předaná před 40 lety Národnímu technickému muzeu v Praze. V provozu tu budou také další exponáty NTM: motorový vůz s parním pohonem M 124.0 „Komarek“ a úzkorozchodná parní lokomotiva POLDI č. 7. Parní jízdy, stálá výstava vozidel a doprovodné akce jsou připraveny po oba dva víkendové dny. Z doporovodného programu doporučujeme např. výletní parní vlak do Kolešovic, na který bude před příjezdem do cílové stanice proveden nálet rádiem řízenými modely stíhacích letadel, doplněný pyrotechnickými efekty. Akci připravuje"Skupina historie vojenského a policejního letectva Kolešovice".

Podrobnosti včetně cen a jízdního řádu parních vlaků naleznete v přiložení tiskové zprávě.

S bruselskými penězi 800 km silnic, 70 km železnic a 200 km cyklostezek

Evropská unie přispěla Česku od roku 2007 na stavbu a opravu více než 800 kilometrů silnic, 70 kilometrů železnic a 200 kilometrů cyklostezek. Prostředky ze strukturálních fondů pomohly vytvořit zhruba 30 tisíc pracovních míst. Vyplývá to z propočtů ministerstva pro místní rozvoj (MMR), národního koordinátora čerpání. Přehled naplňování jednotlivých operačních programů předloží MMR vládě v lednu 2011.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na Olomoucku se budou opravovat nádraží

České dráhy chtějí v následujícím období opravit za desítky milionů korun několik nádraží v Olomouckém kraji. Rekonstrukce by se mohly dočkat výpravní budovy v Lipníku nad Bečvou, Přerově, Prostějově či Šternberku. ČD budou dále pokračovat v modernizaci olomouckého a jesenického nádraží, řekl (...) novinářům náměstek generálního ředitele ČD Milan Matzenauer.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ministerstvo dopravy platilo reklamné rozhovory v spravodajstve TA3

Spravodajská televízia vysielala zaplatené rozhovory bez toho, aby to divákom priznala. Ministerstvo dopravy si pod vedením predchádzajúceho ministra Ľubomíra Vážneho (Smer) platilo reklamné rozhovory v spravodajstve TA3. Neboli označené ako inzercia a vyšli spolu na vyše 600-tisíc eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nestátní železniční společnosti proti rušení tratí SŽDC

V minulých dnech zahájilo Ministerstvo dopravy na návrh Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) správní řízení na, jehož konci má být zrušení sedmi regionálních tratí Důvodem mají být úspory nákladů na provoz tratí, na kterých podle SŽDC nejezdí žádné vlaky. Žádný návrh se nezabývá skutečnými náklady na zrušení tratí, které mohou přesáhnout částku 700 miliónů korun.

Celou tiskovou zprávu najdete na této stránce.

V štátnom rozpočte chýbajú peniaze na vlaky

Slovenské vlaky budú aj v roku 2011 jazdiť zrejme "na sekeru“. Ministerstvo dopravy totiž schválilo cestovný poriadok, ktorý ponecháva počet liniek zhruba na tohtoročnej úrovni, na čo však nemá peniaze v štátnom rozpočte.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Mrhání státními penězi na ministerstvu dopravy

Za malování se platilo čtyřiatřicetkrát více, než je běžné, papír na toaletách mizel neuvěřitelnou rychlostí a nešetřili ani řidiči: za údržbu vládních vozů utráceli 78 tisíc korun měsíčně. Audit odhalil další mrhání státními penězi, tentokrát na ministerstvu dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

OSŽ považuje rozhodnutí ministra dopravy za naprosto skandální a zásadně nepřijatelné

Na základě informací, které se objevily dnes odpoledne, tj. 20. října 2010, ve sdělovacích prostředcích, jejichž obsahem bylo údajné sdělení ministra dopravy JUDr. Víta Bárty o jeho rozhodnutí převést 9,5 tisíce zaměstnanců ČD, a.s. - řízení provozu, k SŽDC, s.o., mimořádně jednalo ve večerních hodinách vedení OSŽ k posouzení aktuální situace.

Celé prohlášení OSŽ najdete na této stránce.

Bárta šokuje: 9500 zaměstnanců ČD musí k SŽDC

Ministr dopravy Vít Bárta nařídil přesun zhruba 9500 zaměstnanců Českých drah, kteří se starají o provoz na železnici, na státní Správu železniční dopravní cesty. Bárta dnes ČTK sdělil, že přesun by se měl uskutečnit co nejdříve, podle ministra jde o další krok v transformaci české železnice. Dráhy nyní zaměstnávají přibližně 27.000 lidí, SŽDC zhruba 9500. Odbory označily informaci za šok.

Celou zprávu najdete na této stránce.